Primăria Capitalei vrea să introducă o nouă taxă auto. Care sunt mașinile vizate

Primăria Capitalei vrea să introducă o nouă taxă auto. Care sunt mașinile vizate
Publicat: 13/02/2018, 08:32

Primăria Capitalei a organizat, luni, o ședință de dezbatere publică privind Planul de Calitate a Aerului, în care au fost prezentate principalele măsuri pe care Municipalitatea vrea să le pună în practică pentru a reduce efectele poluării. Potrivit PMB, traficul este principala sursă de poluare.

Potrivit reprezentanților PMB, cea mai mare pondere în ceea ce privește poluarea din București o reprezintă traficul foarte aglometat, urmată de încălzirea rezidențială, iar principalii poluanți din cauza traficului sunt oxizii de azot, benzenul și monoxidul de carbon.

„Planul de calitate a aerului a fost întocmit având în vedere măsurile, investițiile preconizate prin Planul de Mobilitate Durabilă și prin toate planurile care vizează dezvoltarea Bucureștiului. Astfel, a trebuit să corelăm toate măsurile cu cele de transport sau cu acțiunile de mediu, cu strategia de dezvoltare a serviciului de salubrizare, cu planul de acțiune de reducere a zgomotului, înnoirea parcului auto și creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe”, a precizat Ioana Șuteu, șefa Serviciului de Monitorizare a Calității Mediului din cadrul PMB.

Practic, potrivit Ioanei Șuteu, Planul de Calitate a Aerului trebuie să fie în strânsă legătură cu alte măsuri pe care PMB le-a luat deja sau le are în plan. De exemplu, spune reprezentantul PMB, măsurile privind fluidizarea traficului sunt cele mai importante pentru reducerea poluării.

„În ceea ce privește traficul rutier, trebuie luate măsuri de fluidizare a circulației, de stimulate a utilizării transportului public, fie prin măsuri la nivelul Metrorex, de implementare și de îmbunătățire a actualului sistem, sau măsuri legate de înnoirea parcului auto la RATB”, a mai precizat Șuteu, care a menționat și introducerea unor taxe (vignete) pentru intrarea în Centrul Capitalei.

De asemenea, potrivit reprezentantului PMB, pentru Planul de Calitate a Aerului din București, primăria trebuie să ia și măsuri suplimentare, precum îmbunătățirea sistemului inteligent de semaforizare, prin care, până în anul 2020, toate intersecțiile din București să permită prioritizarea transportului public.

Ioana Șuteu a vorbit și despre modernizarea Centurii Capitalei, dar și despre extinderea magistralei 4 Metrorex și finalizarea magistralei 5, precum și construirea rutei de metrou spre Otopeni.

„Nu în ultimul rând, s-a discutat și de implementarea benzilor unice pentru transportul public, dar și piste de biciclete, ca o măsură a transportului alternativ (…) Este esențial ca fiecare dintre noi, șoferi fiind, să privim ca o alternativă utilizarea transportului public și să lăsăm pentru o zi, două, mașina acasă”, a mai precizat Ioana Șuteu.

În cadrul dezbaterii, singurul consilier care a luat cuvântul a fost Alexandru Gâdiuță, din partea USR, care a reproșat faptul că dezbaterea a fost organizată greșit.

„Este un punct de pornire, calitatea aerului este foarte importantă pentru calitatea vieții. Dar, aș vrea să vă spun că am și câteva nemulțumiri. Din păcate, această dezbatere atât de importantă pentru bucureșteni nu a fost promovată deloc pe canalele de promovare ale Primăriei Municipiului București, fiind anunțată doar pe un colț al site-ului PMB. De asemenea, la dezbatere au rămas pe dinafară foarte mulți cetățeni interesați, dar și specialiști din domeniul mediului”, a precizat Alexandru Gâdiuță.

La ședință a luat cuvântul și Oana Mateescu, membru al Asociației pentru natură și Protecția Mediului, care lociește în Chiajna și care a ridicat problema gropii de gunoi din zonă. „Eu stau în Chiajna, Ilfov, unde avem o mare problemă acolo, cu groapa de gunoi Iridex. (…) În aceea zonă, hidrogenul sulfurat emanat de gunoaie atinge norme colosale. Noi zi de zi suntem intoxicați în Chiajna”, a precizat Oana Mateescu.

Marian Ivan, președintele Organizației pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), a susținut că Municipalitatea ar trebui să investească mai mult în ceea ce privește infrastructura pentru traficul bicicletelor și al pietonilor.

„Dacă vrei să mergi pe trotuaar în acest oraș, nu ai pe unde, pentru că sunt ocupate de mașini”, a precizat Marian Ivan.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Microsoft pariază pe Inteligența Artificială și investește într-o companie din Abu Dhabi