Patriarhia reclamă pelerinajele fără binecuvântare ale agențiilor de turism. ANAT contraatacă: „Nu au nicio calitate oficială. Pot să spună Sfinții Părinți la o bere, la o înmormântare asta”

Patriarhia reclamă pelerinajele fără binecuvântare ale agențiilor de turism. ANAT contraatacă: „Nu au nicio calitate oficială. Pot să spună Sfinții Părinți la o bere, la o înmormântare asta
Publicat: 22/10/2013, 14:50
Actualizat: 03/09/2019, 08:49

Românii care doresc să meargă în pelerinaje ar trebui să se adreseze centrelor de turism ecumenic înființate de Biserica Ortodoxă Română, potrivit Patriarhiei Române, care reclamă că unele agenții de turism organizează, fraudulos, excursii în numele BOR. De cealaltă parte, Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) afirmă că Patriarhia trebuie să vină cu probe și nu poate crea un monopol pe acest tip de excursii.

„Patriarhia Română atrage atenția asupra pretinselor pelerinaje la locuri sfinte creștine din țară și străinătate organizate, fraudulos, în numele Bisericii Ortodoxe Române de unele agenții de turism, persoane fizice și chiar parohii care oferă servicii turistice sub standarde de calitate și încalcă legislația românească și europeană în vigoare”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.

Concret, Biserica Ortodoxă Română afirmă că, în ultimul timp, numeroși participanți la astfel de pelerinaje, „induși în eroare de organizatori că și-ar desfășura activitatea turistică cu binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române”, au făcut sesizări la Patriarhia Română, „nemulțumiți de serviciile turistice de slabă calitate oferite”.

„Diferiți credincioși din București și din țară s-au plâns că au participat la astfel de pelerinaje organizate de agenții de turism mai mici sau de persoane fizice li s-a spus inițial că respectivul pelerinaj este organizat sub egida Patriarhiei Române. Au constatat în timpul lui și deficiențe organizatorice și altele și astfel s-au plâns Patriarhiei”, a declarat pentru gândul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Potrivit acestuia, unii organizatori induc în eroare pelerinii prin menționarea pe site-urile de prezentare că ar avea binecuvântarea Bisericii, iar în București, majoritatea acestora stabilesc ca punct de plecare Dealul Mitropoliei, tocmai pentru a crea falsa impresie că au girul Patriarhiei Române.

„Sunt și alte problem grave, în sensul că nu se eliberează chitanțe pentru sumele încasate, pentru pelerinaje, nu se încheie un contract de prestări servicii, așa cum prevede legea, se face evaziune fiscal și se urmărește, astfel, doar câștigul financiar personal. Mai sunt și alte aspect, printre care faptul că în timpul călătoriei li se cer bani în plus pentru diferite locuri de vizitat de care nu au fost anunțați anterior”, menționează reprezentatul Patriarhei Române.

Potrivit Patriarhiei Române, credincioșii care au depus plângere ar reclamat condițiile de cazare improprii sau precare,” ceea ce denotă lipsă de respect și responsabilitate față de pelerini”. Asistența religioasă lipsește sau este asigurată de preoți cu statut canonic incert sau chiar falși preoți. Informațiile despre locurile și obiectivele turistice vizitate sunt incomplete și uneori chiar eronate, fiind oferite de persoane neautorizate, fără atestat din partea Ministerului Turismului”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

ANAT: Patriarhia să spună clar cine e de vină, nu să arunce pisica

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) din România afirmă că Patriarhia trebuie să declare public care au fost agențiile și preoții care au efectuat astfel de pelerinaje. „Din acest comunicat reiese că agențiile de turism au probleme. Vrem să știm clar câți dintre membrii ANAT sunt de vină și câți membri ai Bisericii au participat la ele, pentru a ști clar. Pentru a fi ghid, preoții trebuie să aibă atestat și ei, sunt astfel de preoți care au. Nu poți să arunci pisica la toate agențiile. Dacă s-ar ști exact, ar putea să se ia măsurile necesare împotriva celor care nu plătesc taxe și impozite. Nu pot să fiu de acord cu această exprimare lapidară și superficială a Bisericii”, a declarat pentru gândul Lucia Morariu, președinte ANAT.

Potrivit acesteia, până de curând, pelerinajele organizate de centrele de pelerinaj și diverse centre nu erau organizate conform legii pentru că nu aveau licență de turism. „Din fericire, Patriarhia a început să facă ordine ca urmare a unor inițiative a ANAT, pentru că toți trebuie să plătească taxe și impozite”, mai spune Lucia Morariu.

În continuare, aceasta cataloghează afirmația că unele agenții mici ar fi în spatele acestor excursii de tip pelerinaj este una „nefericită”. „Nu este responsabilă o asemenea exprimare. Dacă sunt mici, nu înseamnă că sunt proaste, sunt multe agenții de la noi bune. În Uniunea Europeană întreprinderile mici și mijlocii sunt motorul economiei (…) Eu nu m-am certat niciodată cu Patriarhia. Am impresia că chiar eu, când eram secretar de stat, am dat licența pentru Basilica Travel. Haideți să fim, însă, corecți unii cu alții. Așa și noi putem să dăm comunicate să spunem că am auzit noi că preoții în amvon invită enoriașii să se înscrie la excursii, profitând bineînțeles de o poziție pe care nu o are orșicine, că agenții noștri nu se pot duce în amvon să facă asta”, mai spune președinta ANAT.

În opinia ei, dacă s-ar cunoaște „vinovații”, inspectorii de la Autoritatea Națională în Turism ar putea face un control să se vadă dacă cei incriminați au licență și brevet, dacă cei care însoțesc grupurile dețin atestat de ghid și dacă pentru toate încasările care s-au făcut s-a tăiat chitanță.

Pelerinaje, doar cu binecuvântarea BOR

BOR le-a luni și o „recomandare” credincioșilor care doresc să participle la astfel de pelerinaje: să se adreseze „Birourilor de pelerinaje înființate de Biserica Ortodoxă Română cu scop misionar, iar nu comercial, care nu urmăresc câștigul financiar, ci folosul duhovnicesc al pelerinilor. Înființate potrivit legislației românești și europene în vigoare, acestea oferă asistență religioasă și servicii turistice de cea mai bună calitate, dovadă fiind numărul tot mai mare de credincioși ortodocși din țară și străinătate care optează pentru a merge în pelerinaj cu birourile de pelerinaje ale Patriarhiei Române”.

În următorul Sinod, BOR va analiza „problema pelerinajelor organizate de agenții de turism, persoane fizice și parohii fără binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române, pentru adoptarea unor măsuri cu scopul prevenirii unor astfel de situații nedorite pentru clerul și credincioșii ortodocși care doresc să viziteze locuri sfinte creștine în țară și străinătate”.

În replică, Lucia Morariu afirmă că Biserica nu poate impune un aviz pentru a se organiza pelerinaje. „Nu există nicăieri în legislație asta să ceri aviz de la Biserică. Dacă ei știu ceva, îi rugăm să ne anunțe. Excursii tip pelerinaj pot fi organizate atât de agenții de turism, cât și de centrele de pelerinaj aflate în subordinea Patriarhiei” , adaugă președinte ANAT.

Alin Burcea: Biserica a preluat atribuțiile ANT

Alin Burcea, prim-vicepreședinte ANAT și patronul Paralela 45, una dintre agențiile de turism care organizează excursii tip pelerinaj, susține că, prin afirmațiile făcute, Patriarhia a preluat atribuțiile Autorității Naționale pentru Turism.

„În comunicat au făcut referire la calitatea serviciilor prestate de agențiile de turism. Nu au nicio calitate oficială. Pot să spună Sfinții Părinți la o bere, la o înmormântare asta. ANT nu face calificări asupra slujbei și a vocii preotului din Biserică. Eu ca mirean, dar și el ca preot, ar trebui să aibă mai multă umilință când face astfel de afirmații, nu trufie. Sunt pline ușile bisericilor cu afișe de excursii organizate de preoți. Ar trebui verificați preoții dacă au brevet de turism”, spus Alin Burcea pentru gândul.

Cum ar trebui să arate, în percepția Bisericii, pelerinajul

Potrivit DEX-ului, pelerinajul este definit, în principal, printr-o călătorie pe care credincioșii o fac într-un loc considerat sfânt, respectiv renumit din punct de vedere istoric sau cultural.

Patriarhia Română nu le dă voie preoților să organizeze excursii de tip pelerinaj decât prin centrele specializate ale BOR. „La toate pelerinajele sunt ghizi, însă prezența preotului este partea cea mai importantă. El nu doar că oferă explicațiile necesare la diferite obiective religioase. Pe de altă parte, preotul, în timpul pelerinajului, se roagă împreună cu pelerinii, oficiază sfânta liturghie sau slujbă, spovedește. Este acea atmosferă de pelerinaj care diferă de o călătorie turistică. În momentul în care există un grup, centrul de pelerinaj al Patriarhiei Române se desemnează și un preot care participă la el. Se face pregătirea perceptivă a pelerinului care primește un DVD cu informații despre locurile în care va merge, primește Sfânta Scriptură și o broșură cu informații esențiale despre fiecare obiectiv religios. Totdeauna, pelerinii au apreciat prezența preotului. Într-o săptămână sau mai mult , cât durează pelerinajul, se creează o legătură specială duhovnicească cu preotul”, detaliază purtătorul de cuvânt al Patriarhei Române excursiile organizate de Biserică.

Basilica Travel, „mândria” Bisericii Ortodoxe Române

Prin intermediul agenției de turism a Patriarhiei Române, Basilica Travel, Biroul de pelerinaj Sfântul Apostol Pavel, anual merg la locurile sfinte câteva mii de turiști, potrivit datelor Patriarhiei Române.

„În general, sunt organizate în țară, dar foarte multe și în străinătate, cu precădere la locurile sfinte din Israel, Iordania, Grecia, Turcia, Egipt, mai nou, Serbia, Bulgaria, chiar și Rusia”, afirmă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Și români din diasporă, în special din Austria, Germania și SUA, apelează în străinătate la birourile BOR de pelerinaj pentru a merge în circuite turistice sfinte.

De la începutul anului, cele mai multe pelerinaje organizate în afara țării de birourile Patriarhiei Române au fost în Israel, Iordania, Grecia sau Egipt.

Patriarhiei Română are deschise mai multe birouri de pelerinaj într-o serie de orașe din țară, precum Iași, Cluj sau Craiova.

„Toate sunt grupate în federația birourilor de pelerinaj. Basilica Travel este la București, are multă experiență, s-a dezvoltat foarte mult și foarte frumos în ultimii ani. În general este preferată pentru pelerinaje”, a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, pentru gândul.

Potrivit Ministerului de Finanțe, Basilica Travel, agenția de turism înființată de Patriarhiei Română în 2008, a înregistrat anul trecut un profit de 122.209 lei, la o cifră de afaceri de 631.440 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?