Școlile din Sectorul 4 rămân fără pază. Primarul spune că plătea prea mult pentru acest serviciu

Școlile din Sectorul 4 rămân fără pază. Primarul spune că plătea prea mult pentru acest serviciu
Publicat: 13/09/2017, 13:27
Actualizat: 13/09/2017, 17:32

În acest an școlar, preșcolarii și elevii din Sectorul 4 al Capitalei nu vor mai fi păziți de personal specializat, pentru că Primăria a renunțat la contractele de finanțare în acest domeniu.

În urma unei solicitări scrise transmise Primăriei Sectorului 4, reprezentanții instituției au precizat că paza în unitățile de învățământ preuniversitar de stat de pe raza Sectorului 4 al Capitalei nu va mai fi asigurată de către firmele de pază, întrucât contractele pentru serviciile prestate au expirat. Mai mult, costurile pentru serviciile de pază erau foarte ridicate, arată sursa citată, respectiv aproximativ 500 de mii de euro/lună.

„În prezent, în școlile și gradinițele din Sectorul 4, pe timp de zi, paza va fi asigurată de către personalul unităților de învățământ. Pe timpul nopții, unitățile de învățământ vor fi monitorizate prin intermediul sistemelor de supraveghere video precum și a celor anti-efracție instalate. De asemenea, intervenția rapidă, în caz de necesitate, va fi asigurată de echipajele Direcției Generale de Poliție Locală Sector 4. Acestea vor fi prezente în școlile și grădinițele din sector, zilnic, la începutul orelor de curs cât și la terminarea acestora”, precizează Primăria Sectorului 4, pentru MEDIAFAX.

Măsura neprelungirii contractelor pentru serviciile de pază în unitățile de învățământ din Sectorul 4 al Capitalei a fost prezentată Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) încă din luna februarie.

„Reprezentanții ISMB, până la data prezentei, nu au înaintat o alternativă în vederea asigurării serviciilor de pază”, arată Primăria Sectorului 4.

Oficialii ISMB au precizat, pentru MEDIAFAX, că au transmis Ministerului Educației Naționale (MEN), în acest context, o solicitare de suplimentare a numărului de personal nedidactic, însemnând paznici, pentru asigurarea pazei grădinițelor și școlilor din Sectorul 4.

„Până la aprobarea de către MEN a acestei suplimentări, paza va fi asigrată de personalul nedidicatic existent deja în unitățile de învățământ”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului, Marina Manea.

La rândul lor, însă, reprezentanții Ministerului Educației Naționale au declarat, pentru MEDIAFAX, că responsabil pentru această situație este doar Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Părinții sunt nemulțumiți de faptul că, la nivelul sectorului, se schimbă bordurile, dar grădinițele și școlile nu mai sunt păzite.

„Avem borduri și garduri noi și 0 pază în grădinițe și școli! Felicitări primarului Sectorului 4!”, scrie, pe o pagină de socializare, o mamă din Sectorul 4.

„Dacă Primăria Sector 4 nu mai are buget pentru o chestiune atât de banală precum paza în școli și grădinițe, dați-ne voie să ajutăm noi acest buget! Să vă puteți vedea liniștit de chestiunile cu adevărat importante la noi în sector, care, pe lângă garduri și borduri, includ și proiecte înălțătoare realmente, de amenajare parcări terane, subterane și supraterane, așa cum ați avut bunăvoința să ne informați personal. Eu, deși dețin în proprietate o mașină, nu am un loc de parcare prin contract cu Primăria. Dar nu mă doare acest fapt la fel de tare precum neliniștea unei mame care nu își știe copilul în siguranță la școală”, susține Liliana Srucel, o altă mamă, nemulțumită de situația apărută în Sectorul 4.

De altfel, pe pagina de socializare a primarului Sectorului 4, Daniel Băluță, mai mulți părinți și-au exprimat dezacordul față de scoaterea paznicilor din școli. Răspunsul edilului nu a întâziat, însă, să apară: „Pe timpul zilei, paza în școli va fi realizată de către personalul unității de învățământ, iar pe timpul nopții acestea vor fi supravegheate de camere video”.

Renunțarea la contractele prin care asigură paza în școli a stârnit reacții și în rândul USR Sector 4. Membrii formațiunii susțin că „primarul Daniel Băluță pune bordurile înaintea siguranței copiilor din școlile sectorului 4 al Capitalei”.

„USR Sector 4 împărtășește îngrijorarea părinților și îi îndeamnă să se alăture demersurilor sale pentru redobândirea dreptului la siguranță al celor mai vulnerabili cetățeni ai sectorului – copiii. La începutul anului școlar, părinții elevilor din sectorul 4 au aflat cu stupoare că serviciile de pază din școli au fost desființate din „economie”. Uniunea Salvați România – Filiala Sector 4 consideră această măsură iresponsabilă și cinică”, scrie formațiunea politică pe pagina de Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine