Sebastian Ghiță scapă definitiv de un mandat de arestare. Despre ce dosar este vorba

Sebastian Ghiță scapă definitiv de un mandat de arestare. Despre ce dosar este vorba
Publicat: 26/06/2017, 16:00
Actualizat: 26/03/2019, 21:59

La termenul de luni al dosarului în care Sebastian Ghiță este acuzat că i-ar fi dat mită un imobil fostului primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au cerut din nou arestarea, motivând că sustragerea de la judecată a fostului deputat este evidentă. Astfel, au arătat anchetatorii, Sebastian Ghiță prezintă un pericol deosebit, având în vedere că a reușit sa se sustragă cercetării datorită relațiilor sale, cu autoritățile pe urmele sale, fiind practic la acea vreme cea mai căutată persoană din România.

„Acesta a sfidat instanța, a reușit să se sustragă cercetării datorită relațiilor sale, cu autoritățile pe urmele sale. Nu putem avea o atitudine indiferentă în condițiile în care un inculpat părăsește țara în condiții de clandestinitate. În cauză sunt îndeplinite condițiile, inculpatul a fugit pentru a se sustrage cercetării judecătorești, de aceea susținem arestarea”, a arătat procurorul de caz.

DNA a mai susținut că Sebastian Ghiță nu dorește ca instanțele din România să știe unde locuiește, a părăsit țara în momentul în care se afla sub o măsură restrictivă de libertate și refuză extrădarea în România. Totodată, s-a prezentat sub aspectul undei identități false autorităților sârbe și și-a schimbat aspectul, ceea ce denotă, în opinia procurorului, dovada clară că dorește să se sustragă cercetării judecătorești. Totodată, susține DNA, se impune arestarea având în vedere infracțiunile de care fostul deputat e acuzat în acest dosar, respectiv dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit și spălare de bani.

Pe de altă parte, avocatul fostului deputat a cerut respingerea solicitării de arestare ca nefondată, precizând că nu există niciun pericol care să justifice arestarea. În ceea ce privește reședința lui Sebastian Ghiță, apărătorul a susținut că nu o poate comunica deoarece nu o știe și nici nu i s-a mai cerut acest lucru, menționând însă că locuința este supravegheată de poliția sârbă. Totodată, a susținut avocatul lui Sebastian Ghiță, Ministerul Public nu a putut dovedi sustragerea de la toate cauzele penale.

„Indiferent cum e prezentat la nivel legislativ, pericolul public se stabilește prin actualitate. Așadar, dacă timp de șapte luni nu s-a considerat existența pericolului public, de ce acum s-ar impune o astfel de abordare? Ministerul Public își propune obținerea extrădării, nicidecum apariția unor elemente care să țină de fapte sau împrejurări noi ce duc la existența pericolului pentru ordinea publică. În cauza aceasta, nu s-a impus niciodată emiterea unui mandat de arestare. Susținem menținerea deciziei instanței anterioare”, a arătat avocatul lui Sebastian Ghiță.

La rândul său, procurorul a susținut că arestarea nu s-a impus până acum deoarece inculpatul nu fugise și, în condițiile în care anchetatorii nu știu nici unde locuiește, este necesară emiterea unui mandat.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins, săptămâna trecută, propunerea de arestare preventivă a lui Sebastian Ghiță, formulată de procurori în dosarul în care fostul deputat este judecat alături de fostul primar din Ploiești, Iulian Bădescu. Procurorii au contestat ulterior decizia, însă și luni, instanța a respins contestația acestora, astfel că Sebastian Ghiță scapă definitiv de mandatul de arestare cerut în acest dosar.

Fostul deputat este judecat pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit și spălare de bani. Procurorii susțin că Sebastian Ghiță i-ar fi dat mită un imobil fostului primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, pentru ca acesta din urmă să finanțeze o asociație sportivă susținută de Ghiță, pentru a disimula proveniența casei cei doi semnând un contract fictiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”