Toader: Sper să nu crească rata criminalității după aplicarea legii recursului compensatoriu

Toader: Sper să nu crească rata criminalității după aplicarea legii recursului compensatoriu
Publicat: 23/10/2017, 15:49
Actualizat: 23/10/2017, 16:03

Tudorel Toader a declarat că reprezentanții Serviciilor de Probațiune au luat măsuri suplimentare pentru supravegherea a celor eliberați în urma intrării în vigoare a legii privind recursul compensatoriu. De cealaltă parte, reprezentanții Serviciului de Probațiune Iași susțin că doar cei care au o hotărâre judecătorească și un rest de pedeapsă de doi ani ajung să fie în supravegherea acestei instituții.

„Imaginați-vă ce ar fi însemnat ca eu în calitate de ministru al Justiției să spun . Asta ar fi o ținere a celor care au dreptul, o menținere a lor în mediul penitenciar fără temei legal. Nu cred că cineva dorește sau acceptă ideea ca în penitenciar să fie ținut cineva în lipsa temeiului legal, temeiului juridic, care este hotărârea judecătorească>, a explicat Tudorel Toader.

Întrebat dacă se așteaptă la o eventuală creștere a ratei infracționalității, ministrul Justiției a declarat că speră ca acest lucru să nu se întâmple.

„Dinamica infracționalității este într-o continuă schimbare. Direcțiile de Probațiune au luat măsuri suplimentare pentru supravegherea celor eliberați, în condițiile acestei legi privind recursul compensatoriu. Vă dau un exemplu. Dacă ai un deținut care avea șase ani de executat și a executat efectiv cinci ani, el are beneficiu de un an. Acum, dacă a stat cinci ani efectiv în penitenciar, ce a avut de învățat, ce învățăminte a tras de pe urma pedepsei sigur au fost trase cu bunele și cu relele lor. Nu știu, vom vedea. Sper să nu existe, să spunem, o dinamică crescândă a ratei criminalității”, a declarat ministrul Justiției.

Tudorel Toader a explicat faptul că în luna septembrie a avut o întâlnire cu șefii Serviciilor de Probațiune.

„Am discutat la București, la Ministerul Justiției, toate dificultățile întâmpinate în activitatea dânșilor, toate măsurile pe care trebuie să le luăm și le vom lua pentru îmbunătățirea activității. Cu siguranță, în fața acestor eliberări fac o prioritizare a măsurilor pe care trebuie să le ia, prioritizare în care intră și aducerea sub supraveghere imediată a celor care au ieșit sau ies din penitenciar pe baza recursului compensatoriu”, a mai spus ministrul.

În schimb, reprezentanții Serviciului de Probațiune Iași susțin că nu știu nimic despre măsuri suplimentare și explică faptul că oricum puțini din cei care ies din închisori ca efect al legii 169/2017 intră în competența lor.

„Nu pot comenta această declarație (n.r. privind măsurile suplimentare) pentru că nu știu despre ce este vorba. Poate au existat consultări la nivel de minister, mă refer cu Direcția Națională de Probațiune. Noi nu am informați despre acest lucru. Și în afara cadrului legal noi nu putem acționa”, a declarat Oana Paicu, șef serviciu delegat al Serviciului de Probațiune Iași.

Oana Paicu a explicat și faptul că, în acest moment, Serviciul de Probațiune nu are informații clare despre numărul celor care vor ieși din Penitenciarul Iași și vor fi de competența instituției pe care o conduce, deoarece, potrivit Codului penal, a legii de funcționare a Serviciilor de Probațiune și a legii privind executarea pedepselor neprivative de libertate, sunt sub supraveghere doar cei care îndeplinesc anunite condiții.

„Din aceste prevederi legale tragem concluzia că în competența Serviciilor de Probațiune vor intra numai acei liberați condiționat care în baza unei sentințe penale, în baza unei hotărâri judecătorești sunt încredințați în mod expres, în supravegherea serviciului, condiția să aibă un rest de pedeapsă de 2 ani sau mai mare. Deci dacă nu sunt îndeplinite aceste condiții strict prevăzute de lege, Serviciile de Probațiune nu sunt competente pentru a prelua aceste persoane eliberate condiționat în urma noii legi”, a declarat Oana Paicu.

Întrebată dacă există vreo instituție care să îi supravegheze pe cei ieșiti din penitenciare, șefa Serviciului de Probațiune Iași a declarat a infirmat.

„Dacă nu sunt de competența noastră nu există o instituție abilitată în acest sens prin lege cu supravegherea persoanelor eliberate condiționat”, a explicat Oana Paicu.

Potrivit reprezentanților Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași, 39 de persoane au fost eliberate la termen de joi și până luni, iar luni au fost discutate 86 de dosare în comisia de eliberare condiționată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”