29 iunie 201713:17543

COD PORTOCALIU de caniculă în România. Temperaturile pot depăşi 40 de grade

Agenţia Naţională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de caniculă, valabil pentru zilele de vineri şi sâmbătă. Temperaturile pot depăşi 40 de grade. Vineri, judeţele afectate vor fi cele din sudul ţării, iar sâmbătă, valul de căldură va urca şi în judeţele din Moldova. De asemenea, meteorologii au emis şi un cod galben, valabil vineri pentru cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova şi sudul Banatului, în timp ce sâmbătă, codul galben va afecta cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei şi sudul Banatului.

ANM a emis joi, avertizări cod portocaliu şi cod galben de caniculă, valabile pentru zilele de vineri şi sâmbătă.

În ceea ce priveşte codul portocaliu, în cursul zilei de vineri (30 iunie), valul de căldură va persista şi se va accentua în cea mai mare parte a ţării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei şi în sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37...39 de grade. În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.

În cursul zilei de sâmbătă (1 iulie), valul de căldură va persista în cea mai mare parte a ţării şi se va accentua semnificativ în regiunile extracarpatice, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37...40 de grade, mai ridicate în Câmpia Română. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.

Codul galben este valabil vineri pentru Crişana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul şi centrul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 36 de grade.

Sâmbătă, codul galben este valabil pentru cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei şi sudul Banatului,  disconfortul termic se va menţine accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 36 de grade.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.