Primii români care vor putea călători FĂRĂ VIZE în Canada de la 1 mai

Primii români care vor putea călători FĂRĂ VIZE în Canada de la 1 mai
Publicat: 19/04/2017, 13:20
Actualizat: 19/04/2017, 14:39

„De la data de 1 mai 2017, cetățenii români și bulgari vor putea să călătorească în Canada sau să tranziteze în baza Autorizației Electronice de Călătorie ( Electronic Travel Authorization), în loc de viză dacă: au avut în ultimii zece ani o viză pentru a vizita Canada sau dacă au o viză tip nonimigrant SUA valabilă. De asemenea, Guvernul Canadei a anunțat că intenționează ca de la 1 decembrie 2017 să ridice vizele pentru cetățenii români și bulgari”, se spune într-un comunicat al reprezentanței diplomatice canadiene.

Concret, precizează ambasada, depunerea cererii pentru Autorizația Electronică de Călătorie se va face electronic și va costa șapte dolari canadieni, urmând să fie valabilă pentru o durată de până la cinci ani și le va permite călătorilor „să se deplaseze în Canada pe calea aerului oricât de frecvent, pe perioade scurte (în general de până la șase luni consecutive), pentru studii, tranzitarea printr-un aeroport canadian, vizite turistice sau călătorii de afaceri”. Totodată, site-ul guvernului Canadei – Canada.ca/eTA – este singurul site oficial unde se poate depune o cerere pentru eTA, iar călătorul are nevoie doar de pașaport, un card de credit sau de debit și o adresă de e-mail.

Cu toate acestea, mai precizează ambasada, până la data de 30 aprilie, cetățenii români și bulgari au nevoie de viză dacă intenționează să călătorească în Canada.

Ulterior, de la 1 decembrie, toții cetățenii României vor putea merge în Canada fără vize. Potrivit ambasadei, cetățenii români nu vor mai avea nevoie de viză pentru a intra în Canada pe perioade de până la șase luni, călătorind fie pe calea aerului, fie pe cale terestră sau maritimă, însă, „la fel ca în cazul altor călători scutiți de viză, vor avea nevoie de eTA pentru a urca la bordul unei curse aeriene cu destinația Canada”.

Vreau să separăm acordul de liber schimb UE – Canada de problema vizelor. Sunt chestiuni complementare, dar nu identice. Am negociat cu Guvernul României eliminarea vizelor pentru turiștii români și acesta este o chestiune separată de acordul de liber schimb UE – Canada. Oficialii canadieni au evaluat România, am văzut progresele pe care le-au făcut în mai multe domenii precum pașapoartele, reglementarea migrației și de aceea am convenit un acord în urma căruia cetățenii români vor putea, foarte curând, să călătorească în Canada fără vize. Concret, începând cu data de 1 mai 2017, un cetățean român care fie deține o viză validă pentru SUA sau a primit o viză pentru Canada în ultimii 10 ani va putea călători fără vize în Canada. Începând cu data de 1 decembrie toți cetățenii români vor putea merge în Canada fără viză”, declara, pe 30 martie, ambasadorul Canadei la București, Kevin Hamilton, aflat la o conferință pe tema proiectelor urbane Smart City.

Astfel, călătoria românilor care vor să meargă în Canada va deveni mult mai ușoară, aceștia fiind nevoiți doar să completeze un formular, Electronic Travel Authority, care se găsește pe site-ul Ambasadei.

„Procesul durează două minute și costă șapte dolari. Acesta este furnizat tuturor cetățenilor din țările scutite de vize care doresc să viziteze Canada fie în scopuri turistice sau pentru afaceri. Dacă intenționați să vizitați Canada în 2017, asta este ceea ce trebuie să faceți”, a explicat ambasadorul Canadei.

Acesta a dorit să separe clar problema vizelor de acordul CETA, de liber schimb între Canada și Uniunea Europeană, arătând că, în privința României, a fost remarcat faptul că poate să uzeze de toate beneficiile oferite de CETA, de la mobilitatea forței de muncă la schimbul de bunuri, reducerea tarifelor vamale și protejarea drepturilor de proprietate intelectuală:

Cel mai mare impact urmează să se remarce în zona eliminării tarifelor pentru majoritatea produselor și serviciilor românești care ajung în Canada, astfel că 99% din tarifele impuse bunurilor românești vor fi eliminate.

„Parlamentul Canadian este programat să ratifice acest acord în săptămânile următoare și atunci va intra în vigoare. În prezent, peste 300 de companii românești, de toate mărimile, exportă o gamă largă de bunuri și servicii spre Canada. Exemplele includ îmbrăcăminte și încălțăminte, mașini și echipamente electrice. Valoare actuală a exporturilor românești spre Canada este de peste 200 milioane de euro cu potențial de creștere semnificativă după CETA. Similar un număr de 40.000 de locuri de muncă românești susțin aceste exporturi și există oportunități pentru crearea de noi locuri de muncă după CETA”, a detaliat Hamilton beneficiile CETA pentru țara noastră.

Reamintim că Parlamentul European a aprobat, pe 15 februarie, Acordul Economic și Comercial Complet (CETA) dintre Uniunea Europeană și Canada.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât