Patronatul producătorilor de medicamente are o solicitare pentru guvernul Dăncilă. „Oare când veți înțelege acest lucru?”

Patronatul producătorilor de medicamente are o solicitare pentru guvernul Dăncilă. „Oare când veți înțelege acest lucru?
Publicat: 22/04/2018, 11:24

Desemnarea ca domeniu strategic este, potrivit PRIMER, „singura soluție durabilă pentru ca pacienții să nu mai rămână fără medicamente”, iar România să devină un jucător important în acest sector în sud-estul Europei. „Solicităm Coaliției PSD-ALDE și Guvernului Viorică Dăncilă să acorde fabricării de medicamente aceeași atenție pe care o acordă domeniului IT și fabricării de automobile”, se arată în comunicat.

PRIMER atrage atenția că „România are fabrici care pot produce medicamentele despre care s-a arătat că au creat crize de-a lungul timpului (clonazepam, levodopa, acenocumarol, cisplatin, imunoglobuline, vaccinuri, și multe altele), însă lipsa unei strategii naționale a medicamentului și deficitul de comunicare și control au făcut ca viața pacienților să fie pusă în pericol, iar statul român să devină prizonierul unor interese la acest capitol”.

„Fabricile de medicamente din România, care în ultimii 10 ani au făcut obiectul unor extinderi și modernizări ce au însumat 500 de milioane de euro, pot produce orice medicament ieșit de sub patent, în orice formă de prezentare, însă autoritățile din instituțiile abilitate nu discută cu reprezentanții acestora”, a declarat Dragoș Damian, director executiv PRIMER. „Din acest motiv, pacienții trebuie să aștepte săptămâni în șir pentru ca medicamente uzuale cum sunt cele descrise mai sus să fie aduse pe nevoi speciale, din import”, a completat Damian.

„Această situație afectează nu numai pacienții, ci și economia României, deficiul de balanță comercială în domeniul farma fiind estimat la 2,25 miliarde de euro la nivelul anului 2017, asta însemnând aproape 15% din deficitul total al țării”, se menționează în comunicat.

„Singura soluție durabilă pentru ca pacienții români și economia țării să nu mai aibă de suferit o reprezintă desemnarea industriei farmaceutice drept domeniu economic strategic de interes național, decizie care va permite schimbarea legislației și crearea unor facilități de atragere de capital uman și financiar pentru fabricarea de medicamente. România deține tehnologia pentru a fabrica în țară toate medicamentele deficitare a căror lipsă a fost semnalată de pacienții români și poate atrage noi investiții, în așa fel încât crizele din trecut, artificiale sau nu, să nu se mai repete. Oare când vor înțelege autoritățile că în loc să plătim clawback pentru alții mai bine investim banii în extinderea și modernizarea producției în așa fel încât pacienții români să găsească medicamentele de care au nevoie iar România să devină cel mai mare exportator din Europa de Sud-Est?”, a subliniat Dragoș Damian.

Potrivit datelor PRIMER, România exportă medicamente în valoare de circa 350 de milioane de euro, în vreme ce țări ca Ungaria, Cehia, Polonia și Croația depășesc 1 miliard de euro, chiar 2 miliarde de euro în exporturi.

Din PRIMER fac parte cele mai importante fabricile de medicamente Ac Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Gedeon-Richter, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia-Sun Pharma, Vim Spectrum.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...