Răspunsul SRI, după ce Comisia de control a Serviciului a transmis că ia în calcul să ceară demiterea generalului Dumbravă

Răspunsul SRI, după ce Comisia de control a Serviciului a transmis că ia în calcul să ceară demiterea generalului Dumbravă
Publicat: 28/11/2017, 12:18
Actualizat: 07/06/2018, 03:10

„Biroul Executiv al Consiliului Director din SRI solicită tuturor membrilor Comisiei să nu implice Serviciul în niciun fel de joc politic, manifestându-și totodată determinarea de a continua cooperarea corectă și de bună credință în conformitate cu cadrul normativ care reglementează relaționarea interinstituțională. Pentru a elimina suspiciunile menționate de președintele Comisiei, domnul Claudiu Manda, în ceea ce privește corespondența între SRI și Comisie, Biroul Executiv a hotărât, în ședința de azi, 28 noiembrie 2017, ca dialogul interinstituțional să nu se mai realizeze prin Secretariatul General, ci exclusiv prin Cabinetul Directorului”, transmite SRI.

Membrii Comisia parlamentare de control al SRI discută, marți, despre posibilitatea de a solicita generalului Dumitru Dumbravă demisia din funcția de secretar general al Serviciului Român de Informații la cinci zile după ce generalul a fost audiat în cadrul comisiei.

Discuția despre cererea de plecare din funcție a lui Dumitru Dumbravă a fost anunțată de către președintele comisiei, senatorul PSD Claudiu Manda.

„O să discutăm și o să analizăm aspectele spuse de domnul Dumbravă în cadrul comisiei și lucrurile spuse în plus, apărute de la acea audiere. Eu am avut inclusiv o discuție cu o parte dintre cei care au prezentat în spațiul public diferite lucruri. Spun că le confirmă și le vor confirma ca mărturie în fața comisiei. Probabil că o să îi cerem demisia domnului Dumbravă, pentru că nu putem să continuăm această analiză cu domnul Dumbravă în poziția de secretar de general al Serviciului Român de Informații”, a declarat Claudiu Manda.

Declarația lui Manda a stârnit controverse în sânul comisiei. Deputatul PNL Cezar Preda a declarat, tot luni, că nu Comisia pentru controlul SRI a cerut demiterea lui Dumitru Dumbravă din funcția de secretar de general al Serviciului Român de Informații, afirmând că președintele Comisiei, Claudiu Manda, a vorbit în nume personal.

„Domnul președinte Manda interpretează discuțiile din interiorul comisiei cum dorește dânsul. Nu este o surpriză. Vreau să fac două precizări. Comisia nu a cerut demiterea nimănui, poate aceasta este dorința domnului Manda. În al doilea rând, domnul Dumbravă nu a afirmat ceea ce domnul Manda a spus că domnul general Dumbravă a afirmat”, declarat deputatul PNL Cezar Preda.

Acesta a afirmat că pentru pentru o bună cunoaștere a adevărului, ar trebui ca audierile lui Dumitru Dumbravă ar trebui desecretizate.

„Această comisie nu a funcționat cu Putere și Opoziție, niciodată nu a fost instrumentul politic al cuiva, această comisie are obligația să asigure legalitatea funcționării acestui serviciu, dar are în același timp obligația de a proteja Serviciul în ceea ce privește atacul public sau atacul politic,” a spus Preda.

Dumitru Dumbravă a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Al. I. Cuza” din Iași în 1996, a fost admis în magistratură și, ulterior, a lucrat în cadrul Serviciului Român de Informații. În 2014, a fost promovat la gradul de general de brigadă. a fost sef al directiei juridice din SRI pănă în 2016, când a fost numit secretar general al serviciului. Generalul a devenit cunoscut după ce a declarat că Serviciul Român de Informații urmărește finalizarea dosarelor în instanță, caracterizând justiția drept un „câmp tactic”.

Dumbravă a fost audiat, miercuri, în Comisia de control al SRI, în condițiile în care fostul locotenent-colonel Daniel Dragomir l-a acuzat de implicare directă în proceduri judiciare. „Ironic, astăzi (miercuri – n.red.) generalul SRI Mitică Dumbravă, în loc să meargă la brutărie, merge în Parlamentul României. Dacă aș fi acolo, i-aș pune o singură întrebare: Dacă o cunoaște pe procuroarea DNA Alexandra Carmen Lancranjan, ce relații au, dacă a susținut-o și a sprijinit-o în carieră, dacă a raportat ierarhic relațiile cu aceasta și dacă relațiile și implicarea sa în cariera procuroarei sunt legale?”, scria fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, pe blogul său.

Acesta a prezentat și câteva capturi în care se poate observa un cont în limba armeană, atribuit lui Dumitru Dumbravă. Este scris în alfabetul armean, iar la o transcriere în litere latine, numele contului este Dumitru Dumbravă. „Să prevenim vreo ieșire de genul „eu nu sunt prietenă cu ofițerii SRI” din partea procuroarei Lancranjan: În datele de 28 august, 27 septembrie și 23 octombrie 2017 Alexandra Carmen Lancranjan dă like la trei poze diferite postate de generalul Dumbravă. Relația e clară, este evidentă. Conexiunea este devoalată. Din datele pe care le dețin, generalul Mitică Dumbravă a coordonat-o de ani buni pe procuroarea Lancranjan alias Veverița”, mai scrie Dragomir.

Președintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a spus că generalul Dumitru Dumbravă a răspuns afirmativ, în cadrul audierii de miercuri, la întrebarea legată de existența unor echipe mixte procurori-SRI, dar a negat că ofițerii Serviciului se ocupau de instrumentarea dosarelor. „A fost întrebat dacă au existat echipe mixte și răspunsul reținut a fost că da, dar nu în sensul că SRI se ocupa de instrumentare, ci pentru suport tehnic, logistic și uneori juridic. Spunea că uneori procurorul cerea un punct de vedere juridic”, a declarat Claudiu Manda după audierea generalului Dumitru Dumbravă. Claudiu Manda a spus că a rămas neclar în ce măsură exista suportul legal pentru ca un procuror să ceară un punct de vedere de la angajați SRI pe chestiuni de ordin juridic.

Dumitru Dumbravă a negat, în fața Comisiei SRI, că el sau ofițeri SRI ar fi arătat judecătorilor documente clasificate despre inculpați, cuprinse în așa-zisele „mape galbene”, a precizat, miercuri, Claudiu Manda. „A fost întrebat dacă are cunoștință de subiectul >. Sigur că nu conta culoarea mapelor, dar a fost întrebat dacă știe că ofițeri ai SRI sau domnia sa mergeau către instanțe și arătau judecătorilor diferite documente clasificate despre persoanele care sunt inculpate și răspunsul a fost >, >, >”, a precizat Manda, după audierea lui Dumbravă.

„A fost întrebat dacă e adevărat că a fost văzut la Curtea de Apel București, la ÎCCJ, la Tribunalul Militar, la Parchetul Militar, la unitățile de parchet, răspunsul a fost «Da», a participat, dar niciodată – așa spune el – nu a încercat să influențeze vreo decizie a judecătorului sau a procurorului în vreun caz”, a mai spus Manda.
Întrebat ce făcea Dumbravă la instanțe și parchete, Manda a precizat: „A dat o serie de exemple, fie să emită un punct de vedere juridic dacă a fost întrebat, fie să vadă juriștii pe care îi avea în subordine și care susțineau în instanță elemente care sunt de competența SRI”.

Manda a precizat, totodată, că Dumbravă a explicat Comisiei SRI și accepțiunea sa despre sintagma „câmp tactic”. „A fost abordat subiectul «câmpul tactic». Domnul general Dumbravă nu neagă articolul din presă, spune doar că, în opinia sa, atunci când vorbea de câmpul tactic nu vorbea despre influențarea justiției, ci mai degrabă de urmărirea ca alte persoane, în sensul că inculpații, ar putea să influențeze actul de justiție și că în acest sens era un atribut și o implicare a SRI. A dat exemple de experți și judecători care ar fi decis diferit de ce era în dosarul probatoriu sau experți care făceau expertize și stabileau prejudiciu zero. A spus că doar când i s-a solicitat punct de vedere juridic, atunci a exprimat o opinie”, a menționat Manda.

Potrivit lui Manda, Dumbravă a precizat că a interacționat cu procurori și judecători din zona de Drepturi și libertăți mai ales acolo unde SRI avea această atribuție de eliberare a mandatelor pe siguranță națională.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
VIDEO. Paula Seling, apariție de senzație pe străzile Parisului: "Câți artiști pot face asta? Respect"
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...