„WannaCry” – Cel mai mare atac cibernetic din istorie cu un virus scăpat de la NSA. Uzina Dacia din România, AFECTATĂ. UPDATE

„WannaCry - Cel mai mare atac cibernetic din istorie cu un virus scăpat de la NSA. Uzina Dacia din România, AFECTATĂ. UPDATE
Publicat: 13/05/2017, 13:02
Actualizat: 13/05/2017, 21:13

Hackerii s-au folosit de un virus furat de la Agenția Națională de Securitate americană (NSA) și au lansat, vineri, atacuri cibernetice care au afectat zeci de țări din întreaga lume, forțându-i pe medicii britanici să trimită pacienții acasă, din cauza faptului că Sistemul Național de Sănătate fusese afectat, blocând sistemul informatic de la Ministerul de Interne rus și afectând ale zeci de mii de computere din întreaga lume. Această încercare îndrăzneață de șantaj cibernetic răspândită la nivel mondial arată vulnerabilitățile erei digitale.

New York Times comentează că toate datele de până acum ale atacului cibernetic duc către ipoteza că este pentru prima dată când hackerii folosesc o armă cibernetică scăpată din laboratoarele NSA. Deși niciodată până acum Statele Unite nu au confirmat că intrumentele postate de hackerii de la Shadow Brokers provin de la NSA sau alte agenții de intelligence, un fost oficial susține că acestea ar pute proveni de la unitatea Agenției „Tailored Acces Operations” a cărei misiune era „infiltrarea” în rețelele informatice străine.

EnternalBlue, unul din aceste elemente s-a dovedit a fi „cel mai semnificativ factor” în răspândirea virusului folosit în atacurile de cibernetice de vineriar fi fost un cod dezvoltat de Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite, însă instituția a refuzat să confirme sau infirme acest lucru.

Atacurile au fost lansate cu virus informatic care blochează computerele și solicită plăți pentru deblocare în moneda virtuală Bitcoin. Experții în tehnologie informațională încearcă să afle dacă atacurile au fost lansate de un singur grup de hackeri.

Atacuri cibernetice au fost semnalate în zeci de țări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia și Vietnam.

„Este vorba de un atac uriaș”, a declarat un specialist citat de BBC, constatând 36.000 de cazuri ale unor infecții informatice cu un virus numit „WannaCry” ori variante ale acestei denumiri.

Un specialist al companiei Kaspersky a anunțat că s-au înregistrat atacuri cibernetice în 99 de țări. Printre instituțiile vizate de atacuri informatice se numără Departamentul britanic al Sănătății, zeci de spitale fiind afectate.

Probleme au fost semnalate la o serie de companii din Spania, Italia și din numeroase alte state europene.

„Este vorba de un atac cibernetic major, având efecte fără precedent asupra unor companii, instituții și organizații din Europa, pe scară pe care nu am văzut-o niciodată până acum”, a explicat specialistul Kevin Beaumont.

SRI nu poate estima impactul în România

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Ovidiu Marincea, a precizat, pentru agenția de presă Mediafax, că SRI nu are vizibilitate suficientă pentru a putea estima impactul la nivel național al atacului de timp ransomeware și că acesta poate afecta orice sistem Windows ce nu are actualizarea de securitate MS17-010, prin urmare o astfel de amenințare, un atac cu acest tip de ransomware, nu vizează anumite entități.

Totodată, organizațiile ar trebui să se asigure că au sistemele de operare Windows actualizate la zi, a mai precizat Ovidiu Marincea.

Ministrul Comunicațiilor recomandă actualizarea sistemelor informatice

Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, a precizat, pentru Mediafax, că nu există date privind impactul atacurilor cibernetice asupra României fiindcă nu există nici o obligație pentru companii sau instituții să raporteze astfel de situații. Acesta recomandă actualizarea sistemului de operare.

„Nu avem date privind impactul atacurilor cibernetice asupra României. Nu există nici o obligație pentru operatori să raporteze și avem doar cifre parțiale. Același lucru se întâmplă și cu instituțiile statului. Sunt situații în care nici nu știu de astfel de atacuri. În cazul anumitor atacuri îți dai seama fiindcă sunt criptate fișierele și ți se cere o sumă de bani ca să le decripteze. Dar foarte multe atacuri nu sunt vizibile și lumea nu știe de ele. Pot să stea sute de zile în sisteme și deținătorul sistemului să nu aibă nici cea mai vagă idee că e un atac în derulare”, a declarat, Augustin Jianu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Acesta a transmis însă o recomandare către populație, companii și insituțiile statului: „Trebuie actualizat sistemul de operare acum, urgent! Trebuie actualizeze aplicațiile software pe care acest sistem de operare le utilizează, folosit un sistem antivirus și trebuie făcut backup la date, fie că vorbim despre companii, fie că vorbim despre persoane. Dacă sunt informații importante sau sensibile, să le pună pe un dispozitiv de stocare extern, tip memory stick, hard disk, CD etc. Aceste lucruri trebuiesc făcute acum!”, a subliniat Jianu.

1.000 e calculatoare al Ministerului rus de Interne, afectate

Ministerul rus de Interne a anunțat că o parte din calculatoarele aparțind instituției au fost vizate de un atac cibernetic cu un virus informatic, în contextul în care o serie de atacuri cibernetice au fost semnalate în ultimele 24 de ore în zeci de țări.

Irina Volk, purtătorul de cuvânt al instituției, a declarat că „a fost semnalat un atac cu virus asupra calculatoarelor ministerului care utilizează sistemul de operare Windows”.

„Virusul a fost localizat. Se lucrează la distrugerea lui și reînoirea mijloacelor de protecție antivirus”, a completat Volk.

Oficialul rus a precizat că atacul cibernetic a afectat aproximativ 1000 de calculatorare, adică mai puțin de 1% din numărul total de calculatoare ale instituției.

Operatorul rus de telefonie MegaFon a anunțat că a fost una din victimele masivului atac cibernetic de vineri, compania fiind nevoită să închidă parțial o parte din rețelele interne pentru a stopa răspândirea virusului.

Măsuri speciale în Marea Britanie și Spania

Marea Britanie și Spania au dispus implementarea unor măsuri speciale în contextul atacurilorcibernetice coordonate care au vizat instituții, organizații și companii din zeci de țări.

Theresa May, premierul Marii Britanii, a confirmat că ataculciberneticcare a vizat sistemul medical britanic este parte a unei serii de incidente informatice produse pe plan internațional.

Theresa May a dat asigurări că nu există indicii că ar fi fost sustrase date ale pacienților.

La rândul său, Guvernul din Spania a dispus activarea unui protocol special pentru protejarea infrastructurii esențiale, în contextul atacurilorcibernetice. Centrul Național pentru Protejarea Infrastructurii Esențiale a luat legătura cu circa 100 de entități active în domeniul aprovizionării cu energie, transporturilor, telecomunicațiilor și serviciilor financiare, pentru a oferi asistență.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete