Povestea unui militar român rănit în Afganistan demonstrează că eroi rămân eroi indiferent de circumstanțe: „Fără să ne gândim a doua oară, vom intra în luptă și ne vom sacrifica”

Publicat: 03/02/2018, 12:22

Nicolae Grigore poartă cu mândrie uniforma militară și articulează puternic cuvintele atunci când vorbește despre armată.

În urmă cu 11 ani, a fost aproape să-și vadă propriul sfârșit, fiind rănit, în Afghanistan, în timpul unei misiuni a Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”. Atunci, plutonul său a fost chemat să intervină în sprijinul unei patrule americane prinsă într-o ambuscadă de către insurgenți. Deplasându-se la locul intervenției, transportorul amfibiu blindat din patrula românească a fost aruncat în aer de un dispozitiv exploziv improvizat, accident în urma căruia un militar și-a pierdut viața și alți patru au fost răniți, printre aceștia fiind și maiorul Nicolae Grigore, care a suferit răni la umărul stâng și arsuri la nivelul toracelui.

Spune că nu regretă nimic și în ochi îi apare o sclipire ori de câte ori este întrebat despre armată și despre ceea ce înseamnă cariera militară. Recunoaște că evenimentul din Afghanistan a fost crucial pentru viața sa. Pentru mai multe clipe, a simțit că brațul stâng i-a fost smuls din umăr.

Maiorul Nicolae Grigore mărturisește că și acum ar face exact același lucru și ar intra în luptă fără să stea pe gânduri. La fel ar face și alți camarazi de-ai săi, arătând că spiritul de sacrificiu este ceea ce caracterizează Armata Română și soldații.

„Acel incident exemplifică spiritul de sacrificiu al Armatei Române. Noi, în mod intenționat, am intrat în luptă să salvăm o patrulă americană, o patrulă care lupta cot la cot cu noi, zi de zi. Deși știam pericolul la care ne expunem în acel moment, am făcut-o fără să ne gândim de două ori. Armata Română, în ziua de astăzi, este la fel, iar fiecare militar gândește la fel ca și mine. Fără să ne gândim a doua oară, vom intra în luptă și ne vom sacrifica pentru că am jurat să facem acest lucru, ne vom sacrifica pentru societatea din care facem parte”, își amintește maiorul Grigore.

Nicolae Grigore este, din anul 2016, reprezentantul României și instructor în programul JDEAL (Joint deployable exploatation and analysis laboratory) – Olanda. Totodată, este instructor NATO din anul 2012 pentru Centrul de Excelență CIED de la Madrid, membru al Detașamentului Special de Protecție și Intervenție al MApN din 2009 și până în prezent; a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de cavaler, cu însemne de război, cu emblema de onoare a Armatei României și emblema de onoare a Informațiilor pentru Apărare, decorat cu medalia NATO pentru servicii meritorii, decorat cu medalia NATO Non article 5 Afganistan si Kosovo.

Ofițerul originar din Slatina, județul Olt, s-a numărat printre componenții lotului României la Jocurile Paralimpice Invictus desfășurate în Toronto (Canada), în septembrie 2017, jocuri dedicate militarilor răniți în teatrele de operații, competiție unde a participat la probele power-lifting și înot.

Maiorul Nicolae Grigore mărturisește că experiența trăită de camarazii răniți l-a marcat poate mai mult decât războaiele în care a fost. Slătineanul spune că militarii au reușit să treacă peste dizabilitățile căpătate pe câmpul de luptă și au format o echipă redutabilă.

Grigore crede că experiențele trăite atât în teatrele de operațiuni militare, cât și la Invictus i-au crescut încrederea în Armata Română: „suntem un scut nevăzut al României, care își va face datoria, indiferent de situație”.

„Al doilea eveniment care mi-a cariera a fost această olimpiadă paralimpică Invictus. Am trecut prin multe operații ca să fim astăzi în picioare. După incident, eu nu am arătat la fel aproape un an și poate că și acum lupt cu rănile pe care le am și cu anumite dizabilități. Foarte mulți dintre colegii noștri sunt amputați, sunt în scaune cu rotile, nu văd, nu aud, dar la acest eveniment au format o echipă extraordinară care a demonstrat armatelor din toată lumea, dar și populației civile și tuturor că, indiferent ce se întâmplă pe câmpul de luptă, indiferent ce se întâmplă cu noi, în viața de zi cu zi, noi vom lupta și vom demonstra că avem valori militare și le ducem până la capăt. Le vom apăra, vom apăra valorile militare și vom apăra valorile societății din care facem parte pentru că noi suntem o parte a societății. Într-adevăr, de multe ori suntem în umbră, dar să știți că suntem un scut nevăzut al României, care își va face datoria, indiferent de situație”, spune locotenent-colonelul Grigore.

Maiorul Nicolae Grigore și colegul său, caporalul Eugen Pătru, au fost desemnați cetățeni de onoare ai municipiului Slatina, în cadrul manifestărilor ocazionate de celebrarea a 650 de atestare documentară a municipiului, desfășurate la finalul lunii ianuarie.

Grigore se declară recunoscător orașului natal și dascălilor săi, despre care crede că i-au insuflat ceea ce trebuie pentru a-i clădi caracaterul.

„Am participat la trei războaie și nu cred că m-am simțit atât de emoționat. A fost un eveniment extraordinar în viața mea și în viața familiei mele, faptul că am fost recunoscut de către municipalitatea orașului ca fiind cetățean de onoare al municipiului Slatina. Slatina este locul unde m-am format ca și personalitate, este locul în care am fost educat, locul unde am început primele antrenamente la arte marțiale și la celelate sporturi. Slatina chiar este un izvor de profesori foarte buni, în toate domeniile, dar în același timp este orașul care mi-a dat pregătirea să mă duc la Liceul militar, să ajung la academie și apoi să-mi urmez visul de a fi ofițer al Armatei Române”, mai spune maiorul Nicolae Grigore.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum a ajuns Cătălin Bordea să cumpere BMW-ul lui Capatos – VIDEO
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Pericol total în TRANSILVANIA. Este vestea momentului pentru cei care locuiesc în Ardeal
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Andreea Bălan, criticată dur de fani pentru felul în care se îmbracă: ”Nu mai sunt...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie