Sorin Alexandrescu, șeful Antena Group, arestat pentru 29 de zile. Interceptări din dosar și dicționar de personaje

Sorin Alexandrescu, șeful Antena Group, arestat pentru 29 de zile. Interceptări din dosar și dicționar de personaje
Publicat: 01/06/2013, 09:49

UPDATE: Sorin Alexandrescu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.

UPDATE: RCS&RDS: Șantajul Antena TV Group e continuarea unei campanii negative. Contractul cu Bodu SRL, legal


Sorin Alexandrescu, șeful Antena Group, l-a șantajat pe Ioan Bendei, administratorului RCS&RDS, să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV, spunându-i că, altfel, va fi făcută publică o anchetă jurnalistică în care se va arăta că Bendei i-a dat a dat 3,5 mil. euro mită lui Mitică Dragomir. Aceasta este acuzația principală din referatul procurorilor DNA, care au cerut astăzi arestarea lui Sorin Alexandrescu.

În stenogramele depuse la referat, apar mai multe dialoguri între Alexandrescu și Bendei, dar și între Alexandrescu și o doamnă și un domn, care, potrivit unor surse, sunt Camelia Voiculescu (șefa trustului Intact) și Dan Voiculescu (fondatorul trustului Intact). Puteți citi mai jos câteva stenograme din dosar. De asemenea, puteți consulta referatul integral cu propunerea de arestare.

Dicționar de personaje:

1. Sorin Alexandrescu – directorul Antena Group (compania care deține licențele de difuzare ale canalelor Antena 1, Antena 2, GSP TV, Euforia TV). Are calitatea de inculpat, acuzat de șantaj.

2. Ioan Bendei – administrator RCS&RDS. Are calitatea de denunțător și victimă a șantajului.

3. Dumitru Dragomir – șeful Ligii Profesioniste de Fotbal. Are calitatea de martor. În această calitate a fost prezent joi seara la DNA, unde a dat o declarație. Numele lui Dumitru Dragomir apare în discuțiile dintre Sorin Alexandrescu și Ioan Bendei. Potrivit stenogramelor de mai jos, Alexandrescu susține că are dovada că Bendei l-a mituit pe Dumitru Dragomir cu un contract de 3,5 milioane de euro.

4. „O persoană de gen feminin”, al cărei nume este anonimizat în stenograme, probabil Camelia Voiculescu. Potrivit stenogramelor, Sorin Alexandrescu are o discuție cu o doamnă, la scurt timp după întâlnirea cu Bendei. Alexandrescu îi raportează conținutul discuției cu Bendei. La un moment dat, doamna îi spune Acum mi-a dat și mie tata grija aia”.

Ce spune apărarea

Avocatul apărării, Gheorghiță Mateuț, susține că dosarul nu este de competența DNA și că nu poate fi vorba despre șantaj, în condițiile în care Sorin Alexandrescu nu l-a constrâns „moral” în niciun fel pe Ioan Bendei și că, în final, nu s-a ajuns la semnarea contractului dintre Antena și RCS&RDS, prin urmare, „șantajul” nu și-ar fi atins scopul. După cum puteți citi mai jos în stenograme, Berindei se plânge, în înregistrări, în repetate rânduri de presiuni din partea Antenei (care pregătea o anchetă despre contractul semnat între Bendei și Dumitru Dragomir) și din partea lui Sorin Alexandrescu. „Deci, rugămintea mea este: dacă, n-aveți treabă cu mine, cu familia mea! (…) Vă dați seama? Să fiu eu luat și blamat că dau mită, șpagă… Vă dați seama în ce situație sunt? Toată cariera mea, tot munca mea de-o viață să fie știrbită…” spune Bendei.

Cum susține DNA șantajul

Potrivit referatului, procurorii îl acuză pe Sorin Alexandrescu că l-a șantajat pe administratorului RCS-RDS cu publicarea contractului încheiat între distribuitorul de cablu și Mitică Dragomir. Despre acest contract, Sorin Alexandrescu suținea în discuțiile cu administratorul RCS-RSD că este mită. Potrivit DNA convorbirile relevă faptul că Sorin Alexandrescu i-a propus administratorului RCS-RDS să semneze un alt contract cu Antena Group în schimbul căruia urma să îi fie înmânate documentele presupus compromițătoare.

VEZI AICI REFERATUL INTEGRAL

NOTA: Referatul cu propunerea de arestare a fost trimis de DNA in baza unei solicitări oficiale în baza legii 544/2001

Potrvit procurorilor, pe 16 aprilie, Sorin Alexandrescu s-a întâlnit cu administratorul RCS-RDS Ioan Bendei. La această întâlnire, Alexandrescu i-a adus la cunoștință administratorului companiei RSD că a intrat în posesia unui contract din 2009 semnat de operatorul de cablu și Mitică Dragomir. Alexandrescu suținea despre acest contract că este o formă de mită mascată dată șefului LPF. În schimbul acestei mite de 3,5 milioane de euro, șeful LPF ar fi desemnat posturile de televiziune ale RCS-RDS câștigătoare ale licitației pentru retransmisia meciurilor de fotbal din campionatul românesc.

În același timp, procurorii arată că între RCS-RDS și Antena Group exista un diferend din 2012. RCS a refuzat să încheie un contract cu Antena Group și nu a mai retransmis pe satelit posturile de televiziune Antena 1, Antena 2, Euforia Lifestyle TV și GSP TV. Procurorii spun că scopul șantajului efectuat de Sorin Alexandrescu era acela ca RCS-RDS să semneze un contract pe cinci ani cu Antena Group pentru retransmiterea posturilor sus-menționate. Contractul ar fi urmat să aibe o valoare de 7,2 milioane euro anual. Bani care urmau să ajungă la Antena Group.

În acest sens, pe 16 aprilie, Sorin Alexandrescu s-a întâlnit cu Ioan Bendei Administratorul RCS-RDS. În cadrul discuției, Alexandrescu a vorbit de contractul cu Mitică Dragomir. Iată stenograma relevantă dintre Sorin Alexandrescu și administratorul RCS-RDS:

Alexandrescu Sorin: „… O să facem … o să facem altfel. O să vă facem… noi o să facem mâine dimineață o adresă …
(…).: Da. 5

Alexandrescu Sorin: În mod oficial, dumneavoastră, la (…), domnului (…).

…: Da, da, nicio problemă.”
……………………………………………………………………………..

Alexandrescu Sorin: „Pentru că acest contract are legătură directă cu momentul în care ați făcut postul de televiziune (…), exact două mii nouă.

(…): Da.

Alexandrescu Sorin: Dumneavoastră ați pus trei milioane cinci sute de mii de euro într-o companie care n-a produs absolut nimic, în care spuneți foarte clar că… și se menționează acolo, faptul că nu există niciun fel de… niciun fel de regres împotriva companiei(…), indiferent ce se întâmplă. Iar legătura asta va trebui să o deslușească… Ce?”

……………………………………………………………………………

Alexandrescu Sorin: „…… Dar vă spun sincer, probabil, că ori nu vă gândiți ce se va întâmpla și vreți să vă spun …

(…): Ce să se întâmple?

Alexandrescu Sorin: Vreți să vă spun ceva? Aicea, credeți-mă, dumneavoastră sunteți un simplu semnatar al acestui document. Dar o să …

(…): Pe mine mă interesează persoana mea, domnule. Da.

Alexandrescu Sorin: Păi… Păi… Păi, bun, dar aici e vorba de companie, în primul rând, că dumneavoastră sunteți un reprezentant al companiei. Pe urmă reprez… răspunderea dumneavoastră ca persoană fizică. Asta este prima parte. Asta este prima parte. De ce s-a făcut contractul ăsta, o s-o vedem și pe aia. Și eu vă spun clar: până n-o să se dărâme tot montajul făcut cu dumneavoastră și cu(…), nu o să se lase nimeni! Asta este mită, oficial dată. Haideți, să fim serioși!

(…): Mită, asta!? Mită, mită!?

Alexandrescu Sorin: Da. Domnule…

(…): Rândul trecut ați zis șpagă. Acuma mită. „

Alexandrescu Sorin: „Eu am… eu contractu”! Eu am contractu”! Eu am contractu”. Sunt singurul om care are acest contract în mână!”
……………………………………………………………………………..
Alexandrescu Sorin: „Domnu”… Crede… Crede… Credeți-mă… Domnu”(…), credeți-mă ce vă spun: luptele astea, credeți-mă, nu sunt bune… nu sunt bune la nimic!

(…): Da domn”e, e banu”, domnu” SORIN! E bani multi…!”

Contractul Dramomir-RCS-RDS, obiectul șantajului
Dragomir ar fi personajul-cheie în acest șantaj, după ce directorul Antena TV Group i-ar fi amenințat pe reprezentanții RCS-RDS că va da publicității un contract de asociere între RCS-RDS și o firmă a lui Dumitru Dragomir, Bodu SRL, prin care șeful Ligii deține restaurantul Crystal Palace Ballroms, din apropierea Palatului Parlamentului.
În urma acestui contract, firma lui Dragomir ar fi primit 1,7 milioane de euro, în 2010, perioadă în care RCS-RDS obținea drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal din Liga 1. În schimbul banilor, firma lui Dragomir se obliga să ofere reclamă pentru RCS-RDS la restaurantul respectiv, serviciu care nu justifică însă suma de 1,7 milioane de euro.
Contractul a fost publicat astăzi de Grupul de Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică, analist tv care apare des în emisiunile grupului Antena TV Group.
DNA: Alexandrescu promitea clauză de protecție în contract

Procurorii arată că într-o altă discuție dintre Sorin Alexandrescu și administratorul RCS-RDS șeful Antena Group l-a asigurat că dacă va semnat contractul de retransmise a posturilor TV atunci nu va mai fi obiectul investigației jurnalistice. „Inculpatul Alexandrescu George Sorin continuă actele de presiune asupra părții vătămate pentru a obține un răspuns pozitiv în perfectarea contractului de retransmisie insistând pe ideea că, odată încheiat acest contract, orice conflict, de orice natură, se va stinge în umbra unor clauze comerciale de protecție pe care le vor redacta avocații”, se arată în refereatul DNA
Stenograma relevantă din punctul de vedere al procurorilor este următoarea:

(…): „Ce să zic? Ce zici la avocat? Zi, matale, zi. Ca să am eu garanție că n-o să mai fiu denigrat.
Alexandrescu Sorin: Deci, credeți-mă ce vă spun, lucrurile astea le punem împreună cu avocații pe hârtie și le blindăm. Există modalități de-a face așa ceva. Există clar. Există clar!”
…………………………………………………………………………
(…): „Și ca persoană fizică, cum rămâne?”
……………………………………………………………………………..
Alexandrescu Sorin: „Nu, nu, nu! Nu are nici un fel de… pentru că clauzele astea de protecție, în orice contracte comerciale, se raportează inclusiv la persoanele care fac parte din conducerea respectivei entități. Asta se întâmplă, asta este realitatea.”

Obiectul șantajului – un contract de 7,2 milioane/an

Potrivit procurorului șeful Antena Group urmărea să-l determine pe reprezentantul RCS-RDS să semneze un contract de 7,2 milioane euro anual. Prin acest contract RCS-RDS se angaja să plătească retransmisia prin satelit a posturilor Antena Group. În final Sorin Alexandrescu a fost de acord și cu un contract mai mic ca sumă. Mai precis 4 milioane de euro pe an pe o perioadă de 5 ani ani. Procurorii spun că în schimbul celor 20 de milioane euro șeful Antena Group ar fi fost de acord să nu mai publice informațiile legate de contractul dintre RCS-RDS și Mitică Dragomir.

Administratorul RCS-RDS: „Sunt terminat”

În referat se menționează că administratorul RCS-RDS îl ruga pe Sorin Alexandrescu să îl protejeze. Iată și convorbirea relevantă:

(…): „Deci, rugămintea mea este: dacă, n-aveți treabă cu mine, cu familia mea! (…) Vă dați seama? Să fie eu luat și ă, ă, blamat că dau mită, șpagă… Vă dați seama în ce situație sunt? Toată cariera mea, tot munca mea de-o viață să fie știrbită…[neinteligibil]…

Alexandrescu Sorin: Stați așa! Stați o clipă să citesc și eu ce scrie aici! Păi, domn”e, ce scriu oamenii ăștia aicea cred că sunt niște fapte foarte grave! Sunt foarte, foarte grave treaba asta ! Ați dat trei milioane cinci sute de mii de euro, cel puțin, așa arată aicea, unei companii deținută de(…)! O companie care a funcționat din 2009 cu credite de opt milioane de euro și cu pierderi în fiecare an de peste … ă, trei sute, cinci sute de mii de euro, pierderi în fiecare an! Eu cred că e o treabă care… cel puțin asta văd eu! Și eu…” 9

…………………………………………………………………………..
(…): „Plec acuma în concediul ăsta, n-am fost niciodată, merg pe o croazieră, n-am mers în viața mea! Sunt, știți cum sunt? Sunt terminat, sunt!…Terminat!

DNA: Sorin Alexandrescu l-a asigurat pe administratorul RDS că va stopa activitatea de denigrare

Pe 14 mai administratorul RCS-RDS i-a solicitat o întâlnire lui Sorin Alexanndrescu. Procurorii susțin că Sorin Alexandrescu i-a solicitat în mod expres administratorului RCS-RDS să încheie contractul de retransmisei a posturile TV ale Antena Group. „Totodată, inculpatul îi dă asigurări totale părții vătămate că odată ce devin parteneri, în cuprinsul contractului de retransmisie vor fi inserate clauze ce vor proteja atât persoana, cât și compania(…), iar întreaga activitate denigratoare va fi stopată”, se mai arată în referatul DNA.

Iată și interceptarea relevantă pentru această acuzație:

Alexandrescu Sorin: „Domnu”(…)! Ideea e să vorbim la concret. Aia e toată treaba, adică… Eu cred că ne-am întâlnit de suficiente ori până acum. Hai, să vorbim la concret… lucru pe tema asta.

(…): Da. Păi, toată treaba este ce garanții am pe urmă că nu se mai întâmplă nimic?

Alexandrescu Sorin: Sută la sută!

(…): Credeți?

Alexandrescu Sorin : Sută la sută!

(…): Că…

Alexandrescu Sorin : Sută la sută! Sută la sută!

(…): Cum o vedeți ca garanție, așa?

Alexandrescu Sorin : Îm?

(…): Cum o vedeți ca… garanție?

Alexandrescu Sorin: Păi, domnu”… Una prin documente și număru” doi, v-am zis, dacă suntem parteneri, aia n-are cum să se întâmple nimic, nimic. Sută la sută e garanția!”
………………………………………………………………………….

(…): „Dom”le, eu n-am somn, domnu” SORIN. N-am somn, mă credeți? Te pui în locu” meu? Că văd că nici nu se oprește treaba. Asta este! Adica, noi discutăm și pe partea ailaltă văd că tot o primesc …”
………………………………………………………………………….
Alexandrescu Sorin: „Noi n-am discutat nimic concret. Eu v-am spus niște lucruri, am așteptat de la dumneavoastră ceva concret.”
………………………………………………………………………….
(…): „Să zicem că se face… se face treaba. Păi, eu ce garanții am? 16

Alexandrescu Sorin: Sută la sută aveți garanții! Sută la sută!

(…): Aici nu înțeleg eu, faceți-mă să înțeleg. Da…

Alexandrescu Sorin: Legal… noi facem garanții. Sută la sută! Deci, eu asta am vorbit…

(…): Cu garanții, cu…? Ce garanții am?

Alexandrescu Sorin: Sută la sută! Sută la sută că nu se mai întâmplă absolut nimic între noi.

(…): Și care ar fi ultima…?

Alexandrescu Sorin: Ce?

(…): Negociere…”
………………………………………………………………………….

Alexandrescu Sorin: Pe bune vă zic și… După cum ați văzut, față de ultima discuție pe care am avut-o, ultima, când ați fost la mine…

(…): Da.

Alexandrescu Sorin: Că eu v-am demonstrat, că am cuvânt, fără să vă spun nimic, nici că da, nici că nu…

(…): Ați mai apărut ceva… A mai apărut!

Alexandrescu Sorin: Numai că… Ce? Na, domnu”… Lăsați-o! Că nu, n-a apărut nimic. N-a apărut… Încă n-a apărut nimic. Încă n-a apărut nimic. Încă n-a apărut nimic. Nu sunt nume, nu sunt persoane, nu-i nimic încă. Încă n-a apărut nimic. E adevărat că e… investigația e terminată toată, cap-coadă. Asta e adevărat.

(…): Deci, toporu”-i deasupra capului meu.

Alexandrescu Sorin: Nu, eu am spus că investigația noastră e terminată cap-coadă. E făcută toată în cap, în coadă. E făcută pe toate etapele, cu tot, cu tot, tot, tot. E terminată.

(…): Deci, urmează să-i dați drumul!

Alexandrescu Sorin: Ziceți-mi concret!”

JULIUS RICHARD PETRI. Experiment: caută bacteriile din noul Google Doodle, dedicat lui JULIUS RICHARD PETRI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Cutremur pentru Cioacă! Mama ELODIEI a recunoscut: A procedat bine
MARȚI Exclusiv: Lidia Buble de nerecunoscut. Cum s-a afișat artista pe Dorobanți.
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice