Promisiunea ministrului britanic al Apărării, pentru România, „chiar dacă ieșim din UE”

Promisiunea ministrului britanic al Apărării, pentru România, chiar dacă ieșim din UE
Publicat: 14/06/2017, 21:33

Ministrul român al Apărării Naționale, Gabriel Leș, și ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, s-au întâlnit, miercuri, în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu, cu piloții și personalul tehnic care deservesc aeronavele Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale (RAF) ale Marii Britanii, sosite în România pentru executarea de misiuni de poliție aeriană.

Vizita în județul Constanța a fost făcută după ce, în cursul dimineții, Michael Fallon a asistat la un exercițiu demonstrativ la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, unde o mie de soldați britanici participă, în aceste zile, la exercițiul NATO – Noble Jump 2017.

Cu această ocazie, oficialul britanic a declarat că această zi transmite cele mai puternice semnale asupra angajamentul britanic continuu față de securitatea europeană.

„Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, dar vom continua să protejăm securitatea continentului nostru. Și, pe măsură ce lumea devine, din păcate, mai întunecată și mai periculoasă, veți continua să găsiți o Mare Britanie cu adevărat globală, stând cu mândrie alături de dumneavoastră. Determinați în apărarea libertăților pe care le prețuim – toleranță, justiție și democrație, a ceea ce însuși Mihai Kogălniceanu a numit odinioară . Și veți găsi Marea Britanie determinată mai mult ca niciodată de a se asigura, indiferent de provocările și incertitudinile pe care le întâmpină, că libertatea, atât de greu obținută, triumfă întotdeauna”, a declarat Michael Fallon la baza de la Mihail Kogălniceanu.

El a adăugat că a fost profund impresionat de calitățile arătate de militarii români și britanici, calități necesare „împotriva amenințării rusești de la Marea Neagră”, apreciind în mod deosebit camaraderia legată între piloți.

„Am avut ocazia să urmăresc, la propriu, iscusința deosebită a piloților români și britanici. Piloți care se antrenează neobosit pentru a proteja cerul de deasupra Mării Negre împotriva amenințării persistente a agresiunii rusești. A fost un privilegiu să-i urmăresc și trebuie să recunosc că am fost impresionat, nu doar de iscusința lor de a reacționa rapid și de coordonarea în timpul exercițiului, dar și a camaraderiei inconfundabile care îi leagă pe oamenii noștri. Toate realizate într-un timp remarcabil de scurt”, a spus ministrul britanic al Apărării.

La rândul lui, ministrul Gabriel Leș a afirmat că intensificarea exercițiilor militare este parte a răspunsului la deteriorarea situației de securitate, „devenită deosebit de fluidă și de complexă”, iar prezența trupelor Marii Britanii în România reprezintă o reafirmare a unității, coeziunii și solidarității aliaților pentru întărirea și apărea flancului estic al NATO.

„În acest context, ca aliați NATO, ne instruim împreună și creștem operabilitatea pentru a ne asigura că vom fi în măsură să facem față oricărei potențiale agresiuni sau amenințări la adresa aliaților sau a membrilor săi. (…) Prezența trupelor Marii Britanii în România reprezintă expresia reafirmării unității, coeziunii și solidarității aliaților pentru întărirea și apărea flancului estic al NATO. Totodată, în vederea implementării obiectivelor Alianței de a face față provocărilor la adresa securității și apărării în regiune, România este determinată să-și îndeplinească rolul de pilon regional de stabilitate și furnizor de securitate. În același context, cooperarea strânsă între forțele române și cele britanice, contribuie la consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două țări”, a declarat ministru român al Apărării.

Gabriel Leș a spus că România apreciază „în mod deosebit” dislocarea aeronavelor Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii în România, ca parte a procesului de implementare a planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a NATO și în cadrul parteneriatului nostru strategic.

„Prezența în România a acestor aeronave, unele dintre cele mai performante aeronave de luptă, constituie o oportunitate excelentă de instruire și de acțiune în comun, contribuind nu numai la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare în cadrul apărării aeriene, dar și la consolidarea interoperabilității dintre cele două forțe. (…) Sunt încrezător că această cooperare excepțională va continua”, a precizat Gabriel Leș.

Patru aeronave Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii execută misiuni de poliție aeriană, alături de aeronavele MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române, în perioada 1 mai – 31 august, contribuind atât la dezvoltarea capacității de reacție și întărirea posturii de descurajare, cât și la consolidarea interoperabilității dintre forțele aeriene române și britanice.

Dislocarea avioanelor RAF în România este parte a implementării Planului de acțiune pentru asigurarea capacității operaționale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud, și demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.

De asemenea, 1.000 de soldați britanici participă, în aceste zile, la Cincu, la exercițiul NATO – Noble Jump 2017, planificat și condus de Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli. La Noble Jump 2017, care se desfășoară, în perioada 26 mai – 16 iunie, pe teritoriul Greciei, Bulgariei și României, participă aproximativ 4.000 de militari români și din țări membre ale NATO, cu 500 de mijloace tehnice. Cele mai multe dintre trupele străine participante sunt din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia și Spania. Scopul acestui exercițiu comun este de a testa viteza de reacție a forței armate NATO în cazul unei posibile amenințări pe teritoriul Europei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer