România în care te salvează doar norocul. Ministrul Educației: „Ieri a căzut un tavan, ne așteptăm ca mâine să cadă toată școala. Asta e starea”

Publicat: 28/05/2017, 15:58

Federația Asociațiilor de părinți face verificări pentru a stabili cui aparține vina că elevii au fost salvați doar de programul „Săptămâna Altfel”.

„Să cadă un tavan pe atâta lungime de culoar. Dacă se întâmpla să nu fie «Școala Altfel» există riscul să vorbim despre zeci de copii morți. Este crunt ce se întâmplă și am atras atenția, în numeroase adrese, și către minister. Spuneam că banii nu se cheltuie cu chibzuință, nu se justifică, se câștigă lucrările de amenajare și de reparație a școlilor în baza unor clientele politice, acea clientelă o transmite altei firme și vă dați seama că se subțiază foarte mult calitatea lucrări. Nu vom lăsa lucrurile așa”, a declarat pentru MEDIAFAX Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți.

Mai mult, asociația a demarat verificări proprii pentru a stabili cui aparține vina.

„Din ce am văzut eu, e clar că acel acoperiș a dat semne de oboseală atât timp cât la peretele lateral se vedea că exista infliltrații cu apa. L-am rugat pe colegul meu să se ducă la Școala 141 să vorbească cu conducerea respectivă și să întrebe dacă s-au făcut demersurile necesare de către primăria de sector. L-am rugat să se intereseze la comisia de securitate și sănătate a muncii să vadă și dacă dânșii din școală și-au făcut datoria și au făcut demersurile necesare pentru consilidarea acelui perete, acelui tavan sau a structurii sau, dacă era cazul , trebuia să solicite mutarea din acea școală”, a mai spus Iulian Cristache.

Consiliul Local Sector 5 a aprobat, joi seară, rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli, aprobând pentru Școala Gimnazială nr. 141 un buget de aproape 400.000 de lei pentru amenajarea și consolidarea unității de învățământ. Măsura a venit, însă, după ce tavanul școlii s-a prăbușit. Victime nu au existat doar pentru că elevii participau la programul Școala Altfel și nu erau în unitatea de învățământ. Dacă programul ar fi fost unul normal, cel mai probabil, ar fi existat și victime.

„Holul acela arăta impecabil, nu dădea niciun semn de faptul că tavanul acela suspendat ar fi putut să se prăbușească. Clădirea fusese expertizată de primărie pentru că acolo nu mai fuseseră făcute lucrări din 2004”, a declarat Marina Manea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar București.

Întrebată de ce elevii înca mai învățau acolo dacă se cunoștea vulnerabilitatea clădirii, aceasta a răspuns: „De ce nu sunați la primărie să vă explice, că ei au făcut expertiza, de ce nu au luat măsuri în acest sens”.

Același purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București declarase însă, joi, pentru MEDIAFAX că în școala respectivă se țin cursuri, dar nu și în corpul respectiv de clădire unde s-a prăbușit tavanul, informații ce s-au dovedit ulterior eronate.

Cât despre ultima expertiză realizată la unitatea de învățământ, nici reprezentanții primăriei nu știu când ar fi fost aceasta făcută.

„Fiind vorba despre documentații care provin din perioada în care Sectorul 5 avea o altă conducere administrativă, iar primăria își desfășura activitatea într-un alt sediu, arhiva este depozitată în trei locații diferite. Nefiind structurată într-un mod care să faciliteze o căutare rapidă, activitatea de identificare a documentațiilor necesită alocarea unui timp suplimentar”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristina Claudia Popa, purtător de cuvânt Primăria Sectorului 5.

De altfel, primăria Sectorului 5 a refuzat să facă comentarii despre subiect, precizând doar că situația este într-un proces de evaluare. Edilul Capitalei preciza, joi seara, că primăria de sector nu a cerut fonduri pentru unitatea de învățământ.

„Am discutat cu toți primarii de sectoare și le-am transmis, chiar dacă Primăria Generală nu este implicată direct, să ne transmită problemele pe care le întâmpină și, eventual, deficitul financiar pentru rezolvarea unor probleme la școli, la grădinițe, la creșe, astfel încât să putem susține prin asociere unele tipuri de lucrări. Pentru școala aceasta, unde a căzut tavanul, primarul Sectorului 5 nu a cerut sprijinul, însă domnul Florea a cerut sprijin pentru a realiza proiecte comune în învățământul școlar și preșcolar”, a declarat Gabriela Firea.

Năstase: Aceasta este starea

„Ieri a căzut un tavan și ne așteptam ca mâine să cadă toată școala. Aceasta este starea, trebuie să o recunoaștem”, este reacția pe care a avut-o ministrul Educației, Pavel Năstase, după incidentul de școala 141. „Școala Altfel” i-a salvat pe copii. Ministrul a anunțat inspecții la toate unitățile.

Ministrul Educației a anunțat că a cerut inspecții în toate unitățile școlare.

„Încerc să rezolv, în mod operativ, de la nivelul ministerului, să rezolv aceste lucruri, care, foarte multe, țin de administrația publică locală. Cum stiți foarte bine, școlile din învățământul preuniversitar sunt administrate și finanțate din bugetele locale. Ceea ce s-a întâmplat la școala respectivă ține de Primăria Sectorului 5. Primarul de acolo a aprobat bani din veniturile primăriei ca să rezolve. Elevii au fost mutați în alte două școli, deci s-au luat măsurile respective. Am trimis o notă către toate inspectoratele școlare prin care le-am cerut ca în zilele următoare, în weekend, până la începutul săptămânii viitoare să inspecteze toate unitățile școlare din România, să încercăm să prevenim, în măsura posibilităților pe care le avem, asemenea evenimente”, a mai spus Pavel Năstase la Conferința Națională în domeniul Educației.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”