Peste 7 ani de închisoare cu executare pentru prietenul lui Radu Mazăre

Peste 7 ani de închisoare cu executare pentru prietenul lui Radu Mazăre
Publicat: 22/12/2017, 18:57

Magistrații Tribunalului Constanța au dispus, vineri, condamnarea la șapte ani și patru luni de închisoare cu executare a omului de afaceri Sorin Strutinsky, cercetat într-un dosar de trafic de influență.

Decizia instanței nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Constanța.

Sorin Strutinsky a fost trimis în judecată în martie 2015 pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, instigare la săvârșirea a două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și instigare la săvârșirea a două infracțiuni de spălare a banilor, în formă continuată.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Sorin Strutinsky a pretins de la un denun?ător 10 la sută din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de acesta, în baza a trei contracte încheiate cu Direcția Apelor Dobrogea Litoral (DADL).

În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor DADL și asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii inițiale, în perioada 2009 – 2012, Sorin Strutinsky a primit de la denunțător suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății reprezentate de denunțător în conturile bancare ale societăților comerciale indicate de Strutinsky, respectiv SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL și SC CDS Project SRL.

Ulterior, în perioada 2009 – 2012, Sorin Strutinsky, urmărind obținerea banilor, i-a determinat pe reprezentanții societății denunțătorului și pe cei ai SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL și SC CDS Project SRL să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile. Astfel, între 2009 și 2013, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanții firmelor respective să facă, în mod repetat, operațiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat banii, din patrimoniul societății beneficiare a banilor publici în patrimoniul celor cinci societăți. În acest mod, banii au fost reintroduși în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se mai arată că, în cursul anului 2012, Sorin Strutinsky a pretins de la același denunțător o altă sumă de bani reprezentând tot 10 la sută din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeași societate reprezentată de denunțător, în baza unui contract privind extinderea unei dane din portul Constanța, încheiat cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța. În schimbul banilor, Strutinsky, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului.

Pe parcursul desfășurării activității infracționale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ cinci milioane de lei, denunțătorul a renegociat, în data de 11 ianuarie 2015, cu Sorin Strutinsky, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10 la sută, la 8 la sută, respectiv de la suma de 500.000 de lei, la 400.000 de lei.

Tot în cursul anului 2012, Sorin Strutinsky i-a mai pretins denunțătorului, în aceleași condiții, alți 10 la sută din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către firma acestuia (ca parte a unui consorțiu de firme), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța ce prevedea efectuarea de lucrări de întreținere pe Canalul Dunărea – Marea Neagră și pe Canalul Poarta Albă – Midia Năvodari.

Consorțiul de firme din care făcea parte societatea denunțătorului a încasat astfel prețul lucrărilor executate, de 12.744.039 lei și TVA aferentă de 3.058.569,53 lei.

Ulterior, în baza pretinderii inițiale, Sorin Strutinsky a primit de la denunțător suma de 605.886,80 lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății denunțătorului în conturile bancare ale SC Sisteme Internaționale de Afaceri SA, SC Panel Building System SRL, SC CDS Project SRL, SC Classic SRL și SC New Open Sector SA, indicate de către Strutinsky. De asemenea, Sorin Strutinsky a primit, în numerar, și suma 25.000 de euro, urmând ca diferența de încasat – în cuantum de 112.000 de lei, să fie achitată în cursul anului 2015.

Urmărind obținerea acestor foloase, în perioada 2013 – 2014, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanții societăților menționate să falsifice mai multe contracte, ce au fost apoi folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile ale societăților comerciale. Ulterior, el i-a determinat pe reprezentanții firmelor să facă, în mod repetat, operațiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat banii din patrimoniul firmei denunțătorului, în cel al societăților menționate. În acest fel, banii au fost reintroduși în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Tot în rechizitoriul procurorilor DNA se arată că, în cursul anului 2013, Sorin Strutinsky a pretins suma de aproximativ 1.600.000 de euro de la denunțător, reprezentând șase la sută din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea acestuia, ca parte a unui consorțiu, în temeiul unui contract de modernizare ecluze – echipamente și instalații, încheiat cu Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța. În schimbul banilor, Strutinsky a promis că îi va determina pe funcționarii CN Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului, față de consorțiul respectiv.

În anul 2015, Sorin Strutinsky a mai pretins și suma de 202.500 de lei, care reprezintă șase la sută din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375.179 lei.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au finalizat rechizitoriul și au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Sorin Strutinsky, în luna martie 2015, pentru patru infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată, instigare la săvârșirea a două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, și instigare la săvârșirea a două infracțiuni de spălare a banilor, în formă continuată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și măsurile asigurătorii dispuse asupra bunurilor mobile și imobile, în valoare totală de 1.305.912 lei și 6.844 euro, proprietatea lui Strutinsky, până la concurența sumei de 1.892.844,97 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”