Reacția ANAF, după ce o fetiță a fost somată să-și achite cheltuielile de spitalizare și amenințată cu „executarea silită”

Reacția ANAF, după ce o fetiță a fost somată să-și achite cheltuielile de spitalizare și amenințată cu „executarea silită

ANAF dezminte informația potrivit căreia transmite somații de plată copiilor. „În contextul știrilor prezentate în perioada 22-23 a.c., conform cărora ANAF ar fi transmis o somație către o fetiță de șase ani, precizăm că somația nu a fost transmisă de către Agenția Națională de Administrație Fiscală”.

Se întâmplă în România: o fetiță de 6 ani, somată să achite cheltuielile de spitalizare. Micuța, avertizată că va fi „executată silit”

Mămica a postat pe Facebook un apel, prin care le cere ieșenilor o soluție la problema cu care se confruntă. Femeia a precizat că a primit acasă o somație de plată de la CJAS Iași, emisă pe numele fetiței sale, în vârstă de 6 ani.

Potrivit ieșencei, fetița este somată de Casa de Asigurări de Sănătate să achite suma de 35 de lei, drept cheltuieli de spitalizare pentru perioada 2014-2015, în care minora ar fi fost internată în spital, după o fractură de femur. În caz de neachitare a sumei respective în termen de 15 zile, micuța ar trebui să suporte cheltuieli de judecată, precum și pe cele de executare silită.

Femeia a adăugat că nu știa nimic despre vreo datorie la CJAS Iași și că nu are nimic împotrivă să achite suma cerută, dar că nu înțelege de ce nu a fost înștiințată ea, în calitate de părinte, despre această situație, ci fiica ei în vârstă de 6 ani, care abia învață să citească și să scrie.

„Este normal ca un copil de 6 ani să primească o somație de plată?! Fata a fost internată în perioada 8-12 iunie 2014 cu o fractură de femur, iar CJAS a constatat că declarația dată pe propria răspundere este contrară celor constatate. În perioada respectivă, fata avea 4 ani, deci e normal ca ea să primească o asemenea somație?! Ce ar trebui să fac?”, a menționat femeia.

Femeia este nemulțumită și are de gând să meargă la Administrația Finanțelor Publice și la CJAS Iași, pentru a solicita explicații de la autorități.

Contactat telefonic, șeful CJAS Iași, Radu Țibichi, a susținut inițial că nu știe despre ce este vorba, apoi, a revenit cu o declarație potrivit căreia instituția pe care o conduce nu a greșit cu nimic.

„Am verificat cazul, este vorba despre o minoră internată în spital, într-adevăr, în 2014. În timpul internării fetei, mama, în calitate de reprezentant legal, a mers cu copilul pentru a face niște investigații în cadrul laboratorului din ambulatoriul unității medicale. Acolo, aceasta a semnat o declarație pe propria răspundere în care susținea că minora nu ar fi fost internată în acel moment în spital, lucru neadevărat. Noi nu avem cum să decontăm de două ori aceleași servicii. Doamna în cauză este în culpă și trebuie să își asume acest lucru. Ea ar fi trebuit să vină la noi și să ne întrebe în primul rând despre ce este vorba”, a spus Radu Țibichi.

Potrivit acestuia, CJAS nu are cum să emită somații de plată decât în funcție de codul numeric personal (CNP) al asiguratului și, astfel, instituția nu putea trimite o somație părinților pacientei minore.

„Noi trimitem mii de somații doar pe baza CNP. Nu avem informații despre tutore sau reprezentantul legal al minorei. Așa că trimitem direct pe informațiile asiguratului, fie el și minor. În unele cazuri, chiar dacă am avea informațiile, nu avem cum să trimitem părinților somațiile de plată, deoarece numele nu coincid. După cum spuneam, mama a semnat un document și și-a asumat ce scria acolo, chiar dacă, probabil, nu a citit ce urma să semneze și nu a știut”, a încheiat șeful CJAS Iași.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii