SRI va mai preda o parte din arhivă către CNSAS: „Sunt documente care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat”

SRI va mai preda o parte din arhivă către CNSAS: „Sunt documente care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat
Publicat: 05/10/2017, 12:18
Actualizat: 05/06/2018, 15:23

„SRI a încheiat orice legătură cu trecutul nefast de dinainte de 1989. (..) Am finalizat, în cadrul unor structuri interne specializate, procedurile de a preda către CNSAS și anumite documente care nu au putut fi predate până acum, potrivit legii, și care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat. Conform legii, SRI a predat CNSAS toate dosarele solicitate de Consiliu, referitoare la cadre stabilite prin sendințe judecătorești ca fiind lucrători ai Securității. Pentru perioada imediat următoare ne-am propus o reevaluare a tuturor documentelor care mai sunt în arhiva centrală, în vederea identificării documentelor care pot fi predate”, a declarat șeful SRI, Eduard Hellvig, la Timișoara.

Hellvig: Am solicitat public Parlamentului adoptarea noilor legi privind securitatea națională
Directorul Serviciului Român de Informații a mai spus și că a solicitat în mod public, repetat, sprijinul Parlamentului pentru adoptarea noului pachet de legi privind securitatea națională și că, în prezent, SRI este „în afara oricărui joc de putere”.
„SRI este astăzi în afara oricărui joc de putere. A fost un efort depus de-a lungul mai multor ani, însă mă aștept ca și cei din exteriorul Serviciului să fie responsabili și să evite atragerea Serviciului în astfel de construcții. Controlul civil al SRI se face de către Comisia specialzată a Parlamentului, iar eu, în calitate de director, mi-am exprimat permanent totala deschidere pentru asigurarea unui control real și transparent. În egală măsură mă aștept ca acest control să nu se transforme într-un instrument cu miză politică sau mediatică. Este obligatoriu ca Serviciul și societatea să beneficieze de un cadru legislativ clar, complet, actual și modern. SRI a fost primul care a reclamat necesitatea actualizării cadrului normativ. Am solicitat în mod public, repetat, sprijinul Parlamentului pentru adoptarea noului pachet de legi privind securitatea națională cu scopul de a ne clarifica limitele de competență și de a le aduce în actualitate, a spus, joi, Eduard Hellvig, la Timișoara, unde participă la deschiderea Masterului „Studii de Securitate Globală”, în cadrul Universității de Vest.

Hellvig s-a adresat studenților din aulă, spunându-le că ei fac parte dintr-o generație liberă de constrângeri și de „scheletele trecutului” și că speră ca ei să nu afle ce înseamnă „cultul ascultării, al obedienței”.

„Nu știți – și sper să nu aflați vreodată – ce înseamnă cultul ascultării, al obedienței – acel instrument care amputează personalitatea umană și-i marchează parcursul. Reprezentanți o generație liberă de constrângeri și de scheletele trecutului. Dar această libertate va fi deplină numai prin descătușarea talentelor pe care le aveți. Sunt talentele chemate să construiască o țară europeană pe fundamente solide și sănătoase, în care fiecare cetățean să-și poată găsi locul afirmării oneste”, le-a spus directorul SRI studenților Universității de Vest Timișoara.

Totodată, Hellvig a mai spus că democrația „nu este un dat și nu este inatacabilă” și că în lume sunt puține locuri care „mai asigură stabilitatea și pacea la care visăm”.

Precizările au fost la inaugurarea programului de master „Studii de securitate globală” din cadrul Universității de Vest Timișoara.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală