Streinu Cercel vrea ca orice persoană care se internează în spital să fie testată HIV/SIDA. Cifrele care l-au speriat pe directorul de la „Matei Balș”

Streinu Cercel vrea ca orice persoană care se internează în spital să fie testată HIV/SIDA. Cifrele care l-au speriat pe directorul de la Matei Balș
Publicat: 29/11/2017, 17:48
Actualizat: 29/11/2017, 19:35

„Testarea pentru HIV ar trebui să fie o testare uzuală, așa cum este testarea pentru glicemie. Noi, din punctul de vedere al specialiștilor, solicităm ca în programul naționanal de HIV/SIDA să fie această posibilitate de scoatere a consilierii pre și post testare, testarea să se facă fără niciun fel de opreliști la nivelul fiecărui spital din România și milităm pentru introducerea profilaxiei preexpunere”, a declarat, miercuri, prof.dr. Streinu Cercel, în cadrul unei dezbateri cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere HIV/SIDA

Concret, profilaxia preexpundere (PrEP) presupune administrarea unui medicament pe care o persoană care nu are HIV și-l poate administra cu scopul de prevenire a bolii.

Potrivit celor mai recente statistici, în România, sunt înregistrate peste 14.800 de persoane depistate seropozitiv, dintre care 76% sunt bărbați. Cam 12% dintre aceste persoane au vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, iar 40% sunt cei care au între 25 și 35 de ani.

„Dintre persoanele HIV/SIDA pozitiv, 64% sunt heterosexuali, 20%, homosexuali și 13% sunt consumatorii de droguri intravenoase. România este singura țară care raportează anual și în timpul anului, toate celelalte țări de la nivelul Uniunii Europene au o întârziere de circa doi ani de zile”, a precizat Adrian Streinu Cercel.

Conform datelor generale până la 30 septembrie 2017, Ministerul Sănătății arată că, în acest an, au fost depistate peste 470 de cazuri noi de HIV/SIDA și 121 de decese din această cauză.

Chiar dacă incidența bolii în România a scăzut, în special după introducerea vaccinului, în urmă cu mai bine de 20 de ani, dar și datorită programelor naționale de prevenție, în continuare există o tendința de creștere a numărului persoanelor infectate din cauza administrării cu droguri intravenoase.

„Acest procent va crește dacă nu intervenim prim programe colective împreună cu Agenția Națională Antidrog cu care avem deja un protocol și este vorba de schimbul de seringi. Dar în momentul administrării de etnobotanice, acest sistem de schimb de seringi, practic, numai funcționează pentru că timpul de înjumătățire al substanței este de circa o oră, iar aceste persoane ajung să se injecteze de 14-16 ori pe zi. E cam greu să faci schimb de seringi de atâtea ori”, a mai explicat managerul Institutului pentru Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Ministerul Sănătății plătește anual, prin Cassa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru fiecare pacient tratat, peste 26.000 de lei.

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) demarează, în perioada noiembrie-decembrie, o campanie cu privire la informarea și prevenția acestei afecțiune, iar oamenii trebuie să știe că se pot testa gratuit la Direcțiile de Sănătate Publică Județene.

În fiecare an, pe 1 decembrie, se sărbătorește Ziua Mondială de Combatere HIV/SIDA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
ANIMAŢIE. Cu cât creşte distanţa de frânare la o viteză de 50 km/h, în condiţii...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Fasolea bătută, nelipsită din post. Cât se fierbe pentru a nu crea probleme
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Cum să alegi parfumurile pentru orice preferință?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
O statuie veche de 3.400 de ani a lui Ramses al II-lea, recuperată de autoritățile...