Prietenul lui Radu Mazăre, condamnat definitiv la opt ani de închisoare. Omul de afaceri israelian, dat dispărut din 15 mai

Prietenul lui Radu Mazăre, condamnat definitiv la opt ani de închisoare. Omul de afaceri israelian, dat dispărut din 15 mai
Publicat: 11/08/2017, 21:23

În același dosar, firma omului de afaceri – Shapir Structures – a primit o pedeapsă de 250 de zile-amendă, iar instanța a stabilit cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă la suma de 1.000 lei, societatea urmând să plătească statului suma totală de 240.000 lei. La această pedeapsă, judecătorii au adăugat un spor de o treime din cealaltă pedeapsă aplicată, respectiv 80.000.

„Dispune punerea scrisorii de garanție bancară în original în cuantum de 53.836.994,84 lei la camere de corpuri delicte, până la ridicarea acesteia de partea civilă ANAF”, conform sentinței instanței.

Omul de afaceri este dat dispărut din 15 mai. În urma dispariției lui, șeful Secției 6 și adjunctul lui au fost trecuți în funcții inferioare, iar un polițist este suspectat de favorizarea infractorului. Aceste lucruri s-au întâmplat pentru că fuga omului de afaceri a fost anunțată abia la 15 zile după ce aceasta ar fi avut loc.

În acest context, DNA a sesizat Parchetul General (PG), MAI, IGPR și DGPMB, după ce Avraham Morgenstern a dispărut, deși era sub control judiciar, iar polițiștii au anunțat instanța de judecată abia după 15 zile de lipsa acestuia.

Conform unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), verificările au concluzionat că în intervalul 9 decembrie 2016 – 8 mai, Morgenstern a respectat obligația de a se prezenta săptămânal la organul de poliție, ultima prezență la Poliție fiind la data de 8 mai.

„S-a stabilit că polițistul însărcinat cu supravegherea judiciară a inculpatului nu și-a exercitat corespunzător atribuțiile de serviciu nesesizând instanța despre încălcarea acestui program de către inculpat. Polițistul a făcut o serie de verificări și demersuri pentru căutarea inculpatului, însă nu a sesizat instanța despre lipsa acestuia și încălcarea obligației de prezentare la poliție. Înștiințarea instanței despre nerespectarea programului de supraveghere s-a făcut în data de 30.05.2017, în condițiile în care acest demers trebuia realizat de îndată ce inculpatul nu se prezentase la termenul din 15.05.2017, conform obligației din programul de supraveghere”, conform sursei citate.

Corpul de Control al MAI a constatat că polițistul poate fi suspectat de favorizarea făptuitorului prevăzută de articolul 269 din Codul Penal, înaintând o sesizare în acest sens Direcției Naționale Anticorupție.

Condamnarea lui Avraham Morgenstern a fost făcută în dosarul în care apropiatul lui Radu Mazăre a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală pentru că nu a înregistrat veniturile din trei contracte încheiate cu RAEDPP Constanța și o firmă și nici facturile fiscale aferente acestor venituri.

În rechizitoriul transmis instanței de judecată procurorii anticorupție notau că, în perioada 2009 – 2014, Morgenstern, în calitate de administrator al Shapir Structures, nu a înregistrat corespunzător veniturile obținute din trei contracte, încheiate cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat (RAEDPP) Constanța și Confort Urban Constanța, și nici facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte.

În aceeași perioadă, mai arată anchetatorii, acesta a înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanță și asistență tehnică oferite de societățile Larton Consultants ltd Cipru și Comrad Leasing ltd Cipru.

Aceste activități au fost realizate, cu scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10 milioane de euro, se mai arată în documentul anchetatorilor.

Omul de afaceri Avraham Morgenstern mai este implicat într-un dosar disjuns din dosarul de corupție al primarului Constanței, Radu Mazăre, privind construirea de locuințe sociale, a fost arestat o zi mai târzi

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...