Tăriceanu trimite la Bruxelles lista cu „greșeli” din raportul MCV. „Chestiunea de prestigiu” pe care o are și Grindeanu

Tăriceanu trimite la Bruxelles lista cu „greșeli din raportul MCV. „Chestiunea de prestigiu pe care o are și Grindeanu
Publicat: 20/04/2017, 14:10

„Acest lucru l-am discutat inclusiv la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care s-a angajat încă o dată, în discuția pe care am avut-o, să facă toate eforturile ca în perioada în care deține mandatul său de președinte al Comisiei ca mecanismul să fie încheiat. Cel mai probabil, orizontul îl așteptăm la finele acestui an, raportul MCV și pe baza lui probabil anul 2018 va fi anul în care va fi ridicat mecanismul” a declarat președintele Senatului, după discuțiile cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans.

Președintele Senatului a mai spus că i-a atras atenția prim-vicepreședintelui CE asupra unor „greșeli” din raportul de monitorizare instituit prin MCV.

„I-am atras atenția domnului Timmermans, în mod colegial, despre o serie de greșeli care sunt trecute în raportul de monitorizare instituit prin MCV, cum ar fi, de exemplu, solicitarea ca Parlamentul să își motiveze deciziile. În nicio țară din lume parlamentul nu își motivează deciziile. Nu poți să ceri la membrii Senatului sau Camerei să își motiveze votul. Numai instanțele își motivează deciziile. Domnul Timmermans m-a rugat să îi trimit observațiile pe acest raport, lucru pe care îl voi face, să îi atrag atenția unde sunt greșelile din raport”, a mai spus Tăriceanu.

Timmermans: Cel mai bun garant al luptei împotriva corupției e poporul român

„Sunt tot mai convins că cel mai bun garant al luptei împotriva corupției e poporul român. Este un sentiment puternic în societatea din România că aceasta e lupta corectă și că cetățenii își doresc acest lucru. Sunt convins că după ce vor fi îndeplinite aceste recomandări și procesul MCV va fi încheiat, acest proces va fi continuat, de fapt, de poporul român (…) Românii sunt în alt loc, vor ca această luptă anticorupție să aibă loc și pentru mine e un lucru foarte important, iar românii fac asta nu pentru că așa le zice Bruxelles, ci pentru că și-au dat seama că își doresc acest lucru pentru ei. Aceasta e cea mai bună garanție”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, întrebat dacă există premise că lupta anticorupție va continua și după ridicarea MCV.

„Eu nu dau niciodată termene (…) Odată ce se încheie acest proiect, cu siguranță nu vom ezita să spunem că recomandările MCV-ului au fost respectate, dar nu pot să vă dau o dată”, a mai precizat Timmermans, întrebat cu privire la data la care MCV-ul ar putea să fie ridicat.

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a declarat că obiectivul său este ca Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) să fie ridicat înainte ca România să preia președinția UE.

„Este o chestiune de prestigiu, la care țin foarte mult. Îmi doresc ca la sfârșitul lui 2017 să avem un raport final pozitiv, care să pună capăt acestui mecanism. Nu vom face nici un pas înapoi care să garanteze un act de justiție corect. Economia României nu poate crește fără încrederea investitorilor că bani lor sunt protejați de un sistem juridic eficient. Este în interesul cetățenilor dar și al sectorului privat să avem un sistem juridic eficient și accesibil”, a declarat Sorin Grindeanu.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se află într-o vizită oficială în România, unde s-a întâlnit cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, dar și cu premierul Sorin Grindeanu, dar și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Timmermans va dialoga cu cetățenii, la sfârșitul vizite sale, la Muzeul Național de Artă, pe teme legate de Cartea albă privind viitorul Europei, aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma și a zece ani de la aderarea României la UE, informează Comisia Europeană.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene declara, pe Twitter, la începutul lunii februarie, în contextul protestelor generate de adotarea OUG 13 privind modificarea Codurilor penale, că Executivul UE este la dispoziția autorităților române, pentru a coopera și cere din nou continuarea luptei împotriva corupției.

„Suntem la dispoziția autorităților române. Suntem în dispoziție de cooperare. Dar suntem clari privind continuarea luptei anticorupție”, a scris Timmermans.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene susținea, într-o conferință de presă, că urmărește cu atenție ce se întâmplă în Parlamentul din România, subliniind că Executivul UE nu ține de cont de orientările politice în actuala situație din țara noastră, ci vrea să ajute la eliminarea corupției endemice.

„Am urmărit îndeaproape situația începând de săptămâna trecută. Am notat introducerea Ordonanței de Urgență 14 pentru a aborda Ordonanța de Urgență 13. Am notat și că Guvernul nu va continua cu legislația contestată. Vom continua să urmărim cu atenție ce se întâmplă în Parlamentul român (…) pentru noi, aceasta nu este o discuție politică, nu ținem partea cuiva în afacerile interne din România. Este vorba despre a ajuta România să ducă la bun sfârșit această luptă foarte, foarte lungă și dificilă pentru a scăpa de corupția instituționalizată”, spunea Timmermans într-o conferință de presă organizată după o reuniune a Colegiului Comisarilor.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, face joi o vizită oficială, în România, unde se va întâlni cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, cu premierul Sorin Grindeanu, dar și cu miniștrii Tudorel Toader (Justiție) și Carmen Dan (Interne).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani