Maria Bîrnaure
Maria Bîrnaure
941 vizualizări 12 sep 2017

„În ultimele săptămâni am muncit mult şi cu drag la un manual de limba română pentru clasa a V-a care respectă noua programă. Vreau să-l distribui gratuit tuturor copiilor şi profesorilor, pentru că nu ştim când şi dacă problema manualelor va fi rezolvată.

Am ataşat mai jos un manuscris al manualului. Îl puteţi folosi ca atare şi vă rog să îmi trimiteţi toate recomandările, sugestiile, corecturile necesare. Mi-ar fi foarte util şi un pic de sprijin pe partea grafică. Rezultatul final va fi un manual gratuit, sub licenţă deschisă”, a scris Cristina Tunegaru pe Facebook. 

Printre autorii propuşi de aceasta se numără Gellu Naum, Mircea Sântimbreanu, Ion Creangă, Alexandru Mitru, Constantin Chiriţă, Lucian Blaga, dar şi poveşti despre Minioni. 

Manualul poate fi descărcat AICI

Anul trecut, profesoara de limba română se ''autodenunţa'' pe Facebook, scriind că nu respectă programa şcolară şi că nu predă elevilor Creangă sau Eminescu, dar citesc cu plăcere împreună Arghezi sau ''Cartea junglei'' ori ''Micul prinţ''. 

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că, în primele două luni, elevii din clasa a cincea nu vor avea manuale şcolare, ci îndrumare, deoarece contestaţiile la licitaţia pentru aceste manuale nu au fost soluţionate din cauza unui demnitar din Ministerul Educaţiei.

„Lucrăm la soluţii. Săptămâna viitoare fac informarea în Guvern. va trebui să luăm nişte decizii la nivel de minister, pentru că sunt părtaşi la neregulile din licitaţii. Mai pe româneşte, toate manualele cu excepţia clasei a cincea sunt deja în şcoli. La clasa a cincea pentru primele două luni avem souţia de rezervă, cu îndrumarele pentru fiecare elev, în aşa fel încât, odată cu finalizarea contestaţiilor pe care editurile le-au făcut, să integrăm manualele în timpul anului şcolar”, a declarat ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

În locul manualelor, ministerul Educaţiei a lansat „Compendiul introductiv pentru gimnaziu- clasa a V-a", conceput ca înlocuitor al manualelor. Acesta cuprinde cele 14 discipline pentru care încă nu există manuale şi este gândit pentru primele opt săptămâni ale anului şcolar. 

Citește și: