Stațiune unică în România datorită apelor miraculoase, la un pas de colaps

Publicat: 19/02/2017, 12:37

Situată la poalele Munților Rodnei, într-un peisaj de basm, stațiunea Sîngeorz-Băi este renumită pentru apele minerale vindecătoare care vin din numeroasele izvoare aflate în zonă, fiind desemnată stațiune balneoclimaterică încă din secolul XVII.

Apele de aici vindecă boli ale aparatului digestiv (gastrite, ulcer, constipație cronică), colicistite, reumatism degenerativ, pancreatită cronică, obezitate, hepatită cronică și chiar guta cu manifestări la nivelul articulațiilor.

Deși recunoscute peste tot în lume, apele nu reușesc să atragă nici turiștii și nici bolnavii, lipsa investițiilor în infrastructură, în zone de agrement și de petrecere a timpului liber nereușind să substituie investițiile masive făcute de complexurile hoteliere în bazele de tratament.

„Am pierdut șirul investițiilor pe care le-am făcut aici. Avem cea mai modernă bază de tratament din Bistrița-Năsăud, cu cel mai mare punctaj la casa de asigurări de sănătate, dar din păcate stațiunea este evitată de pensionari, dar și de tineri. Am investit masiv în baza de tratament, am reușit să modernizăm și să acredităm 230 de camere de hotel, să le clasificăm de trei stele. Ne-am autorizat și pentru tabere, însă puțini sunt cei care vor să vină aici din cauza infrastructurii proaste, a faptului că stațiunea nu oferă mare lucru – nu există un club, nu există piscină, nu există un parc de aventură sau o pârtie de schi, așa că promovarea pe care o facem hotelului nostru nu este din păcate foarte eficientă” a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Eduard Mihăilescu, directorul unuia dintre complexele hoteliere din Sîngeorz-Băi.

În ultimii ani proprietarii celor două complexe turistice, amenajate la începutul anilor `70, cu o capacitate de 1.500 de locuri, au investit masiv în modernizarea și retehnologizarea celor două baze de tratament.

De asemenea, au investit în modernizarea camerelor de hotel, au creat săli de conferințe și de evenimente, însă asta nu-i convinge nici pe turiști și nici pe pensionari să vină să își petreacă timpul liber în una dintre cele mai frumoase stațiuni balneoclimaterice din România și nici statul nu îi mai încurajează.

„Stațiunea are un grad de ocupare de doar 30 la sută. Sunt perioade și perioade, însă an de an numărul biletelor de odihnă și tratament sunt din ce în ce mai puține. Anul trecut am pierdut 300 de locuri. Este foarte mult pentru noi. Din păcate nici anul acesta veștile nu sunt foarte bune: ne așteptăm ca biletele de odihnă și tratament să fie și mai puține, iar sezonul va începe și el mult mai târziu. Din acest an am înțeles că se va organiza o licitație electronică, iar termenul pentru licitație este de cel puțin 90 de zile așa că, în cel mai fericit caz, primii pensionari ar putea veni la odihnă și tratament începând din 1 iunie”, a spus Eduard Mihăilescu.

Până în 2010 Casa Națională de Pensii asigura pensionarilor din România peste 300.000 de bilete de odihnă și tratament în cele peste 40 de stațiuni din România. Numărul acestora a scăzut drastic în ultima perioară, anul trecut fiind subvenționate mai puțin de 60.000.

În aceste condiții, stațiunea Sîngeorz-Băi a primit anul trecut numai 2.100 de bilete de odihnă și tratament subvenționate de stat.

Autoritățile locale încearcă și ele să găsească soluții pentru investiții în Sîngeorz-Băi. Până acum Primăria orașului-stațiune a reușit sa ajungă la o înțelegere cu proprietarul unuia dintre complexele hoteliere care deținea monopolul pe apele minerale din localitate și să primească o licență pentru un izvor de apă minerală.

Izvoarele de ape minerale (izvoare bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene) sunt neexploate, ele se află într-un stadiu avansat de dregradare, fiind lăsate în paragină de zeci de ani.

Anul acesta Primăria Sîngeorz-Băi vrea să amenajeze în centrul localității un pavilion cu o fântână arteziană iluminată, cu puncte de unde se va putea lua apă minerală. În timp, primăria vrea să amenajeze toate izvoarele din localitate, să creeze trasee turistice, o zonă de campare, un sat de creație și să investească în modernizarea pacului din localitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom