Primul 1 Decembrie cu Klaus Iohannis președinte. Cum s-a desfășurat parada din Piața Constituției

Primul 1 Decembrie cu Klaus Iohannis președinte. Cum s-a desfășurat parada din Piața Constituției
Publicat: 01/12/2015, 13:34

Parada militară de Ziua Națională a României a început la ora 11.00, în prezența a peste 10.000 de oameni care au umplut Piața Constituției, dar și bulevardele adiacente.

Pe durata a peste o oră, au defilat peste 2.600 de militari, care au venit cu 360 de mijloace tehnice – de la vehicule de luptă și până la mașini ale pompierilor și ambulanțe. Printre mașinile care au defilat pe bulevardul Națiunile Unite au fost și autovehicule din dotarea forțelor terestre, precum mașini de luptă blindate, pe șenile, autoturisme de teren echipate cu kituri de protecție balistică, vehicule multirol, dar și o mașină dotată cu sistem de artilerie antiaeriană, cu performanțe similare celor aflate în armatele țărilor membre NATO.

Militarilor români li s-au alăturat detașamente din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Turcia, precum și detașamentul militar al SUA, format din pușcași marini dislocați la baza militară de la Mihail Kogălniceanu în cadrul Forței de Rotație a Mării Negre.

La parada militară din acest an au defilat, în premieră, un detașament format din militari răniți în misiunile executate în afara granițelor, în teatrele de operații din Balcanii de Vest, Irak și Afganistan. Detașamentul a fost condus de colonelul Augustin Pegulescu, care a fost în misiuni în Albania, Irak și Afganistan. În 9 ianuarie 2009, el a fost rănit în deșertul afgan, în urma deflagrației unui dispozitiv exploziv improvizat.

În timpul paradei militare deasupra Pieței Constituției au survolat elicoptere IAR-330 PUMA, aeronave C-130 Hercules și aeronave C-27J Spartan din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, al căror proces de achiziție s-a încheiat la începutul acestui an și care asigură un transport de dimensiuni medii și tehnică superioară.

De asemenea, cerul Capitalei a fost survolat de avioane IAR-99 ȘOIM, precum și de aeronave de luptă MIG-21 LanceR, iar în premieră au evoluat și trei avioane de construcție românească – IAK-52, care au marcat cu fum culorile drapelului național al României.

La paradă au defilat, de asemenea, militari care au purtat steaguri de identificare a unităților participante la misiunile din teatrele de operații.

Parada militară s-a încheiat în jurul orei 12.30, cu defilarea militarilor Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, înființat la 1 iulie 1860.

La ceremonii au asistat, în tribuna oficială, și președintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloș, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, și ministrul Internelor, Petre Tobă. De asemenea, au fost prezenți președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, fostul președinte Traian Băsescu, care a venit împrepună cu nepoțica sa, liderii PNL Alina Gorghiu și Ludovic Orban, Ilie Năstase, precum și reprezentanți ai Armatei, Jandarmeriei, ai Corpului Diplomatic acreditat la București și parlamentari.

Traficul rutier în Piața Constituției și pe străzile adiacente este închis până la ora 16.00.

De asemenea, până la ora 15.00 vor fi restricții de trafic pe următoarele artere: Calea 13 Septembrie, de la intersecția Tudor Vladimirescu până la bulevardul Libertății; strada Izvor, de la strada B.P. Hașdeu, până la Piața Arsenalului; strada B.P. Hașdeu, între str. Izvor și Splaiul Independenței; Splaiul Independenței, de la Piața Operei până la podul Națiunile Unite, sensul către Piața Unirii; bulevardul Unirii, intersecția cu bulevardul I.C. Brătianu până la Piața Constituției; bulevardul Națiunile Unite; bulevardul Regina Maria, între bulevardul Unirii și Piața Regina Maria; bulevardul George Coșbuc, de la intersecția cu B-dul. Tudor Vladimirescu, până la Piața Regina Maria; Calea Rahovei, între bulevardul Libertății și bulevardul George Coșbuc.

Parada militară de Ziua Națională s-a desfășurat în Piața Constituției pentru al doilea an consecutiv, după ce Arcul de Triumf a intrat într-un proces de reabilitare și reparații.

Parada militară de anul acesta a marcat 97 de ani de la Unirea tuturor românilor într-un singur stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață