Toader a cerut GRECO comunicatul privind obligativitatea recomandărilor din ultimul raport. Nu există comunicat oficial

Toader a cerut GRECO comunicatul privind obligativitatea recomandărilor din ultimul raport. Nu există comunicat oficial
Publicat: 11/05/2018, 21:30

„Astăzi am solicitat la GRECO să transmită și la MJ comunicatul oficial referitor la ” obligativitatea” recomandărilor din recentul raport, despre care se tot vorbește în presă. Răspunsul primit – „Nu există un comunicat oficial însă se pare că a existat o corespondență electronică la nivel de secretariat”, a scris, vineri seară, Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

Reacția ministrului Justiției vine după ce, în spațiul public, a apărut o adresă GRECO privind obligativitatea recomandărilor din raportul întocmit de Grupul Statelor împotriva Corupției din cadrul Consiliului Europei (GRECO).

Miercuri, Tudorel Toader a declarat la „Ora Guvernului” în Senat, unde a fost chemat de Opoziție să dea explicații despre raportul Greco, că acesta este un document facultativ.

„Raportul GRECO, din păcate, a fost transformat într-o temă politică, mult mediatizată și cu prea multe inexactități. Vă dau trei exemple. Inițial eu am fost invitat pe 3 mai să răspund întrebărilor, a fost amânat fără ca eu să știu în prealabil și nici imediat după, iar un grup parlamentar a ținut paginile presei, spunând că ministrul se sustrage de la prezentarea în Parlament. O inexactitate pentru că eu am spus că voi veni și voi răsounde la întrebări. În al doilea rând, am fost somat să public în ziua aceea raportul, dacă nu înseamnă că am ceva de ascuns. Această somație venea de la o anumită platformă, asociație, care a trecut prin cabinetul mMinisterului Justiției precum și o doamnă al cărei nume prefer să nu-l pronunțt. Ce spune procedura GRECO. Se face vizita, se adoptă raportul, se preiau, nu se preiau observațiile. Se face memorandum. Transmite GRECO, publicăm și noi, ceea ce am făcut imediat. Această somare să publicăm imediat în ziua adoptării raportului, categoric a fost făcută cu rea credință, pentru că, potrivit procedurii nu ai cum să public imediat. În al treilea rând, un reprezentat al Opoziției mă întreba când vreți să traduceți raportul în limba română și să-l publicați. El era tradus și publicat pe site-ul Ministerului Justiției”, a afirmat Toader la tribuna Senatului.

Ministrul Justiției a lansat și un îndemn către Opoziție și colegii din Senat, precizând că experții GRECO cu care a stat de vorbă nu s-au ridicat la nivelul conținutului raportului, ar documentul este doar unul orientativ și facultativ.

„Am un îndemn, acela de a ne păstra demnitatea de legiferare, în acord cu specificul național, cu interesul național, respectând standardele constituționale și europene. Exprim speranța faptului că raportul GRECO este opera exclusivă a experților GRECO, realizate pe baza unei documentări. Eu personal am stat de vorbă cu experții GRECO, nu mi-au creat convingerea, personal, că se ridică la nivelul conținutului acelui raport. Raportul se referă la demersurile de modificare ale legilor justiției, la modificarea codurilor, îndeamnă legiuitorul să se abțină de la înființarea acelei secții speciale de anchetare a magistraților, îndeamnă la respectarea independenție justiției și își exprimă îngrijorarea față de procedura de revocare a procurorului șef al DNA, când mâine CCR va decide asupra conflictului instituțional sesizat de Guvern. Prin urmare, aceste preocupări din raportul GRECO se suprapun peste ceea ce CCR a stabilit. CCR a stabilit că înființarea secției speciale e în acord cu Constituția. Raportul GRECO e unul de orientare, facultativ, dar expeertul GRECO, în mod categoric, nu poate să treacă peste voința legiutorului național. Vă rog să vă uitat în deciziile CCR pe modificatea legilor justiției. Uitați-vă în deciziile respective care face fiecare referire la standardele stabilite de Comisia de la Veneția”, a completat Toader.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația