ROȘIA MONTANĂ, pe ordinea de zi a ședinței CSAT

Publicat: 27/06/2018, 12:37
Actualizat: 25/03/2019, 22:35

„Ministrul Culturii și Identității Naționale a informat membrii Consiliului cu privire la stadiul includerii „Peisajului cultural minier de la Roșia Montană” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. ubiectul „Roșia Montană”, ca parte a patrimoniului cultural național și a patrimoniului cultural universal, a fost permanent în atenția Președintelui României, atât din punct de vedere cultural, cât și sub aspect social, cu impact major într-o zonă istorică a României. Tema supusă atenției are o dimensiune patrimonială, iar în baza cadrului legal existent, Guvernul României dispune de instrumentele și de instituțiile abilitate pentru a gestiona întregul proces de includere a „Peisajului cultural minier de la Roșia Montană” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În baza prevederilor constituționale și legale, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au luat act de informarea făcută de către ministrul Culturii și Identității Naționale, urmând ca problematica să fie în continuare gestionată de către Guvernul României”, se arată în comunicatul transmis de președinție.

În aceeași ședință de miercuri, pe ordinea de zi s-a aflat aprobarea obiectivelor României pentru Summitul NATO de la Bruxelles, care se va desfășura în perioada 11-12 iulie a.c. Reuniunea va reprezenta o oportunitate de exprimare concretă a unității și solidarității aliate, respectiv a relației transatlantice și a determinării aliate în fața amenințărilor globale sporite..

În cadrul ședinței CSAT, membrii Consiliului au analizat și aprobat, totodată, forțele armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului anul viitor. Comparativ cu anul 2018, acestea sunt mai mari cu 305 militari din Armata României, ceea ce reprezintă o creștere de 11,7%.

Astfel, Armata României va participa cu un efectiv de 2.098 militari și civili la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, iar Ministerul Afacerilor Interne va participa cu 932 militari și polițiști.

La ședință mai participă ministrul de Interne, Carmen Dan, cel al Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, cel de Externe, Teodor Meleșcanu, dar și directorul SRI, Eduard Hellvig.

Chiar dacă inițial nu figura pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), subiectul Roșia Montană a fost inclus pe ordinea de zi la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, potrivit unui răspuns dat de Administrația Prezidențială, pe 13 iunie, la socitarea MEDIAFAX.

„Președintele este preocupat de subiectul Roșia Montană. Subiectul a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței CSAT din 27 iunie”, a adăugat, la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Președinția.

Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a CSAT sunt incluse și subiecte referitoare la obiectivele României pentru Summitul NATO de la Bruxelles, din perioada 11 – 12 iulie și forțele armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2019.

Referitor la subiectul Roșia Montană, ministrul Culturii, George Ivașcu, a solicitat amânarea deciziei privind includerea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO, motivând că trebuie protejate drepturile statului român în litigiul cu compania Gabriel Resources și că pierderile se pot ridica la 4,4 miliarde de dolari.

Într-o adresă transmisă MAE, pe 30 mai, ministrul Culturii, George Ivașcu, cerea „transmiterea către Secretariatul Convenției Patrimoniului Mondial din cadrul UNESCO a solicitării statului român de a amâna decizia Comitetului Patrimoniului Mondial în cadrul celei de-a 42-a sesiuni, care se va desfășura la Manam, Bahrain, cu privire la înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial a Peisajului Cultural Minier «Roșia Montană» și în vederea protejării drepturilor patrimoniale ale statului român în acest litigiu arbitral”.

Ministrul Culturii a mai menționat, în adresă, că înscrierea localității Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO „trebuie să se realizeze în condițiile în care acest sit să nu fie grevat de vreun litigiu”.

„Astfel, reiterăm solicitarea fermă de amânare a luării unei decizii în acest sens”, scria Ivașcu, ministrul Culturii cerând și facilitarea unei întâlniri a unei delegații a Ministerului Culturii cu reprezentanți UNESCO privind acest subiect.

Ulterior, întrebat de MEDIAFAX care ar fi riscurile pentru România, George Ivașcu a spus că daunele se pot ridica la ordinul a miliarde de dolari. „4,4 miliarde de dolari ar fi pierderea și este vorba despre fiecare cetățean în parte care pierde. Deoarece sunt banii statului”, a explicat ministrul Culturii.

„Facem precizarea că, în cursul anului 2017, a fost înființat Comitetul Interministerial pentru facilitarea pregătirii apărării statutului român în dosarul de arbitraj nr. ARB/ 15/ 31 – Roșia Montană, la Ministerul Finanțelor Publice, ministerul care gestioneaza litigiile statului român. În 22 februarie 2018, casa de avocatură care reprezintă statul român a depus apărarea la Curtea de Arbitraj de la Washington pe litigiul în cauză. Astfel, ținând cont și de aspectele patrimoniale sensibile în cauza ICSID (dosarul ARB/15/31), unde România poate pierde suma de 4,37 miliarde de dolari, Guvernul României a solicitat amânarea analizării dosarului depus la UNESCO până la soluționarea litigiului de la Curtea de Arbitraj de la Washington, în vederea protejării patrimoniului național și a intereselor financiare ale statului român”, se arată într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX transmis de Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN).

Pe 7 iunie, ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, a declarat pentru MEDIAFAX că stoparea procedurii de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, la cererea Guvernului, este o situație inedită, deoarece primise deja recomandare de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial.

„Asta a fost instrucțiunea pe care am primit-o, de stopare a dosarului la nivelul la care se ajunsese. El primise deja recomandarea de înscriere în Patrimoniul Mondial, acum câteva săptămâni, iar acest lucru urma să se discute peste câteva săptămâni în Bahrein, la o reuniune mai mare a Patrimoniului Mondial. Instrucțiunea pe care am primit-o de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, a fost, pe de o parte, stoparea evaluării la nivelul la care se ajunsese și, totodată, organizarea unei întâlniri între o delegație din partea unor ministere de la București și dna Rossler de la Patrimoniul Mondial. Întâlnirea a avut loc chiar în aceste zile la Paris. Patrimoniul Mondial urmează să dea răspuns în câteva zile, pentru că e o situație inedită, adică nu cred că s-a mai întâmplat”, a declarat la momentul respectiv pentru MEDIAFAX Adrian Cioroianu.

Cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO va avea loc în perioada 24 iunie – 4 iulie.

Ministerul Culturii a trimis, pe 4 ianuarie 2017, la UNESCO dosarul „Peisajul Cultural Minier Roșia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Un nou Drum Expres în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
”Numai Dumnezeu știe cât de tare m-am săturat” Zi importantă pentru Dana Roba în procesul...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...