SRI confirmă vacanțele lui Coldea cu Ghiță. Șeful comisiei de control: „Ghiță participa la întâlnirile SRI ca persoană care avea informații de interes pentru securitatea națională”

SRI confirmă vacanțele lui Coldea cu Ghiță. Șeful comisiei de control: „Ghiță participa la întâlnirile SRI ca persoană care avea informații de interes pentru securitatea națională
Publicat: 25/01/2017, 23:49

Directorul SRI Eduard Hellvig a confirmat în fața Comisiei de Control al SRI că fostul prim-adjunct Florian Coldea a fost în vacanțe cu fostul deputat Sebastian Ghiță, în Seychelles, în Italia, iar soțiile celor doi au fost la Disneyland, în Paris. De asemenea, au fost confirmate și informația și fotografiile generalului SRI Elena Istode, aflată în vacanță la Monaco și la Nisa cu familia fostului deputat PSD Cristian Rizea. Cei doi înalți ofițeri ai SRI și-au plătit cheltuielile singuri, însă caracterul real al facturilor și chitanțelor nu a putut fi verificat de Comisia de Control, a explicat președintele acesteia, Adrian Țuțuianu.

„În presă au apărut câteva fotografii, doamna general a fost prezentă în concedii la Nisa și Monaco, împreună cu familia Rizea. Era normal să fie o anchetă internă a SRI. Din datele puse la dispoziție, rezultă că a fost prezentă acolo cu familia Rizea, că o parte importantă din cheltuieli au fost suportate de dna general și că aceste relații au la bază calitatea de foste colege de facultate a doamnei general cu doamna Rizea. (Despre vacanțele Ghiță-Coldea) Sunt confirmate de raport faptul că au fost prezenți în Seychelles, în Italia la Toscana, de asemenea este confirmată prezența dnei Coldea cu dna Ghiță la Paris, la Disneyland.Aceste concedii au fost raportate conducerii SRI, în conformitate cu normele interne”, a explicat deputatul PSD Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei de Control al SRI.

În vacanța cu Sebastian Ghiță, în Italia, au fost șiGeorge Maior și Vasile Dâncu au fost împreună cu Sebastian Ghiță și Florian Coldea în Toscana.”Domnul George Maior a dat comisiei de control intern anumite explicații. Nu au fost împreună, de exemplu, în Insulele Seychelles. Nu există această informație”, precizat șeful comisiei SRI.

Țuțuianu a arătat că SRI a confirmat că generalul Elena Istode a stat în vacanță într-o proprietate a familiei Rizea.

„Cu privire la ambele rapoarte, deși nu avem o problemă legală, avem cel puțin o problemă de raportare deontologică din partea ofițerilor de informații, când sunt în excursii cu membrii ai Comisiei de control cu oameni de afaceri.Concluzia Comisiei este aceeași ca și a SRI, că nu au fost încălcate normele legale și interne, dar avem o problemă deontologică.S-a adus un prejudiciu de imagine și de credibilitate SRI”, a mai spus Adrian Țuțuianu.

În cazul vacanțelor lui Coldea cu Ghiță, „familia Coldea a prezentat documente justificative cu privire la suportarea de către dânșii a cheltuielilor. S-au prezentat facturi și chitanțe. Nu am putut astăzi să clarificăm dacă ele sunt reale și mă și gândesc dacă Comisia poate cere mai mult, de exemplu ANAF-ului. Ni s-a comunicat că nu sunt indicii că sunt documente false. Ar putea fi făcută o verificare aprofundată a acestor lucruri de către un organ de cercetare penală. Rămâne să vedem. Am precizat că nu am închis discuțiile pe acest subiect”, a arătat președintele Comisiei de Control al SRI.

În legătură cu Sebastian Ghiță, Țuțuianu a fost întrebat în ce calitate participa el la întâlnirile organizate de SRI în sediile proprii. SRI a negat că Ghiță ar fi fost ofițer acoperit al SRI, conform lui Țuțuianu.

Pentru 2012 – 2016 răspunsul e simplu: a fost membru al Comisiei parlamentare de control al SRI și a participat și la activități publice și la activități care sunt mai puțin publice, care privesc calitatea sa de membru și am întrebat și pentru perioada 2010-2012. Răspunsul e următorul: nu a fost ofițer acoperit și un argument adus de comisia internă de control este legat și de jurământul pe care l-a depus în 2012 și al doilea răspuns este – a fost prezent în calitate de persoană care avea informații de interes pentru securitatea națională”, a explicat deputatul.

În legătură cu prezența șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, la întâlnirile organizate de SRI, la care a participat și Sebastian Ghiță, SRI a explicat, conform lui Adrian Țuțuianu, că era vorba de reuniuni publice, în cadrul cooperării interinstituționale.

„Comisia de control intern de la SRI ne-a comunicat că Kovesi a fost prezentă la activități ale SRI, activități cu caracter public sau care au ținut de colaborarea instituțională dintre cele două instituții. Membrii comisiei de control intern sunt responsabili de constatările pe care le-au făcut. Își asumă și o răspundere când au făcut anumite afirmații”, a explicat Adrian Țuțuianu.

Întrebat despre dispariția lui Sebastian Ghiță din România, despre care autoritățile nu au comunicat nimic de 5 săptămâni, Țuțuianu a explicat sec: „Sunt mai multe instituții care au atribuții în a verifica unde se află și a-l identifica. Chestiunile acestea sunt informații clasificate”.

Hellvig face Cod de Etică pentru ofițerii SRI

Directorul SRI a explicat că pentru a veni în întâmpinarea și rezolvarea unor astfel de situații precum vacanțele ofițerilor SRI cu politicieni sau oameni de afaceri, a realizat un Cod de Etică pentru ofițerii SRI, pe care îl va publica în Monitorul Oficial.

„Când au apărut lucruri care nu sunt în matca lor, am dispus măsuri reparatorii. Am dispus adoptarea unui cod de etică profesională a angajaților SRI, ce va fi în câteva zile publicat și în Monitorul Oficial, pentru a norma transparent conduita angajaților noștri. Acest cod va clarifica fără echivoc eventuale situații de incompatibilitate în care ar putea să se plaseze un ofițer SRI. Am schimbat și suntem în plin proces de reformare a structurii de securitate internă”, a declarat Hellvig, după ședința de la Parlament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu