Climatologii anunță „Apocalipsa meteo” pentru următoarele decenii: „Este doar începutul schimbării climatice”

Publicat: 22/08/2014, 18:05

VREMEA. Climatologii avertizează că, în următoarele decenii vom asista la „un proces ireversibil”. La un congres încheiat joi, la Montreal, specialiști în domeniul schimbării climatice au prezentat un tablou apocaliptic din punct de vedere meteorologic pentru următoarele decenii, tablou din care nu lipsesc turbulențele, episoadele polare și caniculare extreme și valuri oceanice uriașe

La inițiativa Organizației Meteorologice Mondiale (WMO), o agenție ONU, aproximativ 1.000 de oameni de știință au dezbătut tema „ce rezervă viitorul în meteorologie”, în această primă conferință mondială dedicată domeniului.

După aproape zece ani de la intrarea în vigoare a Protocolului de la Kyoto, care viza reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, problema nu mai este să se afle dacă va avea loc încălzirea Terrei.

„Aceasta (încălzirea) este ireversibilă, iar populația mondială continuă să crească. Este necesar să ne adaptăm”, subliniază Jennifer Vanos de la Universitatea Texas Tech.

În primul deceniu al secolului al XXI-lea temperatura medie de la suprafața planetei a crescut cu 0,47 grade Celsius. O creștere cu un grad generează 7% mai mulți vapori de apă în atmosferă și – cum evaporarea este motorul care pune în mișcare fluxurile în atmosferă – este de prevăzut o accelerare a fenomenelor meteorologice.

Foto: wmo.int

Această accelerare este de prevăzut cu atât mai mult cu cât scenariile reținute de către comunitatea științifică privilegiază o creștere cu două grade a temperaturii medii la suprafața Terrei până în 2050.

Foto: wmo.int

„Norii se vor forma mai ușor, mai rapid, iar ploile vor fi mai puternice”, generând inclusiv mai multe viituri, notează Simon Wang de la Universitatea Utah State.

În general, relevă acest cercetător american, creșterea temperaturii va avea „un efect de amplificare asupra climatului așa cum îl cunoaștem noi în prezent”.

Foto: wmo.int

Episoade de frig puternic – ca vortexul polar care s-a abătut în această iarnă asupra unei părți importante a Americii de Nord – vor fi mai marcate, mai extreme, la fel ca și valurile de căldură și perioadele de secetă, adaugă el.

Provocarea meteorologilor este, deci, ca de-acum să includă „forța suplimentară” creată de încălzirea globală în modelele de previzionare care devin tot mai complexe, afirmă Wang.

Meteorologii caută supercalculatoare

Pentru a face acest lucru, meteorologii din deceniile următoare vor avea nevoie de calculatoare superputernice care, în prezent, sunt destul de puține.

Meteorologul Paul Williams de la Universitatea britanică Reading a fost nevoit, de exemplu, să recurgă la supercalculatorul Universității americane Princeton, unul dintre cele mai puternice din lume, pentru a studia impactul încălzirii globale asupra unor curenți de aer rapizi (jetstream), situați la aproximativ zece kilometri altitudine, nivelul la care zboară avioanele de linie.

După săptămâni de calcule, verdictul său este fără apel: „Schimbarea climatică amplifică forța acestor curenți (…). Până în 2050 veți petrece de două ori mai mult timp, în zbor, în turbulențe”.

Foto: wmo.int

Notând că, în prezent, doar aproximativ 1%, în medie, din timpul zborurilor comerciale este afectat de turbulențe, Williams subliniază că, în cazul în care concentrația de dioxid de carbon va crește în mod exponențial în anii următori, „nu știm cum vor reacționa avioanele” față de aceste mase de aer foarte agitate.

Nici nu se pune problema trecerii la transportul maritim pentru a călători în liniște, având în vedere că pe oceane sunt așteptate valuri monstruoase. „Companiile de transport maritim se vor confrunta cu tot mai multe valuri enorme”, unele putând să atingă 40 de metri înălțime, în contextul în care valurile de aproximativ 20 de metri înălțime sunt cazuri excepționale, afirmă Wang de la Universitatea Utah State.

Foto: wmo.int

„Este doar începutul schimbării climatice, deoarece oceanele vor avea un impact mai mare, eliberând mai multă căldură și mai mulți vapori”, avertizează el.

Impactul urmează să fie cu atât mai mare cu cât Calota Glaciară din Groenlanda a început să se topească și ar putea, la un moment dat – „nu mai devreme de secolul următor” – să provoace o creștere cu șase metri a nivelului oceanelor, subliniază Eric Brun, un cercetător de la Météo-France și autorul unui studiu recent pe această temă.

Foto: wmo.int

În fața atâtor bulversări, Jennifer Vanos, biometeorolog la Universitatea Texas Tech, apreciază că este urgentă modificarea urbanismului orașelor și modurilor de viață, în funcție de această nouă realitate, cu scopul de a încerca protejarea populațiilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice