Primăria generală NU AUTORIZEAZĂ Mitingul Diasporei din 10 august. Nu se poate organiza PROTEST LEGAL cu 1 milion de oameni în București

Primăria generală NU AUTORIZEAZĂ Mitingul Diasporei din 10 august. Nu se poate organiza PROTEST LEGAL cu 1 milion de oameni în București
Publicat: 20/07/2018, 06:34
Actualizat: 26/03/2019, 04:03

Primarul general al Capitalei cere Federației Românilor de Pretutindeni, care a cerut autorizarea unui protest pe 10 august anunțând un milion de participanți, să-și reconsidere cererea din punct de vedere al numărului, precizând că la mitingul PSD au fost 250.000 de participanți declarați.

„Am luat act, la revenirea din concediul legal de odihnă, de faptul că cererea Federației Românilor de Pretutindeni de a organiza un miting în București a primit aviz negativ din partea Comisiei de Avizare a evenimentelor, motivul invocat fiind acela că 1 milion de participanți, potrivit cifrei înaintate de către organizatori, ar perturba grav activitatea și libera circulație în Capitală, inclusiv a vehiculelor care intervin în situații de urgență și ar pune forțele de ordine în imposibilitatea de a garanta siguranța, atât a manifestanților, cât și a celorlalți cetățeni care tranzitează zona fără a participa la miting”, a transmis Gabriela Firea, prin intermediul unui comunicat de presă remis joi seară Mediafax.

românii din diaspora promit să vină la protest

Primarul precizează că, în situația în care organizatorul își va reconsidera solicitarea inițială, astfel încât să se încadreze în limite rezonabile din punct de vedere al numărului participanților, Comisia își va reevalua punctul de vedere și nu va mai exista niciun motiv pentru a nu fi autorizată manifestația.

„Pentru comparație, la mitingul organizat de PSD în data de 9 iunie 2018, despre care s-a vorbit în acest context, în spațiul public, numărul de participanți declarați de organizatori în Piața Victoriei a fost de 250.000, iar în momentul de vârf al evenimentului s-au înregistrat un număr de 380.000 – 400.000 de persoane, care ocupau în întregime Piața Victoriei, precum și străzile adiacente. Inițial, PSD a intenționat organizarea unui miting la care să participe 1 milion de persoane, dar în urma discuțiilor cu instituțiile implicate în menținerea ordinii publice și a gestionării situațiilor de urgență s-a decis redimensionarea evenimentului în concordanță cu particularitățile și capacitatea zonei vizate”, completează Gabriela Firea.

Primăria Capitalei transmite că nu vrea să obstrucționeze în niciun fel manifestațiile publice, dar cere ca organizatorii să-și asume explicit respectarea legii și „să-și dimensioneze acțiunile astfel încât să nu fie periclitată siguranța nici a participanților, nici a celorlalți cetățeni”.

„Solicit să se pună capăt acuzațiilor și jignirilor proferate în spațiul public la adresa mea și a Primăriei Capitalei, câtă vreme nu există niciun motiv pentru care vreo entitate să fie lezată de vreo acțiune ireversibilă a autorităților. Legea și regulile sunt aceleași pentru toată lumea și nu se aplică după principiul „cine țipă mai tare”. Democrația înseamnă respectarea libertăților cetățenești câtă vreme acestea nu încalcă libertățile celorlalți. Regret că unii oameni politici cu pretenții s-au grăbit să arunce cu invective și acuzații, fără să cunoască situația de fapt și legea sau, mai grav, cunoscându-le dar ignorându-le cu bună știință, doar pentru câștiguri efemere în planul imaginii”, a mai transmis edilul.

Mișcarea #rezist a reacționat imediat la decizia primăriei și invită românii care muncesc în strănătate să posteze fotografii cu mesaje pentru PSD.

„După încercările de blocare a dreptului la vot al românilor din diaspora, PSD vrea să le interzică și dreptul la liberă exprimare și protest pașnic în București,” se scrie în mesajul de pe pagina de Facebook a grupării. „Invităm fiecare român care lucrează în afara țării, și nu numai, să își facă o poză la locul de muncă afișând un mesaj pentru PSD.”

Președintele PNL București, Cristian Bușoi, a declarat, joi, că pretextul pentru care administrația nu a autorizat mitingul diasporei din Capitală de pe 10 august este „o aiureală„.

„Decizia administrației PSD din București, în lipsa doamnei Firea, semnată cu mâna unui domn viceprimar, care prin exprimările sale publice atacă des bunul simț și limba română, este o golănie politică pesedistă, pentru care viceprimarul respectiv ar trebui să plătească cu funcția. Pentru că administrația PSD-Firea știe că puterea stă în pixul ei și pentru că are tupeul să folosească o interpretare abuzivă a Legii 60/1991 privind adunările publice, a decis să blocheze mitingul diasporei din 10 august, la București. Pretextul folosit de administrația PSD și anume că mitingul diasporei durează până la ora 23:00 este o aiureală, din moment ce mitingul PSD din luna iunie a durat vesel și neîntrerupt tot până la aceeași oră”, a transmis Cristian Bușoi într-un comunicat de presă remis de Mediafax.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Victorie ISTORICĂ pentru România. Europa a spus Da: Suntem aici pentru a sărbători
Băutura demult dispărută din România. Era cea mai populară pe vremea bunicilor
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete