Tudorel Toader anunță că se pregătește un cod electoral. Data până la care ar trebui să fie gata

Tudorel Toader anunță că se pregătește un cod electoral. Data până la care ar trebui să fie gata
Publicat: 05/05/2018, 23:17

Tudorel Toader a declarat, sâmbătă, într-o conferință organizată de Autoritatea Electorală Permanentă, că pentru a ne exercita dreptul la vot e nevoie de o legislație clară, coerentă și previzibilă, precum și de colaborarea dintre autoritățile care participă la procesul electoral.

„Dreptul de vot este un drept fundamental, ca să ne putem exercita dreptul de vot, ca să contribuim la consolidarea statului avem nevoie, pe de o parte, de o legislație clară, coerentă, previzibilă, avem nevoie de colaborarea loială dintre autoritățile care participă la procesul electoral, începând cu Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Administrației și Internelor, Institutul Național de Statistică, Autoritatea pentru Cetățenie, toți cei care ne permit ca să stabilim cu exactitate numărul cetățenilor cu drept de vot, fie că domiciliază în România, fie în străinătate.
Am subliniat astăzi (sâmbătă – n.r.) cerințele de perfecționare a legislației, m-am raportat la cele constatate în 2012 când a fost referendumul despre care știm și m-am adresat Autorității Electorale Permanente, domnului președinte, ca în colaborare cu celelalte autorități să asigure cadrul instituțional pentru exercitarea dreptului de vot”, a spus Toader.

Întrebat care consideră că sunt principalele vulnerabilități ale legilor electorale, ministrul Justiției a spus că în primul rând reprezintă o problemă faptul că există o lege pentru fiecare proces electoral.

„În opinia mea cred că sunt mai multe (vulnerabilități – n.r.). În primul rând este câte o lege pentru fiecare proces electoral, pentru alegerea președintelui, alegeri locale, parlamentare, Parlamentul european. În opinia mea, și chiar în opinia Curții Constituționale, este necesară codificarea legilor electorale, toate adunate în același cod electoral pentru a se elimina suprapunerile legislative, pentru a se elimina expresiile, termenii, care au formulări diferite, deși în voința legiuitorului au același înțeles”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, doar dacă ar exista o lege clară, previzibilă și predictibilă cetățenii cu drept de vot își vor exercita pe deplin acest drept constituțional.

Întrebat dacă legislația electorală ar putea fi strânsă într-un cod electoral până în 2019, Tudorel Toader a răspuns că „există intenție”, iar specialiștii Ministerului Justiției vor participa, alături de cei ai Autorității Electorale Permanente, pentru realizarea codului.

„Intenție există, dar realizările să le vedem. Într-una din deciziile Curții Constituționale se făcea referire la nevoia codificării legilor electorale. Domnul profesor Barbu (Daniel Barbu – n.r.), președintele Autorității Electorale Permanente a solicitat colaborarea Ministerului Justiției pentru ca împreună cu specialiștii dânșilor să elaborăm această codificare. Sigur, pe noi ne bucură. L-am asigurat de toată participarea specialiștilor de la Ministerul Justiției”, a răspuns Toader.

Ministrul Justiției a atras, însă, atenția că nu va fi suficient să fie adunate legile electorale, „puse între două coperți”, ci acestea trebuie să fie armonizate, uniformizate, Toader făcând referire și la proiectul de lege care propune modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea președintelui României.

„Codificarea înseamnă altceva decât o culegere de legi electorale, prin urmare dacă am spus codificare înseamnă sensul uniformizării, sensul armonizării prevederilor legale. Dacă facem o culegere de legi putem să o facem și mâine, adunăm legile electorale le punem între două coperți și le dăm la publicat, dar ăla nu e cod, aia e o culegere de legi. Există, și știu și eu asta, în dezbatere și la Ministerul Justiției, un proiect de lege pentru modificarea legii de care spuneați (proiect care modifică Legea pentru alegerea președintelui României – nr.) și e venit la avizare. Dar aceea e altceva.
Modificarea uneia dintre legile electorale cu privire la alegerea președintelui nu înseamnă codificare. Vă dau un exemplu din penal: Există o infracțiune care constă în sustragerea urnei de vot, furtul. De ce să repeți de cinci ori infracțiunea asta în fiecare lege, când e suficient să existe o singură dată”, a mai spus ministrul Tudorel Toader.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului