Primul cadou electoral al Gabrielei Firea: 15 milioane de la Primărie pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Primul cadou electoral al Gabrielei Firea: 15 milioane de la Primărie pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Publicat: 09/08/2016, 09:49
Actualizat: 11/10/2016, 11:33

În proiectul de hotărâre postat pe site-ul Primăriei, la secțiunea „Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic” este prevăzută suplimentarea sumei acordate către Patriarhia Română cu 15 milioane de lei, față de cele două milioane, bani care au fost deja aprobați pentru continuarea lucrărilor de construcție a Catedralei Mântuirii Neamului.

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE HOTĂRÂRE CGMB

La aceeași categorie este consemnat și un ajutor financiar de 4,5 milioane de lei pe care ar urma să-l primească Mănăstirea Antim. Modificările urmează să fie discutate în ședința de joi, 11 august, a Consiliului General al Municipiului București și vin cu schimbări la anexa „Acordare sprijin financiar – lăcașuri de cult”, din bugetul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Proiectul de construire a Catedralei Mântuirii Neamului a stârnit controverse încă de la lansarea sa, în anul 2005. Până în prezent, pentru lucrările de ridicare ale lăcașului de cult s-au cheltuit, potrivit Patriarhiei Române, aproximativ 40 de milioane de euro. La această sumă au contribuit, de-a lungul timpului, atât Guvernul, cât și alte administrații centrale și locale.

Recent, primarul Sectorului 1 al Capitalei a declarat că Patriarhia a trimis o solicitare către primăria de sector în care solicita alocarea sumei de 10 milioane de lei din bugetul acesteia pentru continuarea lucrărilor la Catedrală. Reprezentanții Patriarhiei au declarat, pentru Gândul, că aceste adrese au fost trimise, „în deplin acord cu prevederile legale” și altor administrații locale din țară, respectiv „celor care au ajutat și au manifestat intenția de a sprijini proiectul Catedralei”.

Nu este însă clar nici până în acest moment câți bani s-au strâns în acest an pentru continuarea lucrărilor de construcție a Catedralei, iar reprezentanții Patriarhiei susțin că nu există o contabilizare a banilor strânsi până acum și nici măcar a celor primite prin SMS, sistem pus la dispoziție de BOR doritorilor să contribuie la construcția Catedralei. „Nu există o analiză a sumelor provenite prin donații”, a declarat pentru Gândul Ionuț Mavrichi, reprezentant al Patriarhiei.

Mavrichi a explicat că solicitările trimise administrațiilor locale sunt perfect legale și că, în deplin acord cu cadrul legislativ și că s-a cerut ajutorul pentru continuarea lucrărilor mai multor administrații centrale, dar și anumitor administrații locale din țară. Aceste adrese au fost trimise „celor care au ajutat și au manifestat intenția de a sprijini proiectul Catedralei”, după cum a explicat Ionuț Mavrichi pentru Gândul.

„În deplin acord cu prevederile legale, au fost trimise anual solicitări de sprijin și unor administrații locale din țară, întrucât Catedrala este un obiectiv național. Menționăm și faptul că la finele anului trecut Guvernul a orientat Patriarhia către administrațiile locale”, explică reprezentanții Patriarhiei. La finalul lui 2015, Guvernul a tăiat din buget banii pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului.

În acest moment, Patriarhia Română susține că nu deține o centralizare a donatorilor și a sumelor donate și nu a precizat nici respectivele administrații locale sau modul în care sunt selectate insituțiile către care au fost înaintate astfel de cereri. Răspunsul Patriarhiei a fost simplu: „Adresele pentru solicitarea sprijinului financiar s-au trimis celor care au ajutat și au manifestat intenția de a sprijini proiectul Catedralei Naționale. Sprijinul acordat a depins, bineînțeles de posibilitățile fiecărei instituții și este public”.

Patriarhia Română a arătat că, până în prezent, 70% din clădirea care va găzdui Catedrala Mântuirii Neamului a fost finalizată, iar construcția a costat până acum 30 de milioane de euro, iar pentru terminarea lucrărilor ar fi nevoie de o sumă la fel de mare.

„Acum se lucrează la cota 36-45, estimându-se finalizarea până acum a 70% din volumul construcției. Costurile finale estimate se ridică la 80 de milioane de euro. Până în acest stadiu costurile se ridică la aproximativ 40 de milioane”, a explicat Ionuț Mavrichi pentru Gândul.

Autoritățile locale și Guvernul alocă în mod constant, anual, bani de la buget, atât pentru bisericile din parohiile locale, cât și pentru construcția proiectului gigantic al Bisericii Ortodoxe Române – Catedrala Mântuirii Neamului, de la București. În 2014, BOR a primit de la stat aproape 12 milioane de euro, doar pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului. În total, Guvernul a alocat în 2014, an electoral cu alegeri prezidențiale și europarlamentare, aproape 30 de milioane de euro pentru construirea și repararea bisericilor, sumă de aproape patru ori mai mare față de anul precedent, 2013, lipsit de scrutinuri.

Cele mai darnice autorități locale cu bugetul bisericilor au fost Primăria sectorului 1 din București, cu peste 3,2 milioane euro alocați bisericilor, Consiliul Județean Hunedoara (peste 900.000 de euro), Consiliul Județean Cluj (aproape 800.000 de euro), Consiliul Județean Harghita (aproape 700.000 de euro) și Primăria Bacău (peste 630.000 de euro).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore