Precizările MAE, după declarațiile controversate ale premierului în problema autonomiei maghiarilor

Precizările MAE, după declarațiile controversate ale premierului în problema autonomiei maghiarilor
Publicat: 12/01/2018, 18:17

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de mesajele transmise de autoritățile de la Budapesta în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta, la data de 12 ianuarie. Declarațiile făcute de prim-ministrul României atrag atenția asupra responsabilității pe care o au autoritățile centrale și locale din țara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valențe etnice, anti-maghiare și punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituționale și de drept din România, stat unitar, suveran și indivizibil”, potrivit unui comunicat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că dezbaterea în spațiul public pe acest subiect survine în contextul în care inițiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluției comune a organizațiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie.

„Aceste demersuri, pe o temă care ține strict de ordinea constituțională a României și asupra căreia s-au pronunțat anterior atât factorii politici cât și instanța constituțională din România, nu contribuie la menținerea unui spirit de conviețuire interetnică armonioasă și nici la progresul în relația bilaterală. Astfel de gesturi sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanțiale adoptate de-a lungul timpului de autoritățile române în beneficiul persoanelor aparținând minorității maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecție în materie, angajament pe care România și-l menține și pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale. MAE dezavuează orice provocări de această natură, mai ales în anul în care România își propune să sărbătorească Centenarul Marii Uniri într-un spirit de unitate, toleranță și respect reciproc între toți cetățenii săi, indiferent de etnia acestora”, se arată în documentul citat.

De asemenea, MAE își exprimă încrederea că relațiile româno-ungare vor avea în continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentați de Tratatul politic de bază și Declarația privind cooperarea și parteneriatul strategic pentru Europa în secolul XXI și se vor dezvolta în spiritul valorilor europene.

Ambasadorul României a fost convocat la Ministerul ungar de Externe pentru a oferi explicații în legătură cu declarațiile premierului Mihai Tudose, care s-a pronunțat împotriva oricărui dialog privind autonomia Ținutului Secuiesc, anunță ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Recentele declarații făcute de premierul român Mihai Tudose referitoare la eforturile proautonomie ale comunității maghiare sunt „total inacceptabile și incompatibile cu valorile europene și cu situația secolului 21”, a declarat vineri ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de agenția MTI.

Declarația care a stârnit indignarea Budapestei a fost făcută de Tudose într-o intervenție la Realitatea.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose la Realitatea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid