Tudorel Toader: Am ales șeful DIICOT „din ce am avut”. De ce a decis ministrul Justiției să-l schimbe pe Horodniceanu cu Bănilă

Tudorel Toader: Am ales șeful DIICOT „din ce am avut. De ce a decis ministrul Justiției să-l schimbe pe Horodniceanu cu Bănilă
Publicat: 15/05/2018, 14:17
Actualizat: 05/06/2018, 13:56

Întrebat de ce l-a ales pe Felix Bănilă în locul lui Daniel Horodniceanu pentru a prelua șefia DIICOT, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat că exista varianta și de a nu-l propune pe niciunul, dar astfel ar fi însemnat că „Horodniceanu nu a îndeplinit condițiile până acum”.

„Eu am trimis scrisoarea către procurorul general al republicii când am declanșat procedura de selecție, rugându-l să anunțe tot sistemul pentru cei care îndeplinesc condițiile legale și vor să fie șefi să vină, să am baza mare de selecție. N-au venit decât doi, cel care este încă în funcție și cel pe care l-am propus. Alegi din ce ai… Sigur, aveam și varianta să nu propun pe niciunul. Dacă nu propun pe niciunul ar fi însemnat că Horodniceanu nu a îndeplinit condițiile până acum. Dar faci o evaluare… Întâmplarea a făcut că cei doi, care au venit la selecții, amândoi mi-au fost studenți la Iași, la Facultatea de Drept, și îi cunosc personal. Dar ce cunoști personal e una, ce cunoști și acționezi instituțional e altceva. Și unul și altul au experiență în funcții manageriale, au fost șefi de unități. Și unul și altul au gradele corespunzătoare profesionale, au participat la forme de instruire, sunt formatori la rândul lor, au experiență”, a răspuns Toader.

Potrivit lui Toader, între motivele pentru care a decis schimbarea lui Horodniceanu sunt cele legate de dosarele cu termene foarte mari în care s-a făcut urmărirea penală, dar și existența dosarelor în care s-a dispus achitarea suspecților.

„De ce l-am preferat (pe Felix Bănilă – n.r.)? E prima oară când spun, dar nu e răspunsul complet – acum nu e totul, nu-s toate considerentele. Spre exemplu, la interviu l-am întrebat pe domnul Horodniceanu: > A te uita la termenul de soluționare intră în competența ministrului… > Aia e prescripție sigură, ce vorbim aici. (…) După aceea: > Nu vreau să vă rog să faceți exercițiul mintal, psihic, de sănătate, social, de care vreți, al celui care stă un an, doi, trei, șapte, nevinovat, iar după aia vine instanța să spună >, >, sau >”, a mai spus ministrul Justiției.

El a precizat că au mai pus și alte întrebări candidaților și a evaluat alte acte și documente, iar în final a decis să îl propună pe Felix Bănilă.

„Am luat în considerare activitatea desfășurată de unul dintre candidați, activitatea desfășurată de către celălalt candidat, am tras linie. Comisia a fost mare, reprezentativă – ministrul Justiției, adică eu, și cei cinci secretari de stat, adică doamna Safta și ceilalți patru secretari de stat. Împreună, evaluând documentele pe care le-a depus fiecare, cu istoricul – activitățile desfășurate – și interviul, am optat pentru a propune pe cel pe care l-am propus”, a mai explicat Tudorel Toader.

Felix Bănilă a fost propus, de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, noul procuror-șef al DIICOT. Acesta a concurat, pentru ocuparea acestei funcții, cu actualul șef al structurii de parchet, Daniel Horodniceanu, al cărui mandat se va încheia în 19 mai.

„În urma desfășurării procedurii de selecție a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care a avut loc în data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiției, vă aducem la cunoștință faptul că, ministrul justiției, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix BĂNILĂ, în vederea obținerii avizului consultativ”, se arată într-un anunț postat, luni, pe site-ul ministerului Justiției.

Propunerea va fi înaintată președintelui Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Doliu în lumea filmului! Un mare actor american s-a stins din viață
Fenomen uluitor în România. Toți șoferii trebuie să-și spele mașinile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Imagini fără precedent din Grecia cu norul saharian! Autoritățile elene au emis alertă de pericol...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?