Polițiștii rutieri, către Iohannis: Să nu promulgati această lege sau să atacați acest „pariu cu viața cetățenilor” la CCR

Polițiștii rutieri, către Iohannis: Să nu promulgati această lege sau să atacați acest „pariu cu viața cetățenilor la CCR
Publicat: 20/07/2018, 22:19
Actualizat: 26/03/2019, 04:03

„Revenim la demersul nostru din luna martie 2018 și vă înaintăm această scrisoare deschisă, urmarea adoptării în Parlamentul României a inițiativei legislative de limitare a modalităților prin care Poliția rutieră măsoară viteza de deplasare a autovehiculelor. Această lege restricționează activitățile Poliției Române pentru îndeplinirea unuia dintre cele mai importante obiective: reducerea mortalitățîi prin accidente rutiere”, se arată în scrisoarea Grupului Polițiștilor Rutieri.

Porivit acestora, dacă modificările legislative vor fi adoptate, în 2019, peste 2.000 de persoane vor muri în accidente rutiere.

„Dorim, din nou, să tragem un semnal de alarmă, prin care atenționăm că numărul accidentelor rutiere, având cauză viteză excesivă, va crește alarmant după intrarea în vigoare a acestei legi (vor muri peste 2000 de oameni în anul 2019). Domnule Președinte, vă rugăm să nu promulgati această lege sau să atacați acest „pariu cu viața cetățenilor” la Curtea Constituțională, întrucât considerăm că nu respectă unul dintre cele mai importante principii ale Constituției, art. 22, alin. (1) „Dreptul la viață, precum și dreptul la integritatea fizică și psihică ale persoanei sunt garantate”, se mai arată în scrisoarea polițiștilor rutieri.

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a aflat despre demers și asigură că Poliția Rutieră își va face în continuare datoria, iar traficul rutier NU va fi cuprins de haos, dacă vor fi adoptate modificările Codului Rutier.

„Polițiștii au dreptul să-și spună părerea. Întotdeauna le-am respectat această părere,” a declarat Carmen Dan, după ceremonia de absolvire desfășurată la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi din Drăgășani. „Acum, referitor la acest proiect legislativ, eu m-am exprimat. Știți foarte bine că, atât la nivel de Guvern, cât și la nivel de minister s-a dat un aviz negativ. Acum, Poliția este organ de aplicare a legii. Eu sunt convinsă că toți colegii mei vor găsi soluții să adapteze legislația și vreau să vă asigur că se vor respecta întru totul dispozițiile legale. Vă asigur că Poliția Rutieră își va face în continuare datoria. Să nu se gândească nimeni că nu vom mai avea radare pe drum sau că oricine poate să facă orice în trafic.”

Potrivit polițiștilor, în spatele acestei propuneri de modificare legislativă nu există niciun studiu, „iar inițiatorii acestei pseudo-legi sunt, majoritatea, sancționați de Poliția Rutieră. Aceștia și-au pus PROBLEMELE PROPRIIîn balanță cu normalitatea. Niciun stat din Uniunea Europeană nu are astfel de restricții”, se arată în scrisoare.

Polițiștii avertizează că, dacă această lege va intra în vigoare, Poliția Rutieră va fi depășită de numărul accidentelor rutiere.

„În condițiile intrării în vigoare a acestei legi, Poliția rutieră va fi în imposibilitatea de a-și executa misiunile și de a controla respectarea limitelor de viteză pe drumurile publice. În situația în care administratorul drumului public nu montează indicatoare de presemnalizare a radarelor, va fi un semnal pentru „teribiliști” de a călca pedala de accelerație la maximum, iar Poliția rutieră se va afla în imposibilitatea de a proteja viața și integritatea corporală a cetățenilor, cum este prevăzut la art. 22 din Constituție”, se mai arată în scrisoare.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, pe 5 iulie, un proiect de lege pentru modificarea art.109 din Ordonanța de Guvern nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care prevede, printre altele, că prezența mașinilor de poliție cu radar trebuie presemnalizată prin panouri cu 500 – 2.000 de metri înainte.

Grupul Polițiștilor Rutieri afirmă că nu este normal să presemnalizezi o acțiune de control, „iar după aceea să creezi premisele unor piste de curse pentru conducătorii auto care au un comportament disimulat în prezența poliției și disconsiderant în absența acesteia”.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?