Una din cele mai vechi gări din România, monument istoric, lăsată în ruină. Primar: „Nu interesează pe nimeni”

Publicat: 24/03/2018, 11:02
Actualizat: 25/03/2018, 09:10

Gara ruină este situată în satul Frumușița, pe linia de cale ferată Galați-Bârlad. În anul 2004, din cauza scăderii traficului de călători și mărfuri transportate, legătura feroviară Galați-Bârlad a fost încadrată prin hotărâre de Guvern în categoria liniilor de cale ferată „neinteroperabile”, de interes local.

În prezent, acolo nu mai opresc decât câteva garnituri ale unei companii feroviare private.

Ca urmare, gara din Frumușița a fost folosită din ce în ce mai rar, ajungând o ruină care se poate prăbuși oricând. În ultimii 10 ani, grinzile metalice, tâmplăria și dușumelele de lemn au fost furate iar acoperișul a căzut.

Pentru a scăpa de clădire, în urmă cu opt ani compania CFR a cerut declasarea imobilului și anexelor prin ștergerea acestora de pe lista clădirilor monumentelor istorice.

„În anul 2010 Sucursala Regională CF Galați a solicitat Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Național Galați declanșarea procedurii de declasare a monumentului istoric cu denumirea de Ansamblul Gării Frumușița, ansamblu care cuprindea magazie cereale, magazia de mărfuri și stația de călători gară. Deși, în baza constatărilor, concluziilor și recomandărilor formulate în documentațiile de declasare, întocmite de specialiștii autorizați de Ministerul Culturii și recomandați de Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Galați, întregul Ansamblu al Gării de la Frumușița ar fi trebuit declasat, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național-Direcția Patrimoniu Cultural, prin adresa nr.3750/2010-MI din 27.01.2011, a aprobat declasarea numai pentru magazia de cereale și magazia de mărfuri, declasarea stației de călători gară fiind respinsă”, se arată în răspunsul oferit Mediafax de reprezentanții Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA.

Mai mult chiar, cei de la CFR spun că nu au solicitat clasarea ca monument istoric și nici nu a avut cunoștință de declanșarea procedurii de clasare pentru a o contesta. Totuși, clădirea nu a fost declasată în ultimii ani deoarece Comisia Națională a monumentelor istorice și Curtea de Apel Galați au respins demersul Regionalei CFR Galați.

„Noi am efectuat anul trecut un control împreună cu reprezentanții Rergionalei CFR Galați. Aceștia au invocat faptul că linia ferată nu mai prezintă niciun interes pentru ei, fiind închiriată transportatorilor privați iar gările, de asemenea, au fost abandonate. Având statut de monument istoric, li s-a impus să respecte obligațiile din Legea 422/2001 și li s-a stabilit o serie de măsuri cu termene. În cazul în care nu vor fi respectate vor fi sancționați cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei”, a spus consilierul Direcției de Cultură Galați, Marius Mitrof.

Conform legii, proprietarul are obligația de a conserva și proteja clădirea declarată monument istoric. Direcția de Cultură le-a cerut celor de la CFR să îngrădească zona, să repare acoperișul și să găsească soluții pentru restaurarea gării Frumușița.

Până în prezent, a fost respectată doar măsura privind protejarea spațiului prin montarea unui gard. În paralel, proprietarul susține că a făcut mai multe demersuri, fără succes, pe lângă Primăria comunei Frumușița și Consiliul Județului Galați pentru cedarea clădirii prin vânzare-cumpărare, închiriere, concesiune sau expropriere. Reprezentanții CFR sunt contraziși de primarul comunei Frumușița care spune că i-a solicitat proprietarului să-i dea clădirea în administrare.

„Aș fi putut să-i dau întrebuințare, să fac Muzeul Satului, Muzeul comunei, ar fi fost un lucru foarte bun. Puteam să mut două acolo familii, ca să nu se mai dărâme, să nu se mai degradeze. Nu am primit niciun răspuns, nu interesează pe nimeni. Nu a venit nimeni. Acum este o ruină, nu mai am ce face cu ea. Păcat de clădirea asta”, a declarat primarul comunei Frumușița, Nelu Munteanu.

Soluția a apărut la finalul anului trecut, când Direcția de Cultură a acceptat în sfârșit cererea privind declasarea monumentului istoric.

„Consiliul Județean Galați nu a fost interesat de preluarea clădirii și nici de finanțarea documentațiilor și a lucrărilor de intervenție la obiectiv, însă Direcția Județeană pentru Cultură Galați, prin adresa nr. 2013/06.11.2017, ne-a comunicat că va începe procedura de declasare a monumentului istoric. În prezent Sucursala Regionala CF Galați are în derulare proceduri de achiziție de servicii pentru elaborarea documentațiilor de declasare, conform precizărilor primite din partea Direcției Județene pentru Cultură Galați, prin adresa nr. 2013/06.11.2017″, precizează reprezentanții CFR.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani