no author
Gabriel Pecheanu
584 vizualizări 18 mai 2017

”Printr-o Hotărâre, a fost înfiinţat Departamentul Monitorizare Implementare Program Naţional de Vaccinare, structură care va funcţiona în subordinea directă a ministrului Sănătăţii. Această nouă structură, înfiinţată prin reorganizarea ministerului, va avea atribuţii cu privire la achiziţionarea vaccinurilor, administrarea acestora şi o mai bună informare a populaţiei cu privire la beneficiile vaccinării”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Guvernul a decis, tot joi, printr-un Memorandum, înfiinţarea Comitetului Interministerial de urgenţă pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor din Programul Naţional de Vaccinare şi asigurarea aprovizionării la timp cu vaccinurile necesare.

”Comitetul va avea ca principal obiectiv identificarea unor soluţii imediate pentru criza vaccinurilor începută în 2016. În acest sens, Comitetul va elabora şi va prezenta primului-ministru, până la finalul lunii mai, un plan de acţiune, iar implementarea acestuia se va realiza până la sfârşitul lunii septembrie 2017. De asemenea, va întocmi un raport care va fi prezentat premierului până la finalul perioadei de implementare.
Comitetul va putea face propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încât, pe termen scurt, să permită achiziţionarea în regim de urgenţă a dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri în mod predictibil şi continuu”, se mai arată în comunicat.

Din Comitetul interministerial, care va fi condus de ministrul Sănătăţii, vor face parte secretari de stat şi experţi din Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică-Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. dr. Matei Balş”, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Serviciul Român de Informaţii.

În prezent, România se confruntă cu o lipsă a vaccinurilor incluse în Planul Naţional de Vaccinare, cantităţile existente fiind insuficiente pentru asigurarea unei acoperiri vaccinale protective pentru populaţie. Cantităţile de vaccinuri incluse în PNV şi care fac obiectul unor contracte care se află acum în derulare sunt insuficiente sau etapizarea livrărilor nu corespunde cerinţelor actuale (pentru unele vaccinuri, unele livrări se vor face după luna octombrie).

Începând de anul trecut, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, care a afectat în special copiii cu vârste de până la 4 ani, situaţie generată de scăderea ratei de vaccinare în cazul vaccinului împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului.

Până în prezent, au fost înregistrate circa 5.700 de cazuri, dintre care 27 de copii şi tineri au decedat. La nivel naţional, în 2016, acoperirea naţională cu vaccin împotriva ROR (Rubeolă-Oreion-Rujeolă) a fost de 86% pentru prima doză şi de 67% pentru a doua doză, sub recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de 95%. În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală şi vaccinarea persoanelor cu risc, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

--

Citește și: