Tudorel Toader, explicații în cascadă în scandalul „Penitenciarul Iași”. „PS-ul la PS” pe care îl face ministrul Justiției

Tudorel Toader, explicații în cascadă în scandalul „Penitenciarul Iași. „PS-ul la PS pe care îl face ministrul Justiției
Publicat: 09/04/2018, 14:04

„PS la PS: Fără a pronunța vreun nume: situația pavilionului A, din penitenciarul Iași, a fost cunoscută urmare a expertizelor din 2008 și 2016 ! Întrebare – la vremea respectivă, oare ce făceau, ce funcții ocupau criticii de astăzi ?”, a precizat Tudorel Toader, luni, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Justiției a precizat anterior că mutarea câtorva sute de deținuți de la închisoarea din Iași la alte unități face parte dintr-un plan de redistribuire, la respectivul penitenciar urmând să fie făcute lucrări de modernizare.

„În data de 28 august 2017, efectuam prima vizită oficială în penitenciarul din Iași. Cu acea ocazie am constatat faptul că existau două expertize tehnice referitoare la starea tehnică a corpului A, din respectivul penitenciar. Prima expertiză, din decembrie 2008, concluziona în sensul că „probabilitatea de prăbușire este redusă, dar sunt așteptate degradări structurale la incidența seismului”. A doua expertiză, din februarie 2016, concluziona în sensul că, pavilionul A intră în categoria clădirilor care >”, scrie ministrul Justiției, într-o postare pe Facebook.
Tudorel Toader precizează că pe 29 august 2017, penitenciarul din Iași a înaintat către Administrația Națională a Penitenciarelor/ANP/ nota de concept pentru edificarea unui nou pavilion, temă aprobată la data de 08.11. 2017, aflată în faza studiului de fezabilitate.

„La data de 31.01.2018, am solicitat conducerii ANP luarea măsurilor posibile și legale pentru echilibrarea gradului de supraaglomerare a penitenciarelor, în condițiile în care unele penitenciare aveau un grad de supraaglomerare de 180%, iar altele de 110%. În sensul celor de mai sus, începând cu data de 01.03.2018 s-a desfășurat un plan de redistribuire a deținuților. La data de 04.04.2018, în corpul A din penitenciarul Iași, se mai aflau 84 de deținuți, urmând ca și aceștia să fie redistribuiți. Acesta a fost contextul în care, conducerea ANP a luat măsuri pentru redistribuirea unora dintre deținuți, nefiind vorba despre >”, explică ministrul.

Ulterior, Federația Sindicatelor ANP i-a cerut ministrului Justiției, Tudorel Toader, să prezinte acte care arată că penitenciarul Iași, Corpul A, e pe lista de reparații capitale pentru 2018.

„Ministrul Toader postează pe pagina de Facebook un mesaj referitor la evacuarea Corpului A al Penitenciarului Iași, precizând că nu este vorba despre o evacuare de urgență a celor peste 450 de deținuti, deși clădirea este un pericol pentru „siguranța vieții” încă din februarie 2017, iar dânsul a fost informat personal despre asta în august 2017. În acest context, cunoscut fiind faptul că Tudorel Toader are neplăcutul obicei de a dezinforma, îl somăm public să prezinte documentele care demonstrează că pe lista de reparații capitale pentru anul 2018 se afla și Corpul A al Penitenciarului Iași, corespondența la care domnia sa face referire nefiind relevantă raportat la gravitatea situației”, transmite FSANP.

„Considerăm extrem de grav faptul că la 6 luni de la data la care Tudorel Taoder a luat la cunoștință despre faptul că o cladire a unui penitenciar este un pericol pentru „siguranța vieții” nu a dispus dezafectarea acesteia. Faptul că, în prezent, încă mai sunt 86 de deținuti și personalul care lucrează cu aceștia în acea clădire este o dovadă de extrema iresponsabilitate”, precizează Federația.

FSANP solicită dezafectrea clădirii și prezentarea unei liste complete a clădirilor din sistemul penitenciar care la acest moment prezintă un risc similar cu cel de la Penitenciarul Iași.

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) precizeaza, pe 4 aprilie, referitor la Penitenciarul Iași, că aproximativ 500 de deținuți vor fi relocați în alte închisori, deoarece penitenciarul va intra în proces de modernizare.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Regula care NU îți dă voie să circuli cu mașina. E OBLIGATORIU conform Codului Rutier...
Schimbări pe piața imobiliară. Investițiile, reglementate printr-o lege nouă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...