„Păzea, vin ultrașii!”: membrii galeriilor își anunță pe internet prezența la protestul anticorupție organizat pe 20 ianuarie. Ce spun inițiatorii acțiunii și șefii galeriilor invocate

Păzea, vin ultrașii!: membrii galeriilor își anunță pe internet prezența la protestul anticorupție organizat pe 20 ianuarie. Ce spun inițiatorii acțiunii și șefii galeriilor invocate
Publicat: 05/01/2018, 17:54

Protestele susținute împotriva corupției organizate în ultimul an, în marile orașe ale României, au adunat sute de mii de oameni în stradă. Cu excepția unor incidente izolate, manifestările au fost pașnice și nu s-au înregistrat altercații cu forțele de ordine. Totuși, pe 20 ianuarie 2018 lucrurile s-ar putea complica, asta pentru că în mediul online s-a propagat deja un mesaj ciudat, aparent revendicat de doi adolescenți, conform căruia galeriile echipelor de fotbal din România ar urma să iasă și ele în stradă.

Într-un eveniment pe Facebook distribuit și de contul Ultras România (unul din cele mai importante din online în lumea membrilor de galerii) se anunță faptul că pe 20 ianuarie va fi organizat un marș de la Gara de Nord din București și până în Piața Victoriei, între cei care urmează să participe fiind suporterii celor de la Rapid și de la Poli Timișoara.

Iată întregul comunicat:

„Scriu aici pentru noi, baietii stadioanelor, indiferent de ce echipe sustinem. Cand a fost chestia cu imigrantii in Polonia, ultrasii dintre cei mai rai de fenomen, Legia, Lech Poznan, Lechia, Slask, etc, au facut pace si au luptat impotriva guvernului mafiot cu privire la aducerea a zeci de mii de imigranti in Polonia. A fost un adevarat arsenal in Varsovia , s au grupat toti si au fost mereu alaturi. La noi de ce nu se poate? Doar luptam pentru acelasi lucru. Sa ne avem macar o zi ca niste camarazi adevarati, romani demni cu onoare si macar sa incercam sa facem ceva pentru binele nostru, si sunt sigur ca ni se vor alatura si altii. Trebuie sa plecam de undeva. Pe 20 ianuarie ne vom intalni la Gara de Nord la ora 15:00 si vom pleca pe jos spre Piata Victoriei la ora 16:00. Multumim celor de la Rapid si de la Timisoara care ajuta mult la acest eveniment! aici e un scop comun,Romania! Nu echipa de club.Impreuna putem reusi,doar IMPREUNA!!!”.

Pagina de Facebook a evenimentului îi are ca autori pe doi tineri care se prezintă drept Matei Tudor, suporter dinamovist, și „Ultras viola”, un suporter din Peluza Sud Timișoara. Primul, contactat de ProSport, a spus că: „Totul este organizat de mine și de liderul de la ACS Recaș. Dar avem un impact foarte puternic, mulți vor să ni se alăture. Nu facem diferențe, nu contează echipa ce o susții, contează prezența ta. Multe pagini de ultraserie au distribuit evenimentul pentru ca mișcarea merge mai departe prin noi”. Întrebat care este motivul concret al ieșirii în stradă, Matei Tudor a explicat: „Pentru că și noi dorim să schimbăm ceva în țară. Pot ieși și doctorii și avocații, nu vrem să implicăm fenomenul ultra în politică, ieșim pentru binele țării. Nu ieșim pentru violență, plecăm orgnizat. O să avem un reprezentant al Jandarmeiei Rommâne cu care putem purta un dialog în care să explicăm că nu se va întâmpla nimic. Vrem doar ca oamenii să vadă că și ultrașii, suporterii în general, pot protesta pașnic. Vrem ca oamenii să vadă în noi unitate și așa sperăm ca pe viitor din unitatea noastră vor învăța ceva. Nu contează echipa pe care o susținem, noi reprezentăm strict România. Avem destui coordonatori încât mișcarea asta să intre în istorie. Cum și polonezii au făcut front comun și noi putem face. Fără violență!”.

Atât textul, cât și mesajele care curg pe pagină sunt contradictorii și interpretabile. Există niște apeluri la calm și la proteste pașnice, inclusiv din partea lui Matei Tudor, unul din inițiatori, însă foarte mulți care răspund îi înjură pe protestatarii anticorupție și afirmă că trebuie să se recurgă neapărat la violențe. Este greu se spus dacă ne aflăm în fața unui eveniment real sau a unei diversiuni create special pentru a-i descuraja pe oamenii de bună-credință să participe.

CITEȘTE CONTINUAREA ÎN PROSPORT

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice