Procurorul general motivează retragerile din MJ: Sunt pregătiți să muncească pentru parchet, nu pentru interese

Procurorul general motivează retragerile din MJ: Sunt pregătiți să muncească pentru parchet, nu pentru interese
Publicat: 02/02/2017, 16:35
Actualizat: 02/02/2017, 17:07

„Procurorii trebuie să stea la instituția lor, acolo își desfășoară bine activitatea, acolo se simt mai ocrotiți și sunt feriți feriți de a ajunge în mediile și in influențele altora. Trebuie să ne ocrotim magistrații, ei sunt pregătiți să muncească pentru Ministerul Public, nu pentru alte interese”, a declarat Augustin Lazăr pentru MEDIAFAX.

Constantin Sima a declarat pentru MEDIAFAX că nu știe despre ce este vorba și că nu a fost consultat de procurorul general. „Nu am avut nicio discuție, acum aflu. Nu am fost citat la DNA”, a spus Sima.

Constantin Sima, procuror în cadrul Parchetului General, detașat la Ministerul Justiției ca secretar de stat, a preluat miercuri atribuțiile ministrului Justiției Florin Iordache. Oficiali ai Ministerului Justiției au declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că ministrul Justiției, Florin Iordache, și-a delegat atribuțiile unui secretar de stat pentru perioada 1-7 februarie. Măsura a fost luată pentru a nu bloca activitatea curentă a instituției, secretarul de stat urmând a se ocupa de chestiunile curente, potrivit sursei citate.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Oana Hăineală și Constantin Sima. Cei doi sunt secretari de stat în cadrul Ministerului Justiției

„Având în vedere necesitatea derulării în condiții de imparțialitate a unei cauze instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală și a domnului procuror Constantin Sima”, transmite Parchetul General printr-un comunicat de presă.

La Direcția Națională Anticorupție s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competența de soluționare a instituției, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative, instituția cerând Ministerului Justiției , până pe 02 februarie, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea Ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor Penale. Ministerul a catalogat acțiunea DNA drept o „gravă imixtiune”.

„În cursul zilei de ieri, 01 februarie 2017, Ministerul Justiției a primit solicitarea Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție – de a transmite, până la data de 02 februarie a.c., în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea Ordonanței de urgență a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate și completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal și Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României, pentru grațierea unor pedepse. Prin aceeași adresă Direcția Națională Anticorupție a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenței interinstituționale și interne, scrise sau prin poștă electronică, cu privire la cele două acte normative menționate, precum și precizarea numelui, prenumelui și a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea și/sau avizarea celor două proiecte de acte normative”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției, remis joi MEDIAFAX.

Ministerul Justiției subliniază faptul că modificarea legislativă a fost și este asumată de instituție în exercitarea atribuțiilor statutare și legale.

„Considerăm că declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanțe de urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale”, potrivit sursei citate.

Totodată, Ministerul Justiției a mai anunțat faptul că nu are în vedere reorganizarea Direcției Naționale Anticorupție și a Direcției de Investigare și infirmă toate informațiile vehiculate recent în spațiul public pe această temă.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, a declarat, joi dimineață, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că pe rolul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) există un dosar care „are o anumită legătură” cu ordonanța de urgență adoptată de Executiv privind modificarea Codurilor Penale, refuzând să dea mai multe detalii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912