Șeful Comisiei SRI: Tarnu a adus dovezi de interceptări abuzive, dosare judecate de apropiați ai șefei DNA

Șeful Comisiei SRI: Tarnu a adus dovezi de interceptări abuzive, dosare judecate de apropiați ai șefei DNA
Publicat: 12/10/2017, 15:58
Actualizat: 08/05/2018, 08:55
„Astăzi am avut o audiere, a domnului Ioan Tarnu, fost șef al SRI Alba, lucrători în SRI de 27 de ani. A prezentat comisiei materiale, probe, înscrisuri, CD-uri, documente care sunt declasificate și la care comisia poate să aibă acces. Ne-a explicat despre aspecte care au două componente, pe de-o parte unele anchete forțate sau insistări de tot felul pentru a se face anumite anchete și pe de altă parte informații pe care domnia s-a le-a prezentat instituțiilor de rang superior unde nu s-a întâmplat nimic, despre care spune că sunt de o gravitate extrem de mare, se vorbește despre milioane, zeci de milioane de euro”, a declarat președintele Comisiei pentru controlul SRI, Claudiu Manda.
Aspectele prezentate de Ioan Tarnu intră în competența Comisie pentru controlul SRI și vor fi verificate de aceasta, a spus Manda.
Ioan Tarnu a prezentat comisiei și informații despre cazul Apostu și Carabulea.
„A prezentat o situație în care o persoană sau în numele unei persoane din conducerea SRI a fost apostrofat pentru mandatul pe care l-a avut SRI Alba și anume de a pune în aplicare o autorizație de interceptare a unor posturi telefonice, plus chestiuni de bucătărie internă pe care nu pot să le dezvolt, dar le putem verifica.Domnia sa spune că au fost încălcate regulamentele interne”, a spus Claudiu Manda.
Fostul șef al SRI Alba a vorbit și despre o firma de soft „care este în atenția opinie publice, despre care se știa de la momentul anului 2010 și a despre care a informat la momentul anului 2010 despre diferite aspecte și nu s-a luat nicio măsură la momentul respectiv”.
Ioan Tarnu le-a spus parlamentarilor din Comisia SRI că despre presiuni făcute asupra judecătorilor și despre implicarea Laurei Kodruța Kovesi în dosarul său.
„A vorbit inclusiv despre cazul domniei sale, despre arestrea domniei sale, dând exemple în care persoană din conducerea SRI național i-ar fi spus: >. Spunea că ordonanța de reținere a fost eliberată la ora 17:00, dar la ora 9 și 47 de minute apăruse deja în presă comunicatul că este reținut și urmează să fie arestat pentru 29 de zile, instanța a respins propunerea de arestarea preventivă. Este un aspect pe care vrem să îl vedem, cum se întâmplă ca înainte să se ajungă la instanță să apară în mass-media aceste aspecte. Domnia sa vorbea chiar despre o presiune făcută la adresa judecătorului, inclusiv mediatică, dar și alt tip de presiuni pe care urmează să le clarifivăm”, a spus Manda.
„Domnul Tarnu a avut în fața comisiei și o explicație în ceea ce privește și acuzarea domniei sale, (…) a spus că în prima instanță a fost achitat, după care aici la București a fost judecat de o anumită persoană sau un complet de judecată care avea apropieri cu doamna Kovesi. A fost consilierul doamnei Kovesi dacă nu mă înșel”, a adăugat Manda.
Fostul șef al SRI Alba a afirmat în comisie că în cazuri „destul de grave instituțiile statului nu au insistat cu măsurile de probare și de trimitere în judecată”, a spus Manda.
Tarnu a vorbit și despre sute de ascultări abuzive pentru care a adus probe a spus președintele Comisiei SRI.
„A vorbit despre ascultări abuzive, dar nu a indicat neapărat SRI, de sute de numere de telefon și are probe în acest sens și urmează să vedem daca este în competența noastră. Ascultări abuzive de sute de numere de telefon și cereri de interceptare pe care le-au făcut și care nu au fost aprobate în diferite spețe pe care le aveau în derulare”, a spus senatorul PSD.
Ioan Tarnu a fost condamnat, în martie 2016, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru că a sprijinit o grupare de hoți de utilaje din UE.
Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara au anchetat 24 de persoane pentru că ar fi făcut parte dintr-un grup infracțional organizat, specializat în furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene. Valoarea estimată a prejudiciului era de 4.500.000 de euro.
În cursul investigațiilor a reieșit faptul că activitatea infracțională a membrilor grupării ar fi fost sprijinită de către locotenent-colonel Ioan Tarnu, șeful Direcției Județene de Informații Alba, și Liviu Schiau, subcomisar de poliție la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Alba-Iulia.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912