Raluca Pancu
no author
Raluca Pancu Dana Stanila
2225 vizualizări 19 apr 2017

"De la data de 1 mai 2017, cetăţenii români şi bulgari vor putea să călătorească în Canada sau să tranziteze în baza Autorizaţiei Electronice de Călătorie ( Electronic Travel Authorization), în loc de viză dacă: au avut în ultimii zece ani o viză pentru a vizita Canada sau dacă au o viză tip nonimigrant SUA valabilă. De asemenea, Guvernul Canadei a anunţat că intenţionează ca de la 1 decembrie 2017 să ridice vizele pentru cetăţenii români şi bulgari", se spune într-un comunicat al reprezentanţei diplomatice canadiene.

Concret, precizează ambasada, depunerea cererii pentru Autorizaţia Electronică de Călătorie se va face electronic şi va costa şapte dolari canadieni, urmând să fie valabilă pentru o durată de până la cinci ani şi le va permite călătorilor "să se deplaseze în Canada pe calea aerului oricât de frecvent, pe perioade scurte (în general de până la şase luni consecutive), pentru studii, tranzitarea printr-un aeroport canadian, vizite turistice sau călătorii de afaceri". Totodată, site-ul guvernului Canadei - Canada.ca/eTA - este singurul site oficial unde se poate depune o cerere pentru eTA, iar călătorul are nevoie doar de paşaport, un card de credit sau de debit şi o adresă de e-mail.

Cu toate acestea, mai precizează ambasada, până la data de 30 aprilie, cetăţenii români şi bulgari au nevoie de viză dacă intenţionează să călătorească în Canada.

Ulterior, de la 1 decembrie, toţii cetăţenii României vor putea merge în Canada fără vize. Potrivit ambasadei, cetăţenii români nu vor mai avea nevoie de viză pentru a intra în Canada pe perioade de până la şase luni, călătorind fie pe calea aerului, fie pe cale terestră sau maritimă, însă, "la fel ca în cazul altor călători scutiţi de viză, vor avea nevoie de eTA pentru a urca la bordul unei curse aeriene cu destinaţia Canada".

 „Vreau să separăm acordul de liber schimb UE - Canada de problema vizelor. Sunt chestiuni complementare, dar nu identice. Am negociat cu Guvernul României eliminarea vizelor pentru turiştii români şi acesta este o chestiune separată de acordul de liber schimb UE - Canada. Oficialii canadieni au evaluat România, am văzut progresele pe care le-au făcut în mai multe domenii precum paşapoartele, reglementarea migraţiei şi de aceea am convenit un acord în urma căruia cetăţenii români vor putea, foarte curând, să călătorească în Canada fără vize. Concret, începând cu data de 1 mai 2017, un cetăţean român care fie deţine o viză validă pentru SUA sau a primit o viză pentru Canada în ultimii 10 ani va putea călători fără vize în Canada. Începând cu data de 1 decembrie toţi cetăţenii români vor putea merge în Canada fără viză", declara, pe 30 martie, ambasadorul Canadei la Bucureşti, Kevin Hamilton, aflat la o conferinţă pe tema proiectelor urbane Smart City.

Astfel, călătoria românilor care vor să meargă în Canada va deveni mult mai uşoară, aceştia fiind nevoiţi doar să completeze un formular, Electronic Travel Authority, care se găseşte pe site-ul Ambasadei.

„Procesul durează două minute şi costă şapte dolari. Acesta este furnizat tuturor cetăţenilor din ţările scutite de vize care doresc să viziteze Canada fie în scopuri turistice sau pentru afaceri. Dacă intenţionaţi să vizitaţi Canada în 2017, asta este ceea ce trebuie să faceţi", a explicat ambasadorul Canadei.

Acesta a dorit să separe clar problema vizelor de acordul CETA, de liber schimb între Canada şi Uniunea Europeană, arătând că, în privinţa României, a fost remarcat faptul că poate să uzeze de toate beneficiile oferite de CETA, de la mobilitatea forţei de muncă la schimbul de bunuri, reducerea tarifelor vamale şi protejarea drepturilor de proprietate intelectuală:

Cel mai mare impact urmează să se remarce în zona eliminării tarifelor pentru majoritatea produselor şi serviciilor româneşti care ajung în Canada, astfel că 99% din tarifele impuse bunurilor româneşti vor fi eliminate.  

„Parlamentul Canadian este programat să ratifice acest acord în săptămânile următoare şi atunci va intra în vigoare. În prezent, peste 300 de companii româneşti, de toate mărimile, exportă o gamă largă de bunuri şi servicii spre Canada. Exemplele includ îmbrăcăminte şi încălţăminte, maşini şi echipamente electrice. Valoare actuală a exporturilor româneşti spre Canada este de peste 200 milioane de euro cu potenţial de creştere semnificativă după CETA. Similar un număr de 40.000 de locuri de muncă româneşti susţin aceste exporturi şi există oportunităţi pentru crearea de noi locuri de muncă după CETA", a detaliat Hamilton beneficiile CETA pentru ţara noastră.

Reamintim că Parlamentul European a aprobat, pe 15 februarie, Acordul Economic şi Comercial Complet (CETA) dintre Uniunea Europeană şi Canada.

--

Citește și: