UNJR critică DNA după votul în cazul lui Gabriel Oprea: Procurorii nu sunt judecători, au amplificat emoția generală

UNJR critică DNA după votul în cazul lui Gabriel Oprea: Procurorii nu sunt judecători, au amplificat emoția generală
Publicat: 21/09/2016, 13:42
Actualizat: 31/10/2016, 18:38

„Uniunea Națională a Judecătorilor din România condamnă modul în care Senatul și DNA au ales să acționeze și să comunice în cazul cererii de începere a urmăririi penale față de senatorul Gabriel Oprea pentru uciderea din culpă a polițistului Bogdan Gigină, conducând la impresia că justiția se înfăptuiește fie de parlamentari, fie de procurori, și nu de către judecători. Astfel, Senatul României a ales să justifice votul prin care a respins cererea de urmărire penală față de senatorului Gabriel Oprea pe motiv că «dosarul este subțire»”, se arată într-un comunicat de presă al UNJR remis miercuri MEDIAFAX.

Judecătorii le reamintesc senatorilor, prin intermediul documentului citat, că „votul dat asupra cererii de urmărire penală nu echivalează cu o sentință, parlamentarii neputându-se substitui judecătorilor. Parlamentul României, că putere legiuitoare, nu poate acționa ca un organism judiciar care, făcând o analiză prealabilă a probelor administrate în cauză, să blocheze practic continuarea anchetei pe motiv că acestea sunt insuficiente”.

Uniunea transmite că imunitatea parlamentară, în nicio circumstanță și sub niciun pretext, nu trebuie interpretată că o înlăturare a răspunderii juridice a deputatului sau senatorului pentru încălcarea legilor, ci ca o protecție împotriva eventualelor abuzuri sau presiuni.

„În cazul de față era vorba despre anchetarea morții unei persoane, faptă ce nu are legătură cu protejarea modului în care un senator și/sau ministru își exercită funcția. Este inadmisibil că, după atâția ani, senatorii nu au înțeles încă limitele și rolul imunității parlamentare”, mai arată UNJR.

Uniunea critică și maniera în care Direcția Națională Anticorupție a comunicat în acest caz, judecătorii arătând că procurorii anticorupție au„amplificat emoția” după rezultatul votului din Senat și că poziția DNA potrivit căreia este împiedicată stabilirea răspunderii penale îi face pe procurori să pară că sunt judecători și îi expune la riscul ca acțiunile lor să fie contestate.

„UNJR dezavuează modul în care DNA a comunicat public pe acest caz, vulnerabilizand ancheta penală, care ar trebui făcută cu foarte mare profesionalism respectând cu strictețe prevederile din Cod, cu atât mai mult cu cât e vorba de acuzații privind uciderea din culpă a unei persoane. Prin comunicatul din dată de 20 septembrie 2016, DNA a amplificat emoția generală după votul din Senat, afirmând că acel vot «îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină». Această afirmație este o antepronunțare cu privire la o anchetă penală ce încă nu a început, ceea ce vulnerabilizează întreagă acțiune a DNA, transformându-i pe procurori în judecători și creând premizele contestării acțiunii procurorilor anticorupție”, mai arată judecătorii.

Uniunea mai transmite că este inadmisibil că o anchetă penală soldată cu moartea unei persoane „să fie tratată cu superficialitate și lipsa de profesionalism de instituții fundamentale ale statului, în timp ce familia polițistului Bogdan Gigina și cetățenii solicită disperat și public să se facă dreptate” și că aceste derapaje instituționale tot mai dese vulnerabilizează în mod grav România că stat.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, miercuri, la sediul CSM, că votul senatorilor în cazul lui Gabriel Oprea a fost unul „politic care blochează justiția”, menționând că „o mamă rămâne să aștepte”. Laura Codruța Kovesi a menționat că nu este primul dosar în care procurorii nu pot continua investigațiile, în urma unui vot dat în Parlament.

„Au mai fost astfel de precedente, vă reamintesc dosarul în care a fost implicat fostul ministru de Externe, Corlățean Titus. Am deschis o investigație, din nou votul politic a blocat acea investigație”, a mai declarat procurorul-șef DNA.

Senatul României a respins, luni, cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale pentru ucidere din culpă, în dosarul privind decesul polițistului Bogdan Gigină. Procurorii DNA au precizat că respingerea cererii de încuviințare a urmăririi penale pentru ucidere din culpă în cazul lui Gabriel Oprea are drept consecință blocarea anchetei penale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...