no author
Cristina ANDREI
Liviu Dadacus - Mediafax
Cristina ANDREI
38815 vizualizări 15 iun 2017
Sorin Grindeanu a fost exclus joi din PSD, iar partidul va depune o moţiune de cenzură împotriva sa, o decizie luată cu unanimitate de voturi, după ce premierul a refuzat să-şi depună mandatul în urma retragerii sprijinului politic din partea coaliţiei de guvernare. Documentul va fi depus luni la Parlament, iar miercuri urmează să fie dezbătut şi apoi votat, o situaţie la care Dragnea nu şi-ar fi dorit să se ajungă, spune acesta, pentru că a sperat că primul ministru va înţelege că trebuie să plece.
 
„PSD  a luat această decizie pe care eu o regret, dar aici s-a ajuns. Dacă ar fi dorit să nu intervină această criză politică, în seara asta poate eram la Cotroceni la consultări şi declanşam procedurile pentru instalarea unui nou guvern. Una din problemele care au generat această întârziere în activitatea guvernamentală o reprezintă şi lipsa de coordonare din partea primului ministru. (...) Am discutat astăzi cu colegii mei şi despre demisiile miniştrilor care au fost prezentate ieri. La CEx au fost prezenţi şi miniştrii PSD. Le-am spus colegilor mei un lucru pe care nu l-am spus ieri, pentru că nu am vrut să influenţez decizia. Din păcate, în ultimele două luni de zile, majoritatea miniştrilor veneau şi la mine şi la partid plângându-se de faptul că nu pot avea o comunicare corectă cu primul ministru şi că sunt blocaje administrative pe care ar fi trebuit să le rezolve primul ministru. Grindeanu m-a asigurat că se vor regla, se pare că nu a fost aşa", a declarat Dragnea după şedinţa CEx. 
 
În fapt, liderul PSD susţine că mai mulţi membri ai Cabinetului voiau să-şi dea demisia din cauza lui Grindeanu, pentru că n-ar fi vrut să fie arătaţi cu degetul fiindcă partea lor din programul de guvernare nu a fost pusă în practică şi că sunt peste 200 de măsuri care nu au fost îndeplinite până la această dată, deşi erau trecute în programul de guvernare. Mai mult, Dragnea a punctat că era responsabilitatea lui Grindeanu să facă acest tip de evaluare şi că liderii coaliţiei au avut o întâlnire cu acesta cu raportul pe masă, document de care „nu a fost prea interesat". 
 
Şeful PSD i-a luat apărarea lui Darius Vâlcov, criticat făţiş de primul ministru, şi a ţinut să-i aducă aminte lui Grindeanu că înainte de a fi învestit în funcţie la Palatul Victoria şi chiar şi după, vorbea destul de des cu acesta: „înţeleg că atunci nu mai era un fost PDL-ist", l-a ironizat Dragnea pe premier.
 
„După viteza cu care se organizează aceste acţiuni, devine clar că nu este un plan făcut pe genunchi ieri sau azi noapte. Nici eu nici colegii mei nu ne-am gândit că acţiunea de evaluare va stârni un asemenea scandal şi că vom descoperi, fără să vrem, un plan care n-are nicio legătură cu PSD-ul. Încă o dată PSD este sub asediu (...), nu-mi dau seama cine stă în spatele acestor acţiuni (...) Discutăm despre un grup ilegitim care a ocupat Palatul Victoria", a mai spus Dragnea, care s-a declarat principalul vinovat pentru crearea acestei crize, din moment ce el i-a rugat pe colegii de partid să voteze propunerea. 
 
Sorin Grindeanu e „transformat total"
 
Preşedintele PSD nu a uitat să amintească faptul că a ţinut foarte mult la Sorin Grindeanu, pe care acum nu-l mai recunoaşte nimeni, iar acum nu-şi dă seama cine îl împinge să recurgă la astfel de acţiuni. 
 
„Este un om la care eu am ţinut foarte mult, pe care l-am ajutat. (...) Este clar că el nu mai e el. În opinia noastră, o spun cu regret şi cu părere de rău. În opinia noastră, Sorin Grindeanu este o unealtă. A cui, e greu să ne dăm seama. Toţi au spus că parcă avea în spate ceva care îl obliga să spună acele lucruri. E transformat total", a mai spus Dragnea, adăugând că nu înţelege ce resorturi i s-au activat premierului, în aşa fel încât „nu mai e el". 
 
Întrebat dacă acum mai crede că Grindeanu a făcut parte întâmplător din Comisia SRI, şeful social-democraţilor a replicat că acum nu mai e sigur de nimic, ci doar de faptul că vede clar că un om politic este în spatele lui, făcând aluzie la poziţiile publice ale lui Victor Ponta. Referitor la o numire a celui din urmă la Secretariatul General al Guvernului, Liviu Dragnea consideră că, dacă această decizie ar deveni oficială, „discuţia despre un guvern-fantomă, pentru prima dată la Palatul Victoria". 
 
În legătură cu poziţia transmisă de la Cotroceni, Dragnea a fost clar, arătând că preşedintele nu avea ce să facă mai mult de atât într-o astfel de situaţi şi că declaraţiile purtătorului de cuvânt sunt foarte clare: consultările pentru numirea unui nou premier pot fi demarate dacă actualul prim ministru îşi prezintă oficial demisia sau dacă Parlamentul pică Guvernul prin vot. 
 
„Eu nici nu i-am cerut demisia lui Grindeanu în ultimele zile, nici nu i-am propus vreo funcţie, ci i-am zis să iasă puţin din această stare în care nu-l mai recunoşteam niciunul, şi să continuăm analiza care se putea termina în orice fel. Eu am spus de la început un lucru foarte clar: această analiză nu trebuia să se termine cu plecarea lui Grindeanu", a ţinut să lămurească Dragnea. 
 
În perspectiva moţiunii de cenzură, PSD trebuie să se asigure că va avea suficiente voturi pentru o decizie favorabilă care să ducă la demiterea lui Grindeanu, iar Liviu Dragnea spune că nu a discutat cu PMP şi nici cu UDMR despre o eventuală cooptare la guvernare, dar că, în ceea ce priveşte Uniunea, nu respinge ideea. 
 
„Ruptura între mine şi Sorin Grindeanu, categoric nu din cauza OUG 13. (...) După evoluţia din ultimele zile, e posibil orice, dar vorbim despre un cabinet-fantomă, dacă ar forma un nou Guvern, un cabinet haiducesc, o aventură prin care ar vrea să facă un puci, cabinetele nu se fac aşa. Orice prim ministru nu-şi ia funcţia prin concurs. Suntem într-o situaţie atipică. (...) Poate alţii au procedat aşa în trecut, poate unii au ţinut din motive politicianiste guverne mai mult decât era cazul. Noi nu facem asta.  Această evaluare este, practic, o fotografie, o radiografie a situaţiei de astăzi", a încheiat Dragnea. 
 
Tăriceanu: „Sorin Grindeanu denotă o agendă politică nu doar paralelă, ci total divergentă cu cea a coaliţiei"
 
„După cum vedeţi, asistăm la nişte elemente de circ reprobabil din partea unui om care a ajuns prim ministru acolo nu prin propriile merite, ci pentru că a fost desemnat de coaliţia majoritară. Acum, din moment ce PSD-ALDE au retras sprijinul politic, ar trebui să-şi depună mandatul. Nu există o altă soluţie decât moţiunea de cenzură, am hotărât împreună cu colegii mei măsura validării unei moţiuni de cenzură luni în Parlament", a declarat liderul ALDE.
 
Tăriceanu a ţinut să explice încă o dată motivele pentru care se doreşte plecarea lui Grindeanu de la şefia Guvernului, primul dintre ele fiind acela că premierul s-a dovedit incapabil să coordoneze echipa guvernamentală. „Al doilea motiv este acela că atitudinea lui Sorin Grindeanu denotă o agendă politică nu doar paralelă, ci total divergentă cu cea a coaliţiei", a adăugat acesta. 
 
Astfel, coaliţia PSD-ALDE a decis depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva primului ministru, iar luni va avea loc şedinţa Birourilor Permanente reunite în care va fi anunţată depunerea documentului, urmând ca aceasta să fie dezbătută şi supusă la vot în termen de trei zile, aşa cum prevede Constituţia. 

CExN al PSD  s-a întâlnit azi pentru a decide calea de urmat în condiţiile în care premierul Sorin Grindeanu nu a demisionat ca urmare a retragerii sprijinului politic, iar preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca consultări pe tema desemnării unui nou premier doar dacă şeful actual al Executivului aflat în funcţie demisionează sau este demis constituţional, prin moţiune de cenzură.

Grindeanu: Există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea

 Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, înainte ca şedinţa CEx al PSD să înceapă, că există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea, cerându-le liderilor social-democraţi să cântărească bine ce decid.

„Există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea, iar în acest moment îi transferăm practic preşedintelui Iohannis toată puterea în România. Nu putem accepta această situaţie! Vă propun o largă consultare în partid, cu toţi cei care muncesc şi cred în mod real în PSD! Vreau să cântăriţi bine ce decideţi astăzi. Avem o datorie faţă de România", a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.

El a mai spus că nu se „agăţă” în niciun fel de funcţia de prim-ministru.

„Vreau să mă asigur că preşedintele României va nominaliza un premier tot din partea PSD, iar atunci sunt gata să îmi prezint demisia. Partidul nostru a fost mereu un reper de stabilitate, pe noi nu ne definesc crizele interne. PSD trebuie să rămână un pilon de competenţă şi responsabilitate. Vă mulţumesc", a mai scris Grindeanu.

Sorin Grindeanu a postat mesajul la ora la care, la sediul central al PSD, începea şedinţa Comitetului Executiv Naţional în care urmează ca liderii partidului afirmă că vor desemna un nou premier, în locul său, fiind discutate şi variante precum excluderea sa din partid, dar şi depunerea unei moţiuni de cenzură.

--

Citește și: