Shhaideh deschide pușculița să facă stadion UEFA de 12 milioane de euro acasă la Dragnea

Publicat: 14/07/2017, 10:12

Sevil Shhaideh a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern prin care Ministerul Dezvoltării Regionale, pe care îl conduce, va aloca aproximativ 12 milioane de euro (56 de milioane de lei) pentru construcția unui stadion de 5.500 de locuri, cu nocturnă, la standarde UEFA, în Alexandria, pe locul celui vechi, de doar 2.000 de locuri și parțial abandonat sau inutilizabil. De asemenea, în stadion ar urma să fie construite și un spațiu de cazare pentru sportivi, de 36 de camere, precum și 100 de locuri de „parcare VIP”.

În prezent, pe stadionul din Alexandria își desfășoară activitatea clubul de fotbal local FCM Alexandria, care s-a clasat pe locul 4 în Liga a III-a, în sezonul care tocmai s-a încheiat, precum și clubul sportiv școlar din Alexandria. Shhaideh susține însă, în nota de fundamentare a proiectului, că pe stadionul cel nou s-ar putea desfășura meciuri din Liga I sau din preliminariile UEFA, precum și alte competiții sportive interne și internaționale.

„(…) Cluburile locale de sport au în mod constant performante notabile în competițiile naționale și chiar internaționale„, justifică însă necesitatea acestui obiectiv de investiții ministerul lui Sevil Shhaideh.

„Complexul sportiv reprezintă o prioritate ridicată în contextul actualelor strategii sectoriale și naționale avand în vedere că implementarea lui are următoarele efecte directe: creșterea calității infrastructurii sociale a regiunii în care se va executa complexul; creșterea competitivității regiunilor ca locații pentru derularea evenimentelor sportive; creșterea contribuției turismului la dezvoltarea regiunilor; va constitui un factor motivațional în formarea tinerilor pentru performanță”, mai arată nota de fundamentare a proiectului.

Stadionul din Alexandria ar urma să fie gata în 18 luni, iar banii vor fi alocați cea mai mare parte de la Compania Națională de Investiții, în timp ce Primăria din Alexandria ar urma să contribuie cu aproape 1,4 milioane de lei (aproximativ 300.000 de euro).

Foto: Schița stadionului, așa cum arăta în planul anunțat din 2014.

Proiectul stadionului din Alexandria nu este nou, el fiind lansat încă din 2014. Lansarea și deblocarea fondurilor a fost însă amânată, între timp lângă stadion fiind construită o sală polivalentă tot din fondurile Ministerului Dezvoltării.

Ministerul condus de Sevil Shhaideh justifică necesitatea acestui stadion la Alexandria prin faptul că cel existent este „utilizat cu dificultate pentru meciurile oficiale, antrenamentele și activitățile curente ale clubului de fotbal FCM Alexandria”, precum și că „toate construcțiile aflate pe teren sunt într-o stare tehnică sub standardele actuale aplicabile, o parte din aceste construcții fiind neutilizabile și abandonate (tribuna 2 metalică)”. Nota de fundamentare mai arată că stadionul existent nu deține facilități pentru siguranța spectatorilor (sisteme de alarmare, sisteme de detecție incendiu, iluminat de siguranță, camere de control, sisteme de adresare publice), spațiile pentru presă, TV, echipe și oficiali sunt prea mici, precum și că este sub standardele UEFA. De asemenea, pista de atletism are un singur culoar de alergare.

„În contextul în care în România infrastructura pentru sport este total depășită fizic și moral, din cauza lipsei de investiții din ultimii 30-40 de ani, orice construcție nouă în acest domeniu este necesară și oportună pentru relansarea sportului de masă și a celui de performanță. Prin realizarea prezentului obiectiv de investiții se va dezvolta fotbalul la nivel de juniori precum și cel de performanță din zonă și va crea oportunitatea de a se organiza meciuri de fotbal ale echipelor naționale de fotbal feminin și ale echipelor naționale de juniori ale României, precum și meciuri de fotbal între cluburi profesioniste, atât în Campionatul Național Liga I cât și din competițiile de club UEFA, fazele preliminare. Din punct de vedere al practicării atletismului, investiția propusă va oferi condiții optime de pregătire și competiție tuturor probelor atletice, fiind o investiție necesară și binevenită atât pe plan local cât și național”, arată ministerul Dezvoltării, în nota de fundamentare.

Lângă stadionul din Alexandria funcționează în prezent o sală polivalentă care ține de Ministerul Tineretului, în care se află un bazin de înot, terenuri de tenis și de baschet.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Cutremur pentru Cioacă! Mama ELODIEI a recunoscut: A procedat bine
Alertă pentru proprietari. Câinele îți poate aduce probleme. Ce spune legea
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice