Românii blocați pe aeroportul din Lisabona se vor întoarce acasă cu o cursă specială

Românii blocați pe aeroportul din Lisabona se vor întoarce acasă cu o cursă specială
Publicat: 07/09/2017, 14:56
Actualizat: 26/03/2019, 09:34

UPDATE:Președintele ANAT, Alin Burcea, a declarat pentru Mediafax că la ora 13.00 (ora Portugaliei) pasagerii zborului anulat de TAP, vor pleca spre România cu o cursă specială, în urma unor discuții purtate între ambasadorul Ioana Bivolaru și Ministrul Transporturilor portughez.

„La ora 13, ora Portugaliei, o cursă specială va pleca din Lisabona către București, urmând ca toți pasagerii cursei pe care TAP a anulat-o astăzi să fie îmbarcați în acest avion. Am ținut legătura cu ambasadorul nostru din Portugalia, care azi dimineața a intrat în audiență la ministrul Transporturilor pentru a debloca situația”, a declarant, pentru MEDIAFAX, Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

UPDATE:Cei 254 de pasageri care urmau să decoleze la ora 07.00 de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București către Lisabona sunt asistați de agentul de handling după ce TAP Portugal a anulat cursa, informează Compania Națională Aeroporturi București (CNAB).

„Astăzi, 7 septembrie 2017, compania aeriană TAP Portugal a anulat cursa TAP 1324/1325 Lisabona – București – Lisabona. Cei 254 de pasageri care urmau să decoleze la ora 07.00 de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București către Lisabona sunt asistați de agentul de handling care deservește compania aeriană și de personal al aeroportului Henri Coandă”, se arată într-un comunicat de presă al Companiei Naționale Aeroporturi București, remis joi dimineața MEDIAFAX.

Între timp, unii dintre pasagerii care așteptau pe Aeroportul „Henri Coandă”, după ce avionul aparținând TAP Portugal cu care trebuiau să ajungă la Lisabona nu a mai plecat în cursul nopții din capitala Portugaliei, au fost redirecționați pe rute alternative, cu escale.

„Ambasada României în Republica Portugheză are în atenție situația cetățenilor români cărora li s-a anulat un zbor, aflați pe Aeroportul din Lisabona. O echipă consulară a Ambasadei României la Lisabona s-a deplasat, în cursul nopții, la aeroport pentru discuții cu reprezentanții companiei aeriene și cu cetățenii români.

Conform informațiilor obținute până la acest moment, o parte dintre cetățenii români urmează să plece cu alte curse aeriene alternative.
Reprezentanții companiei aeriene fac demersuri pentru organizarea unui alt zbor în cursul dimineții pentru cetățenii români care nu au plecat cu alte curse aeriene alternative. Echipa mobilă a misiunii diplomatice rămâne pe aeroportul din Lisabona până când toți cetățenii români urmează să fie îmbarcați spre România”, a transmis MAE printr-un comunicat de presă, cu referire la situația românilor care nu au mai reușit să ajungă la București la ora programată.

Efectele s-au resimțit și pe Otopeni. Cursa TAP care trebuia să decoleze de la București la ora 07.00 în direcția Lisabona a fost anulată, potrivit datelor de pe site-ului Aeroportului Henri Coandă, deoarece cursa TAP care trebuia să plece din Lisabona în cursul nopții de miercuri spre joi a fost la rândul ei anulată.

La momentul transmiterii știrii, zeci de pasageri așteaptă pe aeroportul Henri Coandă. Un pasager aflat pe aeroportul din Otopeni a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că nu li s-au oferit niciun fel de explicații și că pasagerii așteaptă la coadă în continuare. Unii dintre ei au primit vouchere pentru mâncare.

„Incredibil este că nu există un comunicat oficial de la TAP Portugal. Și oamenii de la coadă spun că au luat bilete la TAP că nu e considerat lowcost, ca să nu aibă surprize. Mulți au luat bilete din decembrie-februarie. (…) Trebuie amendați grav. Ne tratează practic ca și cum am fi o țară de mâna a III-a.”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dan Dumitrachi.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că Ambasada României în Portugalia are în atenție situația cetățenilor români cărora li s-a anulat un zbor, aflați pe Aeroportul din Lisabona. Potrivit MAE, o echipă consulară a Ambasadei României la Lisabona s-a deplasat, în cursul nopții, la aeroport pentru discuții cu reprezentanții companiei aeriene și cu cetățenii români. Conform informațiilor obținute până la acest moment, unii dintre cetățenii români urmează să plece cu alte curse aeriene alternative.

„Reprezentanții companiei aeriene fac demersuri pentru organizarea unui alt zbor în cursul dimineții pentru cetățenii români care nu au plecat cu alte curse aeriene alternative. Echipa mobilă a misiunii diplomatice rămâne pe aeroportul din Lisabona până când toți cetățenii români urmează să fie îmbarcați spre România”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Aafcerilor Externe, remis joi dimineață MEDIAFAX.

La sfârșitul lunii trecute, consulul României în Portugalia, Alina Dociu, a fost revocat din funcție de premierul Mihai Tudose, după ce aceasta nu a gestionat corespunzător problema turiștilor români blocați în Lisabona, de mai bine de două zile, după ce zborul lor anulat de două ori.

Surse guvernamentale au declarat atunci pentru MEDIAFAX că premierul Mihai Tudose le-a promis oamenilor blocați pe aeroportul din Lisabona că le va trimite o aeronavă Tarom pentru a îi aduce în țară, dacă situația o impune.

Românii ar fi trebuit să revină duminică noaptea în țară, după ce zborul inițal, programat sâmbătă, a fost anulat. Oamenii au ajuns la aeroportul din Lisabona de unde au fost duși, din nou, la un hotel, după ce cursa a fost anulată de compania aeriană TAP Portugal fără a da explicații turiștilor sau agențiilor, potrivit informațiilor transmite de agenția Paralela 45. Cei 35 de turiști, plecați în vacanță în Madeira, zburau spre București, prin Lisabona.

„Suntem în jur de o sută de persoane, care ar fi trebuit să plecăm din Lisabona, la ora 00:15, cu TAP Portugal – zborul numărul 1324. În aeroport, răspunsul standard a fost „We don`t know, yet”. Am fost aduși la un hotel, în jurul orei 1:30, iar la 12.00, am fost obligați să eliberăm camerele. Încă nu știm mare lucru despre întoarcerea acasă. Au fost grupuri mici de turiști, care au plecat, deja, cu alte companii aeriene, cu escale în alte orașe”, a povestit pentru MEDIAFAX unul dintre turiștii ținuți în Lisabona, Mihaela Drăgușanu.

Ambasada României în Republica Portugheză anunța atunci are în atenție situația cetățenilor români blocați în Lisabona, după ce zborul lor a fost anulat, reprezentanții misiunii diplomatice aflându-se în permanentă legătură cu turiștii, potrivit unui răspuns al Ministerului Afecerilor Externe (MAE).

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) spunea, la rândul său, că este nemulțumită „de modul neprofesionist în care TAP Portugal tratează problema turiștilor români blocați la Lisabona.”

„Anularea zborului 1324, din 27 august, ora 00.15, nu a fost anunțată și agențiilor de turism care au vândut pachete de vacanță cu transport pe această cursă, și nici anularea cursei următoare, din 28 august, ora 00.15, pe care o mare parte din turiștii blocați la Lisabona fuseseră relocați. ANAT va căuta soluții pentru întoarcerea acasă a turiștilor și va cere despăgubiri TAP Portugal pentru situația creată”, a transmis ANAT.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani