Primele condamnări în DOSARUL MICROSOFT: Pinalti 3 ani cu executare, Dorin Cocoș și Gabriel Sandu câte 2 ani, iar Niro un an și 6 luni cu suspendare

Primele condamnări în DOSARUL MICROSOFT: Pinalti 3 ani cu executare, Dorin Cocoș și Gabriel Sandu câte 2 ani, iar Niro un an și 6 luni cu suspendare
Publicat: 24/03/2016, 15:12

Instanța a dispus de asemenea confiscarea a peste 3 milioane de euro de la Dorin Cocoș, 2 milioane de euro de la Gabriel Sandu, 3 milioane de euro de la Gheorghe Ștefan, iar de la Nicolae Dumitru 1 milion de euro și obligația de a presta muncă în folosul comunității la Administrația Domeniului Public Sector 2.

Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Nicolae Dumitru și-au recunoscut faptele de care sunt acuzați în dosarul „Microsoft” și au beneficiat de reducerea cu o treime a pedepselor, în timp ce Gheorghe Ștefan și-a susținut în continuare nevinovăția.

În dosarul „Microsoft”, oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru, fostul primarul al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, și fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu au fost acuzați de trafic de influență.

Procurorii DNA arătau că în perioada 2004-2010, omul de afaceri Dumitru Nicolae a primit 7,65 milioane de dolari în 2004 și 2,7 milioane de euro în 2009, de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru a-și exercita influența asupra unor membri ai Guvernului și funcționari din ministere sau persoane influente, precum Șerban Mihăilescu (fost șef al Secretariatului General al Guvernului, cercetat într-un dosar disjuns) sau Dorin Cocoș, fostul soș al Elenei Udrea, ministru în 2009. În schimbul banilor, firmele celor doi afaceriști care i-au și denunțat la DNA trebuia să primească sau să rămână titulari în contractele de licențiere Microsoft.

Sumele de bani au fost transferate în contul Running Total Group, firmă care aparținea lui Dumitru Niro Nicolae, în baza unor contracte de consultanță fictive, arăta DNA. De la această firmă, banii au plecat în conturi sau în investiții ale lui Niro, „nefiind efectuate operațiuni de disimulare a provenienței sumelor de bani,a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora”.

În 2009, Dorin Cocoș s-a înțeles cu Gheorghe Pinalti Ștefan și cu Gabriel Sandu și a pretins de la aceleași două persoane suma de 9 milioane de euro pentru sine, 3.996.360 de euro pentru Pinalti și 2,7 milioane euro pentru ministrul Gabriel Sandu. În schimb, Cocoș urma să-și exercite influența asupra lui Sandu precum și asupra Elenei Udrea, soția sa, pentru a asigura contractele Microsoft pentru firmele celor doi.

Cocoș a primit cele 9 milioane de euro. În 2009, Gabriel Sandu a primit și el 2.196.035 euro pentru a promova o hotărâre de Guvern și pentru a obține bugetul necesar și pentru a asigura încheierea contractelor de licențiere Microsoft cu firmele celor doi denunțători. Banii au intrat în contul firmei ESSIM Partners Ltd., controlată de Sandu printr-un intermediar, în baza unor contracte de consultanță fictive.

Tot în 2009, Gheorghe Ștefan a primit prin înțelegerea cu Dorin Cocoș aproape 4 milioane de euro de la cei doi afaceriști, pentru a-l influența pe Gabriel Sandu. Banii au intrat în firma DD Land Oil Corporate Ltd., deținută de un apropiat al lui Pinalti.

În acest dosar mai sunt vizați și alți opt foști miniștri: senatorii Șerban Mihăilescu și Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu și Adriana Țicău.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic