Cel mai mare miting anti-PSD, după Colectiv. Zeci de mii de oameni în stradă. Iohannis, printre protestatari

Publicat: 22/01/2017, 23:23

Peste 15.000 de oameni au protestat, duminică seară, în București față de proiectele de ordonanță al Guvernului PSD privind grațierea și modificarea codurilor penale. Manifestanții s-au strâns în Piața Universității începând cu ora 17.00. Înainte de a pleca în marș spre guvern, în piață și-a făcut apariția și președintele Klaus Iohannis.

„O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația, să slăbească statul de drept, ori așa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislația ca zeci, sute de politicieni certați cu legea să se găsească cu dosarele curate și să continue fărădelegile. Românii sunt, pe bună dreptate, indignați”, a spus președintele, primit cu aplauze de maifetanții care scandau „Iohannis e cu noi”.

După ce șeful statului a părăsit Piața, protestatarii au plecat în marș către Guvern, scandând „PSD, ciuma roșie!”, „DNA să vină să vă ia”, „Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta”, „Codruța, suntem toți de partea ta” și „România cere: Fără grațiere”.

Ajunsă În Piața Victoriei, mulțimea a încercat să împingă gardurile de protecție și să rupă cordonul de jandarmi, însă fără succes, iar spiritele s-au potolit rapid. Forțele de ordine au fost suplimentate rapid.

După o oră de scandări în fața Guvernului, protestatarii au plecat către sediul PSD din Kiseleff.Pe drum, oamenii au scandat „Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta!”, făcând aluzie la faptul că deținuții obișnuiesc să scrie cărți pentru a li se mai reduce din pedeapsă.

În fața clădirii goale, protejate însă de zeci de jandarmi, lumea a scandat aproape 30 de minute în continuu „PSD ciuma roșie”, „Ieși afară, javră ordinară”, „Dragnea și ai lui, infractorii neamului”, „România cere: Fără grațiere”, dar și „Nu uitați de Ciorbea”.

Apoi protestatarii, într-un număr mai mic însă, au mers până la sediul ALDE.

Dragnea: „E un început de lovitură de stat”

La scurt timp a venit și o reacție din partea liderului PSD, Liviu Dragnea. Acesta afirmă că asistăm la o lovitură de stat, o nouă Mineriadă.

”M-am întors de la instalarea președintelui Americii și l-am găsit pe președintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestație neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituționale și împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept. Președintele țării s-a situat azi în afara legii, vizând avantaje politice personale și cerând aberații constituționale: retragerea unor ordonanțe, mai ales a unora care nu au fost date”, a scris Dragnea pe Facebook duminică seara.

În opinia sa, mitingul de duminică seara este un început de lovitură de stat.

”De fapt, președintele Iohannis vrea, așa cum a vrut și fostul președinte Băsescu, să pună în cătușe puterea legitimată prin votul democratic. Vrea ca în continuare România să fie condusă de instituții fără legitimitate democratică, prin teroare, iar românii să rămână prizonierii unor puteri nealese. Am spus în campanie că vreau ca românii să trăiască liberi în țara lor, fără teama că sunt ascultați, urmăriți, hăituiți, șantajați și nedreptățiți. Nu-mi iau cuvintele înapoi. Susțin acțiunile împotriva corupției, dar împotriva adevăratei corupții. Astă seară am solicitat Ministrului de Interne să retragă jandarmii din fața sediului PSD, fiindcă eu consider că PSD n-are motive să fie apărat. PSD e apărat de ideile lui politice, de programul de guvernare și de suportul popular”, susține social-democratul.

El îi asigură pe români că nu-i va mai permite președintelui Iohannis ”să răstoarne ordinea constituțională, să uzurpe calități oficiale intrând abuziv în ședințele de guvern sau să incite la dezordine socială și violență”.

”Vreau ca programul de guvernare să fie pus în practică în totalitate. Dincolo de jocul politic egoist al președintelui Iohannis, viața românilor are nevoie de bunăstare și siguranță”, încheie Dragnea.

Proteste și în țară

La Cluj-Napoca numărulprotestatarilor a depășit cinci mii.

Oamenii au mers în marș prin centrul orașului, apoi s-au întors în Piața Unirii. În timpul marșului au scandat „Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare” sau „Clujul vă cere fără grațiere”.

În timpul marșului,protestatarii au blocat două benzi de circulație între Mănăștur și Mărăști.

Peste 300 de persoane s-au strâns, duminică seară, în fața Prefecturii Constanța, pentru aprotesta față de proiectele de ordonanțe de urgență privind grațierea și modificările Codului penal. Protestul a fost anunțat pe site-urile de socializare, inițiatorii anunțând că „duminică seara Constanța iese în stradă împotriva mafiei și a corupției”.

„Nu putem avea încredere în acest Guvern. Cerem demisia Guvernului Grindeanu și anchetarea persoanelor implicate în subminarea instituțiilor statului. Nu putem avea la conducerea țării oameni corupți cu o agendă ascunsă”, au scris organizatorii în apelul postat pe rețeaua de socializare.

Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje precum „Susțin DNA”, „În democrație, hoții stau la pușcărie”, „NU amnistiei și grațierii”.

De asemenea, oamenii au scandat împotriva PSD, a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și împotriva Guvernului Grindeanu.

„Vrem justiție, nu corupție”, „Hoții la pușcărie”, „DNA să vină să vă ia”, „Hoții, hoții” și „La închisoare, nu la guvernare”, mai strigăprotestatarii de la Constanța. În jurul orei 19.00, ei au plecat în marș pe bulevardele din centrul Constanței.

La Sibiu, numărulprotestatarilor a depășit trei mii. În fața Primăriei din Sibiu, oamenii au scandat „Iohannis e cu noi”, după ce au aflat că președintele a mers în Piața Universității din Capitală, unde s-au strâns mii de oameni careprotestează față de proiectele de ordonanță privind justiția.

De asemenea, sibienii au scandat „Kovesi nu uita, Sibiu-i de partea ta”.

Și la Timișoara, unde inițial aproximativ opt sute de persoane au ieșit în Piața Victoriei, numărulprotestatarilor a depășit trei mii.

Protestatarilor li s-a alăturat, pentru câteva minute, primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

Proteste au fost și la Pitești, Alba Iulia, Arad și Bacău.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere