Principele Nicolae, EXCLUS din linia de succesiune a Casei Regale. „A fost prea mult pentru el, nu îndeajuns pentru familia regală”

Principele Nicolae, EXCLUS din linia de succesiune a Casei Regale. A fost prea mult pentru el, nu îndeajuns pentru familia regală
Publicat: 10/08/2015, 17:34
Actualizat: 29/12/2015, 18:09

Regele Mihai l-a exclus pe Principele Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale și i-a retras titlul monarhic acordat în 2010. Nicolae era al treilea în ordinea de succesiune, după Mihai I și Principesa Margareta.

Motivul explicit al deciziei fostului Suveran nu este precizat în comunicatul de presă remis de Casa Regală. Din document reiese însă, indirect, că acesta are legătură cu stilul de viață a principelui Nicolae.

„În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți„, se arată în comunicatul Casei Regale.

Totodată, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va gasi, în anii viitori, „un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat.

Alteța Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele.

Ioan Luca Vlad, consilier al Casei Regale a României, a declarat că decizia de retragere a titlului de principe pentru Nicoale a fost a Regelui Mihai, dar în acord cu Principele Nicolae.

„Sunt lucruri foarte bune pe care le-a făcut, observ că are posibilitatea să se concentreze pe alte lucruri, pe fericire, pe tineri, pe business, pe tot ce ar dori să facă mai ales în străinătate, lucruri pe care nu putea să le facă în țară nu doar ca principe. Să nu uităm că nu este doar acest titlu, este rolul pe care și l-a asumat, de generația următoare a familiei regale și care trebuie ca 24 din 24 să fie aici și să se dedice acestei misiuni. Și dacă nu e o dedicare 100% nu poți să mergi mai departe cu asta”, a declarat Ioan Luca Vlad, consilier al Casei Regale a României. Acesta a mai spus că această decizie a fost luată pentru a-i permite fostului principe să poată să fie membru al familiei regelui care să-și împlinească propriile idealuri.

„A fost prea mult pentru el, nu îndeajuns pentru familia regală. Toate proiectele pe care le-a făcut rămân în continuare, vor fi preluate în continuare. Decizia a fost luată de majestatea sa Regele Mihai, dar în urma unor chibzuințe care l-au inclus desigur pe Principele Nicolae”, a mai declarat Ioan Luca Vlad.

Majestatea Sa Regele Mihai i-a conferit titlul de Principe al României și calificativul de Alteță Regală pe 1 aprilie 2010, când a împlinit 25 de ani, iar principele s-a mutat aici în septembrie 2012 și, tot atunci, a început să ia lecții de limba română.

Principele Nicolae: „A fost greu să mă adaptez unei noi vieți cu responsabilități mai mari”

Într-un interviu acordat anul trecut ziarului Gândului, Principele Nicolae a declarat că nu a fost ușor să se adapteze în România. „A fost greu să mă adaptez unei noi vieți cu responsabilități mai mari, cu multe evenimente sau călătorii, însă este o experiență extraordinară. România și românii nu încetează să mă suprindă pe zi ce trece. Toate aspectele vieții mele aici sunt uluitoare, de la bunătatea oamenilor până la frumusețea țării, și sunt abia la începutul călătoriei mele”, a declarat Principele Nicolae.

Despre bunicul său, Principele Nicolae a spus că este „un soț, un tată și un bunic iubitor”. „Receptivitatea și bunătatea sa, precum și firea blândă și caldă îți dau un sentiment de siguranță care ar trebui să existe în orice familie. Învățăturile și valorile sale sunt ale unui om care este atât de natural în acțiunile sale, nu numai în relația cu familia, dar și cu poporul român și cu țara sa. Regele Mihai a fost un adevărat lider. Am un respect profund și admir faptul că Regele a avut curajul, la o vârstă atât de fragedă, să ia rolul de monarh în serios și să-și asume deciziile pe care le-a luat”, a declarat Principele Nicolae pentru Gândul.

CITEȘTE AICI INTERVIUL INTEGRAL ACORDAT DE PRINCIPELE NICOLAE ZIARULUI GÂNDUL

Ale două excluderi din Casa Regală a României

În istoria Casei Regale a României, au mai existat două excluderi. Carol al II-lea a fost exclus în 4 ianuarie 1926, după ce a renunțat la tron pentru Elena Lupescu. 11 ani mai târziu, prințul Nicolae, cel de-al patrulea născut al regelui Ferdinand și al reginei Maria și fratele mai mic al lui Carol al II-lea, a renunțat la drepturile de membru al Case Regale. Gestul a venit după ce însuși Regele Carol al II-lea a cerut Consiliului de Coroană să îl decadă pe fratele său mai mic din drepturile cuvenite unui membru al Casei Regale, ca urmare a apropierii lui de legionari, dar și a poveștii de iubire cu Ioana Doletti, fosta soție a politicianului liberal N.N. Săveanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee