Un nou val de pensionări din Armată, anunțat de ministrul Apărării. „Unii s-au grăbit”. Care e cea mai mare pensie la MApN

Un nou val de pensionări din Armată, anunțat de ministrul Apărării. „Unii s-au grăbit. Care e cea mai mare pensie la MApN
Publicat: 04/08/2017, 11:22
Actualizat: 04/08/2017, 12:04

„Armata Română are resurse umane de calitate și putem să acoperim toate plecările din sistem. Din datele pe care le am, vor mai fi câteva plecări, pe care le vom acoperi imediat”, a spus ministrul.

Pensionările recente sunt urmare a intenției de modificare, prin ordonanță de urgență, a legii pensiilor speciale, printre prevederi fiind raportarea pensiei la salariul net, să nu fie mai mare decât salariul iar creșterea să se facă în raport cu rata medie anuală a inflației și nu în funcție de creșterea salariului celor în activitate.

„Anul acesta avem o cheltuială cu pensiile de șase miliarde, anul viitor vom avea 14 miliarde, iar peste doi ani am putea ajunge la 20 miliarde, iar bugetul nu va putea susține această creștere. Pentru soldați și gradații profesioniști sunt alocari suplimentare prin legea salarizării unitare, deci vom ajunge la echilibrul corect între soldați și ofițeri. Aceste creșteri vor genera și o pensie mai mare în anii următori. Cred că unii dintre cei care au ieșit acum la pensie s-au grăbit și nu au analizat pe termen lung. Cuantumul pensiilor se va actualiza anual cu rata inflațiilor. În cazul în care ar presupune o reducere, pensiile vor stagna. Resping orice idee care atestă că pensiile vor scădea, ne dorim un echilibru. Nu se modifică vârsta. Forma care intră azi în dezbaterile Guvernului are ca inițiatori Ministerul Muncii, MApN și MAI. Suntem în situația în care unele pensii sunt mai mari decât salariile, iar la un moment dat bugetul nu va putea suporta acest efort”, a explicat Adrian Țuțuianu.

Cea mai mare pensie din MApN este de 29.992 lei și este a unui fost director Romavia.

Pensiile militarilor se vor indexa doar cu rata inflației și nu în funcție de actualizarea soldelor sau salariilor din sistem. De asemenea, cuantumul net nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete. Prevederile sunt este incluse în proiectul de ordonanță de urgență care urmează să fie adoptat în ședința de guvern de astăzi și care va intra în vigoare începând cu 15 septembrie.

Ordonanța vizează modificarea prevederilor legii 223 din 2015 privind pensiile militare de stat, stabilind că, începând cu data de 15 septembrie, „cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată”.

Legea actuală prevedea condiții mult mai avantajoase pentru pensionarii militari. Astfel, pensia acestora se indexa cu 100% din rata inflației la care se adăuga un procent de 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat în domeniu.Cuantumul pensiilor militare de stat se actualiza ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special.

Noile prevederi impun o limitare în sensul în care „cuantumul net al pensiei militare de stat, nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei”.

„Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată”, se mai arată în proiect.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...