Presa internațională relatează despre revocarea lui Kovesi de la conducerea DNA. AP: Anchetele ei i-au supărat pe politicienii PSD

Presa internațională relatează despre revocarea lui Kovesi de la conducerea DNA. AP: Anchetele ei i-au supărat pe politicienii PSD
Publicat: 09/07/2018, 16:48
Actualizat: 26/03/2019, 01:19

„Guvernul român a > pe Laura Codruța Kovesi, șefa parchetului anticorupție”, scrie publicația franceză Le Monde.

Le Monde amintește de susținerea pe care a avut-o Laura Codruța Kovesi din partea românilor, dar și despre insistențele Guvernului de a o revoca.

Manifestațiile de susținere ale românilior nu au fost suficiente. Guvernul de stânga a obținut revocarea șefei DNA. Pe 9 iulie șeful statului a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi. Această magistrată apreciată a devenit imaginea puterii judiciare în România.

Șeful statului s-a conformat presiunilor din partea Guvernului și a deciziei Curții Constituționale de a o revoca pe Kovesi, în ciuda protestatarilor și a comunității internaționale care au susținut-o pe fosta șefă DNA. Acest anunț marchează un nou atac împotriva justiției, din partea PSD, partid care a ajuns la guvernare în ianuarie 2017″, mai subliniază Le Monde.

Publicația EUobserver amintește de criticile aduse Guvernului României din partea statelor europene pe marginea reformelor juridice .

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni decretul de revocare a șefei Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi. Deși Klaus Iohannis s-a opus deciziei Guvernului de a o revoca pe Codruța Kovesi, el a fost obligat de Curtea Constituțională să semneze, decretul de demitere. Guvernul a fost criticat de mai multe state europene pentru reformele juridice care presupun existența unui control poilitic sporit asupra procurorilor și judecătorilor”, relatează EUobserver.

„Șefa agenției anticorupție din România, demisă din funcție”, titrează agenția germanăDpa. „Laura Kovesi, șefa agenției anticorupție (DNA) din România, a fost demisă din funcție de către președintele Klaus Iohannis, la presiunea Guvernului și a Curții Superioare a țării”, scriu jurnaliștii germani. „Presiunea asupra lui Kovesi, recunoscută la nivel internațional dreptun factor-cheieîn lupta țării împotriva corupției larg răspândite, a fost însoțită de recenta diminuare a puterii procurorilor anticorupție și de eforturile de protejare a politicienilor de anchete”.

„Președintele României a semnat decretul de demitere al șefei anticorupției”, scrie agențiaReuters, care amintește că, prin activitatea lui Kovesi, „rata condamnărilor a crescut drastic într-unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, câștigândlaude de la Bruxelles„.

„Procurorul-șef anticorupție din România, demis”, scrie agențiaThe Associated Pressîntr-un articol dedicat acestui subiect. „Sub conducerea acesteia, agenția a anchetat cu succes judecători, miniștri și alți demnitari de rang înalt pentru mită, fraudă, abuz de putere și alte infracțiuni legate de corupție. Dar anchetele și popularitatea ei în rândul românilor obișnuiți – care au lăudat-o în demonstrațiile anticorupție aproape săptămânale –au supăratunii politicieni, în special membri ai Partidului Social-Democrat, aflat la guvernare”.

La rândul său, The New York Times scrie că „Laura Kovesi a condus direcția anticorupție începând cu 2013 și în mandatul ei a crescut numărul condamnărilor, într-unul din cele mai corupte state din UE, câștigând aprecierea comisarilor europeni, care monitorizează activitatea DNA”.

„Procurorul DNA a fost concediat luni după acuzațiile de incompetență și proastă administrare aduse de guvern. În luna februarie, ministrul justiției, Tudorel Toader, a acuzat-o pe Kovesi de atitudine autoritară și a susținut că procurorii din subordinea ei au FALSIFICAT dovezi și au achitat mai mulți inculpați. Toader a mai acuzat-o pe Kovesi că a stricat imaginea României, în interviurile cu jurnaliștii străini”, transmite The Washington Post.

Președintele României Klaus Iohannis a emis decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA, potrivit deciziei CCR, anunțul fiind făcut luni de către purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi. La scurt timp, decretul de revocare a fost publicat în Monitorul Oficial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...