RECHIZITORIUL DNA ÎN DOSARUL DUICU. Procurorii confirmă din nou că șeful CJ Mehedinți făcea trafic de influență în Palatul Victoria

RECHIZITORIUL DNA ÎN DOSARUL DUICU. Procurorii confirmă din nou că șeful CJ Mehedinți făcea trafic de influență în Palatul Victoria
Publicat: 28/07/2014, 22:57
Actualizat: 29/04/2015, 18:25

Șeful Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru opt infracțiuni de corupție, dintre care două de trafic de influență și două de dare de mită. Adrian Duicu a fost acuzat de anchetatori că a făcut trafic de influență pentru șeful Inspectoratului Județean de Poliție, Constantin Ponea.

CITEȘTE AICI RECHIZITORIUL DNA INTEGRAL

NOTĂ: Rechizitoriul DNA a fost obținut de gândul în baza legii 544/2001. Potrivit legii, acesta a fost anonimizat și astfel în docunment se fac referiri doar la numele inculpaților, nu și la cele ale martorilor.

Așa cum au arătat și în referatul cu propunerile de arestare preventivă, procurorii DNA susțin, în rechizitoriu, că Duicu făcea trafic de influență în Palatul Victoria. Întrebat în această seară, într-un interviu la RTV cum se explică faptul că au fost trimiși în judecată doar cei care ar fi cumpărat traficul de influență, nu și „destinatarii” acestuia, premierul Victor Ponta a evitat un răspuns. Prim-ministrul a insistat însă, încă o dată, asupra interpretării sale în ceea ce privește rezultatele anchetei procurorilor: „S-a închis discuția. Procurorii s-au dus și au verificat. A fost, ca multe alte lucruri, o înscenare de presă. Așa au decis procurorii și așa a fost sesizată instanța”.

Iată ce se reține în rechizitoriul DNA:

„Astfel, la data de 13 iunie 2013, Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la sediul Guvernului României, acolo unde chestorul de poliție (…..) a fost apoi chemat de către (…..). Aici, folosindu-se de ascendentul creat prin convocarea lui (…..) la sediul guvernului, Duicu Ioan-Adrian i-a solicitat acestuia să-l mențină pe Ponea Constantin-Ștefan în funcția de inspector-șef al inspectoratului de poliție al județului Mehedinți, iar la o dată 41 ulterioară să îl numească într-o funcție de director-adjunct în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române”.

DNA mai susține și că traficul de influență făcut de Duicu a reușit, adică a avut o finalitate prin menținerea lui Constantin Ponea în funcție. Iată ce spun procurorii DNA în rechizitoriu. „Ca atare, în urma acestor demersuri, Duicu Ioan-Adrian a obținut încă unul din foloasele solicitate de către Ponea Constantin-Ștefan (anume ca acesta să fie menținut în funcția de inspector-șef al inspectoratului județean de poliție Mehedinți până în momentul în care soția sa (…..) avea să fie numită într-o funcție de conducere în cadrul unei unități de parchet din București și ca, în acel moment, acesta să fie numit un post de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române).” (sursa: rechizitoriu DNA)

Din informațiile prezentate până acum de procurori reiese că Adrian Duicu conducea în Mehedinți o rețea de corupție integrată. Potrivit DNA, în centrul rețelei se plasa Duicu și șeful Inspectoratului Județean de Poliție, Constantin Ponea. Duicu își folosea influența politică pentru a-l menține în funcție pe șeful IPJ, dar și pentru a-l promova la București în structurile centrale.

Procurorii DNA susțineau, în referatul privind propunerea de arestare preventivă, că Adrian Duicu a făcut trafic de influență chiar de la cabinetul premierului din Palatul Victoria. Duicu ar fi cerut ca șeful IPJ din județ, Constantin Ponea, să fie menținut și apoi avansat, iar în schimb polițistul i-a promis că îl scapă de dosarul de incompatibilitate de la ANI. Anchetatorii susțin că premierul l-a convocat la Guvern pe însuși șeful Poliției Române pentru a-i satisface doleanțele lui Adrian Duicu.

Procurorii susțin că influența lui Duicu asupra membrilor guvernului „s-a dovedit reală”.

Ceilalți inculpați din lotul Duicu

Pe lângă Adrian Duicu în stare de arest au fost trimiși în judecată Constantin Ponea, șeful IPJ Mehedinți și Constantin Popescu. Alături de cei trei și alte șapte persoane:
Ponea Constantin șef al Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– cumpărarea de influență;
– trafic de influență;

Popescu Constantin, om de afaceri și președintele organizației municipale Orșova a unui partid politic, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de folosire a influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite.

Drăghia Valentina, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la folosirea influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite;

Rolea Elisabeta, președinte al casei județene de asigurări de sănătate Mehedinți și Feraru Gheorghița, consilier principal în cadrul casei județene de asigurări de Sănătate Mehedinți la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

Borugă Doina, manager al Spitalului județean de urgență Mehedinți și Popescu Daniela, director executiv în cadrul consiliului județean Mehedinți și președinte al consiliului de administrație al Spitalului județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Stănoiu Cirstina, avocat în cadrul baroului Mehedinți, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Andrei Bădin, realizator TV, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...