Protestele din România, în presa internațională: „Zeci de mii de oameni au înfruntat ninsoarea pentru a protesta față de corupție”

Protestele din România, în presa internațională: „Zeci de mii de oameni au înfruntat ninsoarea pentru a protesta față de corupție
Publicat: 21/01/2018, 13:38
Actualizat: 22/01/2018, 14:59

The Guardian: „Oamenii s-au întors pe străzi, pentru a protesta împotriva legilor care ar putea compromite independența justiției. Aproximativ 50.000 de manifestanți au protestat la Parlament, au fluierat, au fluturat steaguri și au strigat: „Hoții!”. A existat un scurt incident între oameni și jandarmi, pe măsură ce s-au adunat în Piața Universității. Guvernul a încercat să modifice legile justiției, în decembrie 2017, în ciuda criticilor UE, ale SUA, ale miilor de magistrați și ale președintelui Klaus Iohannis. O tentativă de decriminalizare a actelor de corupție, promovată de PSD, a determinat în 2017 cele mai mari proteste de stradă înregistrate în România după căderea comunismului, în decembrie 1989.”

Reuters: „Zeci de mii de români au înfruntat ninsoarea pentru a protesta față de corupție. PSD și partenerul de coaliție, ALDE s-au folosit de majoritatea lor pentru a modifica legile justiției în decembrie 2017, în ciuda criticilor internaționale și venite din partea președintelui Klaus Iohannis.”

nytimes.com: „Protestul anticorupție a adunat zeci de mii de oameni în România înzăpezită. Înfruntând zăpada și temperaturile foarte reci, protestatarii s-au adunat în Piața Universității și apoi au marșat spre Parlament, unde au cântat imnul național și au luminat cerul cu telefoanele mobile, creând impresia unei lumini unitare.”

aljazeera.com: „50.000 de oameni au mers din Piața Universității spre Parlamentul României, pentru a protesta împotriva corupției. „Vreau ca acești mafioți, care au confiscat revoluția, să părăsească țara”, a declarat un protestatar pentru aljazeera.com. Protestatarii și jandarmii s-au confruntat pentru scurt timp în București. Au existat și proteste mai mici, în Cluj, Timișoara, Constanța, Bacău, Sibiu și Iași.”

euronews.com: „Un român a mers pe jos 450 de km pentru a se alătura protestelor anticorupție din București. „Vrem ceea ce vrea toată țara, un alt tip de politică, de lideri, mai puțin interesați de interesele proprii, dar mai interesați de interesele populației”, a declarat Sorin Bobis.”

dw.com: „Proteste masive în Romania: Spuneți NU corupției! Aproximativ 100.000 de oameni au ieșit pe străzile din România pentru a susține independența justiției și a protesta împotriva partidului de guvernare PSD. Sâmbătă, oamenii au avut și pancarte bilingve, după ce membri minorității maghiare s-au alăturat protestelor. „Vrem justiție, mincinoșii nu trebuie să fie la putere”, a declarat unul dintre manifestanții maghiari.”

chicagotribune.com: „Zeci de mii de manifestanți au participat la protestele anticorupție din România și au strigat „Hoții, hoții!” și „Demisia!”, ajungând ulterior în fața Parlamentului. Protestatari de toate vârstele au scandat contra guvernului de stânga, unii venind chiar și cu copiii sau animalele de companie. Premierul desemnat Viorica Dăncilă susține reforma justiției. Ea este un aliat al lui Liviu Dragnea, președintele PSD, care nu poate ocupa funcția de premier din cauza unor acuzații de manipulare a voturilor electorale.”

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?